Categorii

Peste o săptămână vizita Papei Francisc în Mexic: Omagiu adus Mamei Americii

Maria-GuadalupeVa avea un prolog ecumenic cu adevărat istoric a douăsprezecea călătorie internaţională a Papei Francisc, care se va desfăşura de la 12 la 18 februarie. Înainte de a ajunge în Mexic, în a douăzecea ţară vizitată în cei trei ani ai săi de pontificat, Pontiful va face de fapt etapă, vineri 12 februarie, în Cuba, în aeroportul din Havana, pentru a-l întâlni pe patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, Kiril. Însă colocviul istoric nu va aduce schimbări în programul vizitei în ţara latinoamericană, deoarece Papa va anticipa plecarea de la Roma pentru a respecta timpii prevăzuţi ai aterizării sale la Ciudad de Mexico, pe la orele 19.30.

În centrul călătoriei – în care Pontiful a voit să insereze câteva dieceze, situate geografic în centrul, în nordul şi în sudul ţării, care n-au fost niciodată atinse în precedentele călătorii apostolice ale lui Ioan Paul al II-lea şi a lui Benedict al XVI-lea – va fi omagiul adus celei pe care Francisc însuşi a definit-o „Mama Americii”, Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe. Pentru aceasta itinerarul se va roti în jurul oraşului Ciudad de Mexico. Deci, etapa fundamentală va fi sâmbătă după-amiază, 13 februarie, sanctuarul marian al Stăpânei Noastre de Guadalupe în capitală. Aici Pontiful va încorona imaginea miraculoasă a Fecioarei cu o diademă din aur şi argint. În schimb, înainte de amiază este prevăzută întâlnirea în palatul naţional cu preşedintele Statelor Unite Mexicane şi cu membrii parlamentului şi senatului. Apoi, în catedrală îi va întâlni pe episcopii din ţară.

Duminică 14, Papa va merge la Ecatepec de Morelos, în statul Mexico, la circa douăzeci şi doi de kilometri de districtul federal, o zonă foarte populată şi cu nivel ridicat de sărăcie. Aici Pontiful, înainte de amiază, va celebra liturghia. După întoarcerea în capitală, este prevăzută vizita la un spital pediatric. Îndeosebi Francisc va prin saloanele unde sunt găzduiţi şi îngrijiţi copiii bolnavi de tumoare.

Ziua următoare Pontiful se va îndrepta spre sudul ţării, în oraşul Tuxtla Gutiérrez, capitala statului Chiapas, statul cel mai sudic al Mexicului, ţinut de migraţiune şi de tranzit din Guatemala. La San Cristóbal de las Casas, Papa va celebra o liturghie caracterizată de cântece şi lecturi în limbile indigene. Cu acea ocazie Pontiful va încredinţa şi un decret care autorizează tocmai folosirea limbilor indigene locale în liturgie. Un contact şi mai direct cu comunitatea locală va avea loc imediat după aceea, în episcopie, când Francisc va lua masa împreună cu opt indigeni. Apoi, după-amiază vizita la bolnavii adunaţi în catedrala în care sunt păstrate rămăşiţele pământeşti ale episcopului Bartolomé de las Casas. La încheierea zilei va fi liturghia cu familiile pe stadionul citadin din Tuxla Gutiérrez. Seara, întoarcerea în Ciudad de Mexico.

Marţi 16 februarie, transferarea la Morelia, unde pe stadio Papa va întâlni clerul şi consacraţii. În schimb, la prânz va avea ocazia să se oprească pentru a vorbi cu unii copii de la catehism. După-amiază, pe stadion, este prevăzută întâlnirea cu circa cincizeci de mii de tineri. Ziua următoare, miercuri 17, va fi aşteptata sosire a lui Francisc într-unul din locurile simbol ale acestei călătorii: Ciudad Juárez, în statul Chihuahua, adică oraşul cel mai nordic din Mexic, la graniţa cu dieceza americană El Paso. Aici sunt prevăzute trei întâlniri: cea cu deţinuţii, în cel mai mare penitenciar al statului, şi cele cu lumea muncii în palatul sportului, iar, după-amiază, cu populaţia, victimele violenţei şi rudele lui desaparecidos. Papa va celebra liturghia pe o scena situată lângă gardul de sârmă care separă Mexicul de Statele Unite ale Americii, zonă care cunoaşte drama miilor de imigraţi care încearcă să treacă graniţa spre nord. Şi cincizeci de mii de credincioşi americani vor participa la liturghie, urmărind-o din cealaltă parte a graniţei. Un moment emoţionant se va trăi înainte de celebrare, când Papa se va apropia de gardul de sârmă, va aşeza pe acel loc o cruce şi se va ruga pentru toate popoarele migrante din lume. Seara este prevăzută plecarea zborului spre Roma, unde Francisc va ajunge pe la orele 15.15, joi 18 februarie.

(După L’Osservatore Romano, 6 februarie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.