Categorii

„Profesorul Bergoglio încuraja valorile spirituale ale studenţilor”

Viitorul pontif era un profesor care avea „capacităţi excepţionale”. Încuraja şi reuşea să stimuleze în studenţi „valorile spirituale” în afară de intelect. Vorbeşte un elev al său care astăzi trăieşte la câteva sute de metri de el: Rogelio Pfirter, ambasador al Argentinei pe lângă Sfântul Scaun. Îl întâlnim în ambasadă, pe Via della Conciliazione la Roma, unde trăieşte şi lucrează cu determinare unită cu veselia, orgolios pentru funcţia sa.

Rogelio Pfirtzer, diplomat de carieră născut la Santa Fe de la Vera Cruz, a studiat la Colegio San José e Inmaculada Concepción S.J., a luat diploma de jurisprudenţă în Universidad Nacional del Litoral. Fost membru al misiunii permanente a Argentinei pe lângă Naţiunile Unite din New York, a fost ambasador al Argentinei în Regatul Unit (1995-2000) şi de două ori vice-secretar al afacerilor externe. Între 2002 şi 2010 a fost director general al „Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice”, funcţie pentru care a fost ales în unanimitate pentru statele membre. Această organizaţie a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2013 pentru munca sa optimă în folosul siguranţei globale. În 2016 a fost desemnat ambasador argentinian pe lângă Sfântul Scaun. A prezentat scrisorile de acreditare papei la 22 februarie 2016.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiţi ambasador argentinian pe lângă Sfântul Scaun în timpul primului papă sud-american şi argentinian?

Pontificatul papei Francisc este un eveniment istoric pentru ţara mea. A fi fost numit de preşedintele Macri la conducerea acestei ambasade şi a reprezenta Republica Argentina pe lângă Sfântul Scaun în această perioadă este un privilegiu şi, în acelaşi timp, o mare responsabilitate şi provocare.

Cum sunt raporturile dintre Ambasada argentiniană şi Sfântul Scaun?

Raporturile dintre Ambasada argentiniană şi Sfântul Scaun sunt excelente şi solidare. Există un dialog rodnic şi fluid şi o cooperare amplă cu toate organele Curiei Romane şi reprezentanţii săi, în special cu secţiunea a doua a Secretariatului de Stat. Oferim toată colaborarea care ne este cerută încercând să înaintăm în linia aceea, pornind de la excelenta voinţă şi predispoziţie evidente în ambele părţi. Încercăm să promovăm, în Ambasada argentiniană pe lângă Sfântul Scaun, într-un cadru de respect şi sobrietate, cele mai bune raporturi şi să dezvoltăm tot potenţialul bilateral, având mereu în minte natura specială a Sfântului Părinte. Argentina împărtăşeşte cu Sfântul Scaun principii şi valori comune, precum şi atenţia faţă de temele globale, cum ar fi ambientul, sărăcia, migranţii şi refugiaţii, dialogul interreligios, numai pentru a numi câteva. În acest cadru, încercăm să răspândim şi viaţa şi lucrarea călugărilor, călugăriţelor şi personalităţilor argentiniene legate de Biserică, precum sfântul paroh Brochero, fericita Mama Antula şi sora Catalina Rodríguez, printre alţii. Anul acesta, coincizând cu preşedinţia pro-tempore a Argentinei în Mercosur, organizăm, cu colaborarea Consiliului Pontifical pentru America Latină, o conferinţă despre pluralitatea religioasă şi culturală în America Latină, precum şi un eveniment despre migranţi şi refugiaţi în regiune.

Cum este Biserica din Argentina în aceşti ani ai papei conaţional?

