Categorii

Putin la papa: circa o oră de colocviu despre crizele din Siria, Ucraina şi Venezuela

A început în mod „tradiţional” vizita lui Vladimir Putin în Vatican, primă etapă a călătoriei de zece ore la Roma. Adică a început cu întârzierea preşedintelui Federaţiei Ruse care, ca şi în precedentele audienţe cu papa din 2013 şi 2015 (în această ultimă ocazie au fost şaptezeci de minute de aşteptare), s-a prezentat la Francisc pe la 14.05. Deci după circa o oră faţă de orarul prevăzut în agendă, 13.15.

„Ţarul” a găsit că-l aşteaptă o Romă de cartolină cu Via della Conciliazione golită de turişti, toţi îngrămădiţi în spatele balustradelor cu smartphone-uri în mână (câteva tinere fluturau nostalgic drapelul URSS-ului), şi nici umbra gunoiului de acum omniprezent în capitală. Precedat de zgomotul elicopterelor şi de un cortegiu de circa treizeci de automobile şi motociclete de jandarmi şi poliţişti, limuzina foarte blindată cu ferestre fumurii avându-l la bord pe preşedinte (o Aurus Senat de aproape şase metri şi jumătate) a trecut prin poarta statului Cetatea Vaticanului.

Prima etapă era curtea „San Damaso” unde şeful de stat, îmbrăcat în negru, a fost primit de plutonul de onoare al Gărzii elveţiene, de gentilomii Sanctităţii Sale şi de monseniorul Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale, care l-a însoţit în a doua lojă din Palatul Apostolic. În suită o numeroasă delegaţie în care figurau şi ministrul de externe, Serghei Lavrov, şi cel al industriei, Denis Manturov.

În Sala del Tronetto a început întâlnirea cu Francisc. Papa zâmbitor a mers în întâmpinarea preşedintelui şi l-a salutat cu o strângere călduroasă de mână. „Bine aţi venit”, „mulţumesc”, au fost primele cuvinte schimbate între cei doi. În schimb colocviul s-a desfăşurat în Sala Bibliotecii. Aşezaţi unul în faţa celuilalt la marea masă renascentistă din lemn, în prezenţa unui traducător, Jorge Mario Bergoglio şi Vladimir Putin au dialogat timp de 55 de minute tratând diferite probleme internaţionale: „În cursul colocviilor cordiale a fost exprimată de ambele părţi satisfacţie pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, întărite ulterior cu semnarea, în data de astăzi, a unui protocol de înţelegere referitor la colaborarea din spitalul „Bambino Gesù” şi spitalele pediatrice din Federaţia Rusă” pentru a întări colaborarea bilaterală în domeniul asistenţei medicale şi a cercetării ştiinţifice, informează Sala de Presă a Sfântului Scaun.

După aceea au fost tratate „câteva probleme importante pentru viaţa Bisericii catolice din Rusia” şi, în timpul conversaţiei, papa şi preşedintele s-au oprit şi „asupra problemei ecologice şi asupra câtorva tematici din actualitatea internaţională, cu referinţă deosebită la Siria, la Ucraina şi la Venezuela”. Teme anticipate deja în zilele trecute de ambasadorul rus pe lângă Sfântul Scaun, Aleksandr Avdeev, care sublinia optimul „raport de încredere” între liderul Rusiei şi pontiful Bisericii universale.

Îndeosebi criza din Ucraina rămâne un nod de desfăcut: temă tratată deja în colocviul din 10 iunie 2015 pecetluit de invitaţia papei de „a înceta violenţele” şi „a favoriza iniţiative concrete pentru o soluţionare paşnică a conflictului”. Printr-o serie de coincidenţe la douăzeci şi patru de ore de la audienţa cu Putin, Francisc va primi mâine şi poimâine în Vatican Sinodul Permanent şi pe mitropoliţii din Biserica greco-catolică ucraineană, tocmai pentru a discuta despre dramele din ţara est-europeană, în trecut ţară de revoluţii şi foamete, în prezent scenariu de războaie. Ca acela din Donbass care din 2014 a provocat circa 10 mii de morţi.

În afară de asta, în audienţa de astăzi a lipsit invitaţia adresată papei de a vizita Rusia despre care se vocifera în zilele trecute şi pe care chiar ieri Kremlinul a dezminţit-o. un pas important care ar fi scris o nouă pagină de istorie în raporturile dintre Roma şi Moscova dar mai ales între Bisericile catolică şi ortodoxă, apropiate după secole de distanţă graţie întâlnirii istorice dintre papa Francisc şi patriarhul Kiril în Cuba în urmă cu trei ani.

Semnificative – şi numeroase faţă de cum erau de obicei – cadourile date de papa la sfârşitul audienţei de astăzi, începând de la o gravură în aramă care reprezintă o vedere a pieţei Sfântul Petru realizată în 1774 de Giuseppe Masi. „În felul acest nu veţi uita Roma”, a comentat Francisc, dăruind şi medalia celui de-al şaselea an de pontificat, „Documentul despre fraternitatea umană” semnat la Abu Dhabi cu marele imam de Al-Azhar, exortaţia despre sfinţenie Gaudete et exsultate şi cea despre tineri Christus vivit, în afară de mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2019. „Este mesajul din acest an pe care l-am semnat pentru dumneavoastră astăzi”, a spus Bergoglio.

Putin a oferit o icoană a sfinţilor Petru şi Paul: „Voi sărbătoriţi la 29 iunie, noi sărbătorim la 12 iulie”, a spus el. Şi a dăruit şi cd-ul unui film încă inedit cu titlul „Sin” („Păcatul”, nr) a cunoscutului regizor de peste optzeci de ani Andrei Konchalovsky dedicat figurii lui Michelangelo, împreună cu o carte care prezintă fotogramele peliculei.

„Rugaţi-vă pentru mine”, a silabisit papa Francisc înainte de a-şi lua rămas bun de la liderul rus care a răspuns: „Mulţumesc pentru timpul pe care mi l-aţi dedicat. Colocviu foarte substanţial şi interesant”. După aceea Putin s-a întâlnit cu secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, şi cu „ministrul de externe” al Sfântului Scaun, monseniorul Paul Richard Gallagher.

La sfârşitul vizitei în Vatican, Putin a mers la Quirinale pentru prânzul cu preşedintele Republicii, Sergio Mattarella. La 16.15 era programată întâlnirea la Palazzo Chigi cu preşedintele consiliului, Giuseppe Conte, la sfârşitul căreia este prevăzută o conferinţă de presă comună. După aceea cei doi preşedinţi vor merge la Ministerul Afacerilor Externe pentru a participa, la 18.30, la Forul de dialog italo-rus al societăţilor civile, organizată în colaborare cu Institutul pentru Studii de Politică Internaţională (ISPI).

În ziua romană a lui Putin ar trebui să se ţină şi o întâlnire strict privată cu preşedintele FI, Silvio Berlusconi. Ultima întâlnire este fixată la 19.30 la Villa Madama pentru cina celor două delegaţii.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 4 iulie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.