Categorii

Pilat, la 57 de ani de la descoperirea lespezii s-a găsit inelul său

În afara Evangheliilor – care vorbesc pe larg şi în acord – despre Ponţiu Pilat, prefectul din Iudeea care l-a dat la moarte pe Isus din Nazaret ştirile trebuie căutate cu lupa. Dar acum o descoperire nouă, extraordinară adaugă o pietricică utilă pentru a încadra figura sa: pe un inel descoperit la sfârşitul anilor Şaizeci în Herodion aproape de Betleem a fost posibilă în sfârşit descifrarea scrierii şi aceasta atestă tocmai numele lui Pilat. Cei care au citit cuvintele pe inel au fost doi studioşi israelieni.

Cele patru Evanghelii, Faptele Apostolilor, istoricii Iosif Flaviu şi Tacitus concordă în a afirma că Isus a fost condamnat la moarte şi răstignit în timpul administraţiei lui Ponţiu Pilat în Iudeea, o informaţie care a rămas codificată şi în Crez (fie în formula niceno-constantinopolitană fie în aceea mai scurtă a simbolului apostolilor: „A fost răstignit sub Ponţiu Pilat” sau „A pătimit sub Ponţiu Pilat”). Pe baza informaţiilor furnizate nouă de Iosif Flaviu, dar şi de Filon, Tacitus, Suetonius, Dion Cassius şi Eusebiu, este posibilă stabilirea că Pilat a desfăşurat mandatul său în Iudeea între 26 şi 36, sau începutul lui 37 după Cristos.

Zece ani sunt o perioadă destul de lungă pentru o funcţie de guvernator şi asta ne-ar face să credem că Pilat era destul de capabil în a ţine supuse populaţiile care i-au fost încredinţate de împăratul Tiberiu. Pe baza datelor călătoriilor sfântului Paul, care presupuneau răspândirea creştinismului în Palestina, întemeierea Bisericii din Antiohia, etc., se poate consideră cu o anumită siguranţă că răstignirea la Ierusalim n-a avut loc în ultimii ani ai mandatului guvernatorului al cărui nume este repetat în Crez de milioane de credincioşi la fiecare celebrare liturgică duminicală. De aceea se poate face ipoteza că moartea nazarineanului s-a petrecut cum scrie John P. Meier, „aproximativ la sfârşitul anilor douăzeci sau la începutul anilor treizeci din secolul I d.C.”.

În 1961, un grup de arheologi italieni condus de Antonio Frova, în timp ce se dedica săpăturilor dintr-un teatru roman în vechea capitală a Iudeii, Cezareea Maritimă, întorcând una din pietrele care compuneau treptele şi a dat seama că avea imprimată o inscripţie, în parte distrusă. Pe care se citeşte:

[DIS AUGUSTI]S TIBERIEUM

[…PO]NTIUS PILATUS

[…PRAEF]ECTUS IUDA[EA]E

[…FECIT D]E[DICAVIT]

„Onorabililor zei August Tiberiu

… Ponţiu Pilat

… prefect al Iudeii

… a dedicat [asta]”.

Este posibil ca structura unde a fost găsită inscripţia să fi fost la origine un templu construit în cinstea împăratului Tiberiu chiar din partea lui Ponţiu Pilat în timpul prefecturii sale în Iudeea. Inscripţia este păstrată actualmente în Muzeul Israelului din Ierusalim.

Câţiva ani după acea descoperire, în 1968, arheologul izraelian Gideon Forster, lucrând asupra resturilor fortăreţei construite pe lângă Betleem de Irod cel Mare, printre miile de piese a găsit şi inelul de bronz. A cărei descifrare, după jumătate de secol, a fost făcută posibilă, scrie Nir Hasson în cotidianul Haaretz, după ce inscripţia a fost fotografiată cu un aparat de fotografiat special şi puternic. Experimentul a fost descris în Israel Exploration Journal. Cercetătorii Shua Amurai-Stark şi Malcha Hershkovitz au putut găsi pe inel imaginea unei cupe înconjurată de numele lui Pilat scris cu caractere greceşti.

Daniel R. Schwartz, de la Hebrew University din Ierusalim, a afirmat în mod semnificativ: „Acest nume era rar în Israel în acele timpuri. Nu cunosc niciun alt Pilat din acea perioadă şi inelul arată că era o persoană de rang şi înstărită”. Obiectul, aproape sigur un sigiliu, este de factură simplă. O circumstanţă care lasă să se presupună că înaltul funcţionar roman îl purta în fiecare zi şi nu numai cu ocazia evenimentelor speciale.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 2 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.