Categorii

Pizzaballa: „Politică nu saloane pentru Ierusalim”

„Politica este marea absentă din acest moment”. Se discută de multe zile despre declaraţia lui Donald Trump despre Ierusalim capitală a Israelului; pentru mâine este aşteptat la adunarea generală ONU şi votul despre rezoluţia de condamnare pe care Statele Unite au blocat-o la consiliul de securitate. Însă administratorul apostolic monseniorul Pierbattista Pizzaballa îi dezorientează pe jurnaliştii veniţi la patriarhia latină din Ierusalim pentru obişnuita conferinţă de presă de Crăciun: dincolo de cuvinte, politica în toate acestea nu există. „Nu ştim dacă şi ce anume se coace în cancelariile ţărilor care decid viitorul nostru – explică Pizzaballa – dar în contextul nostru politica, aceea care indică perspective şi schiţează viitorul, este absentă. Şi acest lucru este izvor de frustrare şi dezorientare. Avem nevoie de politică, nu aceea de salon, ci aceea care ştie să traducă în alegeri concrete în teritoriu aşteptările popoarelor respective.

Este în mod tradiţional turul de orizont în ansamblu asupra vieţii comunităţilor de rit latin din Ţara Sfântă conferinţa de presă de Crăciun la Ierusalim. Dar nu se poate desigur să nu se confrunte cu tensiunile din aceste săptămâni.

Administratorul apostolic reia cuvintele clare rostite deja de papa şi de conducătorii Bisericilor creştine în aceste săptămâni: trebuie ocrotit status quo-ul Oraşului Sfânt, respectând rezoluţiile ONU şi evitând „soluţii unilaterale care îndepărtează pacea”. Pentru aceasta Pizzaballa reînnoieşte dorinţa ca „violenţa din aceste zile să înceteze complet şi să se poată continua să se discute legitim despre Ierusalim în cadrul nu numai politic, ci şi religios şi cultural”. Se strâmbă în faţa întrebărilor jurnaliştilor care-l întreabă cum se vor comporta Bisericile creştine dacă în vizită la Sfântul Mormânt ar trebui să ajungă vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, care a amânat pentru ianuarie călătoria sa la Ierusalim („problema este complexă, niciunui pelerin nu i se poate nega accesul la locurile sfinte”).

Însă când cere ca în acest oraş să se întoarcă politica, Pizzaballa are în minte cu totul altceva. „Populaţiile noastre sunt sătule de violenţă, care n-a dus la niciun rezultat – povesteşte el –. În schimb sunt însetate de dreptate, de drepturi, de adevăr. Par afirmaţii generice şi retorice, dar în acest context al nostru au o repercusiune concretă şi precisă în viaţa zilnică, în mutări şi în libertatea de mişcare, în permise, în reîntregirile familiale şi în viaţa zilnică a tuturor familiilor creştine”.

Patriarhia însoţeşte cu slujirea sa viaţa zilnică. Administratorul apostolic vorbeşte despre dificultăţile de gestionare care au dus la numirea sa: „O societate de consultanţă, Deloitte, ne însoţeşte în restructurarea şi în reorganizarea administrativă, care va continua tot anul acesta pastoral”. Explică şi că Biserica latină din Ierusalim a ales ca prioritate pastorală să se focalizeze asupra temei familiei. Aminteşte inaugurarea restaurărilor la capela Sfântului Mormânt ca un „eveniment care în urmă cu câţiva ani ar fi părut imposibil şi care în schimb a marcat un punct de neîntoarcere” în relaţiile ecumenice dintre Biserici.

Vorbeşte despre un boom în pelerinaje înregistrat în 2017: „Am asistat aproape la o dublare a prezenţei pelerinilor în Ţara Sfântă”, povesteşte el. Nu fără a adăuga imediat, însă, preocuparea pentru anulările venite în aceste zile, după imaginile cu violenţele. O reacţie emotivă şi complet nemotivată: „Îi invităm pe pelerini să viziteze Ţara Sfântă şi Iordania fără teamă, pentru că nu este niciun pericol – explică administratorul apostolic al patriarhiei –. Şi prezenţa pelerinilor, în afară de a fi o importantă experienţă de credinţă, este şi o frumoasă exprimare de solidaritate faţă de atâţia (creştini sau nu) care lucrează în domeniul turismului religios”.

În sfârşit invitaţia de a privi şi momentele de criză pornind de la misterul Crăciunului: „Dumnezeu se arată şi intră în istoria omului, nu cu o veste de judecată, imagini de nenorocire şi de pedeapsă – reflectă Pizzaballa –. Dacă ar fi făcut aşa, ar fi fost clar că scopul său era acela de a ne cuceri, de a ne subjuga, ca un puternic oarecare al pământului. În schimb Dumnezeu vine cu o simplă veste de bucurie”. Şi asta indică un drum şi pentru creştinii din Ierusalim astăzi: „Dificultăţile din aceste zile, dificultăţile din totdeauna, setea de dreptate, foamea de demnitate –  conclude Pizzaballa – nu ne împiedică să reîncepem, nu sting bucuria noastră, nici determinarea noastră să colaborăm pentru a îmbunătăţi lumea noastră, să lucrăm pentru apărarea vieţii, cea simplă a credincioşilor noştri, a familiilor noastre şi a comunităţilor noastre călugăreşti”.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 20 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.