Categorii

Persecutați mai mult ca oricând. Raportul Kirche in Not despre condițiile creştinilor în lume

Persecuția anticreștină continuă să se răspândească. Actualmente, sunt circa trei sute de milioane persoanele care trăiesc în ținuturi unde practicarea propriei credințe poate pune în pericol şi viaţa. În afară de Orientul Mijlociu violenţa antireligioasă se manifestă şi în Africa şi în Asia de sud şi de est. Din iulie 2017 până astăzi au crescut încălcările drepturilor umane îndurate de creştini: un fenomen în faţa căruia nu putem rămâne indiferenți. Este ceea ce reiese din noua cercetare condusă de fundația de drept pontifical, Kirche in Not cu titlul: Persecutați mai mult ca oricând. Focus asupra persecuției anticreștine între 2017 şi 2019.

Studiul, prezentat astăzi, joi, în bazilica „San Bartolomeo all’Isola”, relatează despre persecuția care se desfășoară în cele 20 de țări în care este mai dificil astăzi a fi creştini, dovedind cum creștinismul deține şi astăzi primatul trist de credinţă persecutată mai mult în lume. „Raportul pe care-l avem în mâini – a spus cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale – este un instrument prețios care fotografiază unele situaţii şi se alătură muncii capilare de solidaritate” făcută posibilă grație atâtora „care oferă constant ceva pentru că fraţii noştri şi surorile noastre să nu fie singuri în lupta zilnică pentru supraviețuire în contexte limită. Aşa cum puteți vedea, a evidențiat cardinalul în timpul intervenției sale – din 20 de țări examinate, Egipt, Eritreea, India, Iran, Irak, Siria fac referință la competența Dicasterului nostru, fără a uita Arabia Saudită unde sunt prezente mai multe sute de mii de credincioşi din Bisericile siro-malabareză şi siro-malankareză, în afară de mulţi alţii din Biserica latină. Raportului nu-i este frică să expună câteva situaţii problematice trecute de cele mai multe ori sub tăcere. Mă gândesc la iubita Eritreea, prin confiscarea şcolilor şi a spitalelor care aparțin diferitelor confesiuni religioase”. În afară de asta, cardinalul a făcut referință la Siria şi la Irak, unde continuă să fie ameninţată prezența milenară a comunităţilor creştine.

În perioada examinată, situația nu s-a îmbunătățit deloc şi lista țărilor în care creştinii suferă se îmbogățește cu naţiuni precum Camerun, Burkina Faso şi Sri Lanka. Ultimele două reprezintă pentru directorul Kirche in Not – Italia, Alessandro Monteduro, exemplele mai dramatice ale acestui scenariu schimbat al persecuției anticreștine care are noi forme şi noi teritorii. „Apărarea libertății religioase – a afirmat el – ar trebui să fie prioritară în agenda puterilor naţionale şi a instituțiilor supranaționale. Astăzi încă nu este aşa!”.

Şi relațiile diplomatice îmbunătățite între conducătorii națiunilor occidentale şi omologii lor din unele regimuri nu trebuie să ne facă să ne gândim la schimbări favorabile ale condițiilor creştinilor din acele zone, aşa cum a afirmat în intervenția sa Alfredo Mantovano, preşedinte al Kirche in Not – Italia: „Nu trebuie să ne înșelăm că eventualei reduceri a dotărilor reciproce de armamente sau tratatelor de cooperare economică îi corespunde, în cadrul granițelor, o încetinire a persecuției religioase”.

În Asia de sud şi de est, din iulie 2017 până astăzi au avut loc atacurile anticreștine cele mai eclatante, in primis cele petrecute în Sri Lanka în ziua de Paști care au costat viaţa pentru 253 de persoane. În timpul prezentării studiului, rectorul sanctuarului „Sfântul Anton” din Colombo, părintele K. A. Jude Raj Fernando, a relatat momentele tragice în care biserica sa a fost atacată. „Nu puteam să cred ochilor mei. I-am văzut pe credincioşii mei morți, sângerând şi m-am întrebat: «Dumnezeul meu, pentru ce?». Dar în pofida rănii grave – a spus preotul – rămânem tari în credinţa noastră care ne permite să-i iertăm pe persecutorii noştri. Iertăm dar continuăm să cerem dreptate pentru victimele noastre”. Cercetarea denunţă, în acelaşi timp, situația dramatică din Africa, unde în ultimii ani formațiuni jihadiste i-au lovit pe creştini. În domeniul violențelor este mare prețul plătit de preoţi şi persoane consacrate. De fapt, din cei 18 preoţi şi o soră uciși în lume în 2019, 15 au fost asasinați în Africa, dintre care 3 în Burkina Faso.

Pentru a atrage atenţia comunităţii internaționale şi în amintirea sângelui vărsat de creştinii uciși din ură faţă de credinţă, în această seară, de la ora 18.00 la 24.00, bazilica „Sfântul Bartolomeu” este luminată în roșu.

De Francesco Ricupero

(După L’Osservatore Romano, 25 octombrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.