Merge dincolo de funcţia şi competenţele ambasadei argentiniene să se exprime cu privire la Biserica din ţara mea. Este în curs vizita „ad limina” a episcopilor argentinieni, la Roma după zece ani. Fără îndoială „va fi un moment de profundă reînnoire spirituală şi pastorală, şi de speranţă reînnoită”, aşa cum au exprimat episcopii. Celebrăm această vizită cu aceeaşi bucurie cu care am participat la canonizarea lui Cura Brochero în 2016, primul sfânt argentinian care s-a născut, a trăit şi a murit în ţinut argentinian, precum şi beatificările lui Mama Antula, a maicii Catalina Rodríguez şi, la 27 aprilie, a martirilor din La Rioja, motiv tot de speranţe reînnoite.

Conclavul 2013: vă aşteptaţi să-l vedeţi pe cardinalul conaţional al dumneavoastră să devină papă? Dumneavoastră cum aţi trăit acele zile?

Alegerea cardinalului Bergoglio ca succesor al papei Benedict al XVI-lea n-a fost o surpriză totală, pentru că, aşa cum s-a afirmat de mulţi, în conclavul din 2005 a primit un număr considerabil de voturi. Când cardinalul Tauran a anunţat alegerea sa eu mă aflam în Patagonia argentiniană. Am trăit acel moment cu specială emoţie spirituală şi bucurie personală, aşa cum l-a trăit, îmi imaginez, cea mai mare parte a argentinienilor.

Bergoglio a fost şi profesorul dumneavoastră: ce vă amintiţi despre el în acel timp? S-a schimbat personalitatea lui Bergoglio profesor, Bergoglio provincial al iezuiţilor, Bergoglio arhiepiscop de Buenos Aires şi Bergoglio papă?

Cel care, ca amine, a avut privilegiul de a-l cunoaşte în propria tinereţe a recunoscut în el o persoană care are capacităţi excepţionale. Amintirea pe care o păstrez despre părintele Jorge Mario Bergoglio în timpul anilor săi de tinereţe este a unei persoane carismatice, vesele, cu un profund simţ de umanitate şi plin de o capacitate extraordinară pentru a stimula în fiecare dintre studenţii săi descoperirea propriilor valori spirituale şi intelectuale. Din acei ani îndepărtaţi mulţi dintre noi au menţinut un raport afectiv cu acela care acum este Sfântul Părinte. Cred că, din punct de vedere pastoral, există o linie de continuitate între mesajele din acei ani transmise studenţilor săi şi ceea ce este astăzi apostolatul său universal. În timpul etapelor sale ca profesor, ca provincial, ca arhiepiscop de Buenos Aires şi astăzi ca succesor la catedra lui Petru, papa Francisc s-a remarcat mereu prin coerenţa şi statornicia sa în a descifra marile probleme ale timpului nostru, inclusiv tragediile sociale, naturale şi economice care îi lovesc pe toţi, îndeosebi pe cei mai nevoiaşi.

Cum a fost pentru dumneavoastră să vă reîntâlniţi pentru a-i prezenta scrisorile de acreditare ca ambasador? Ce senzaţii aţi simţit?

A fost o mare emoţie să-l reîntâlnesc în acea zi de 22 februarie 2016, când am prezentat scrisorile de acreditare în Palatul Apostolic. Ne întâlnisem cu doi ani înainte, când era arhiepiscop de Buenos Aires, şi de la alegerea sa, am menţinut câteva schimburi epistolare. Îmi amintesc în special de îmbrăţişarea fraternă pe care a dat-o tatălui meu, pe care nu-l vedea de cincizeci de ani, şi care atunci avea 94 de ani şi a călătorit din Argentina pentru acea ocazie.

Aşteptarea vizitei lui Francisc în Argentina „sa” este ridicată: domnule ambasador, care este senzaţia dumneavoastră în această privinţă? Ar putea să fie relativ apropiată această călătorie?

Toţi argentinienii menţin vie speranţa eventualei sale vizite. Desigur, şi cum a afirmat recent preşedintele Conferinţei Episcopale Argentiniene, monseniorul Óscar Vicente Ojea, este o decizie exclusivă a Sfântului Părinte, care ia decizii consultându-se cu Secretariatul de Stat şi în funcţie de propria viziune personală.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 18 mai 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.