Categorii

Pelerinajul seminariștilor din Iaşi în Polonia

Pelerinaj-Polonia-2016„M-am bucurat când mi s-a spus: să mergem în casa Domnului!” Aceste cuvinte cu care începe Psalmul 122 care au fost trăite la adevărata lor semnificație spirituală de către seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, care, în perioada 28 aprilie – 2 mai 2016, cu ajutorul binefăcătorilor și fiind însoțiți de părinții formatori, au realizat un pelerinaj în Polonia, pentru a marca astfel Anul Jubiliar al Milostivirii Divine.

Urmând îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc care cheamă pe fiecare credincios să pornească într-un pelerinaj spre Porțile Sfinte, seminariștii și-au manifestat dorința ca acest semn special al  Anului Sfânt să fie împlinit în țara unde a luat naștere Cultul Milostivirii Divine, unde s-au născut apostolii milostivirii sfânta Faustina Kowalska și sfântul Ioan Paul al II-lea – Polonia.

După un lung drum ce i-a purtat de-a lungul României, Ungariei și Slovaciei, în seara zilei de 28 aprilie, seminariștii au ajuns în Kalwaria Zebrzydowska, un sanctuar din sudul Poloniei dintre cele mai frecventate de credincioși. Acest centru spiritual, ce impresionează prin peisajul și arhitectura dintre cele mai interesante din Europa, cât și prin spiritualitatea profundă ce este cultivată aici, a fost locul de cazare al seminariștilor, dar și punctul de plecare în drumul spre locurile sfinte ale Poloniei.

Vineri, 29 aprilie, în prima zi a pelerinajului, seminariștii au avut bucuria și onoarea de a-o întâlni pe Eminența Sa, Cardinalul Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia. Fostul secretar al Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea i-a primit cu mult entuziasm pe seminariști, aceștia rămânând marcați de simplitatea și de modestia cu care Eminența Sa s-a adresat seminariștilor. Cardinalul Dziwisz s-a arătat impresionat de vitalitatea Bisericii Catolice din România și de faptul că Dieceza de Iași este o Biserică locală plină de viață și entuziasm, pregătită să devină un izvor pentru retrezirea credinței în sufletele celor căzuți în lâncezeală sau indiferență. Seminariștii  sunt semnul că Biserica este una fertilă și dornică să ducă lumii vestea cea bună a milostivirii lui Dumnezeu. De aceea Cardinalul Dziwisz i-a îndemnat pe viitorii preoți să preia acea scânteie aprinsă de sfânta Faustina Kowalska și să aprindă în întreaga lume focul iubirii divine, asemenea lui Ioan Paul al II-lea, un adevărat erou al mântuirii. Primind binecuvântarea Eminenței Sale, seminariștii s-au îndreptat apoi spre capitala spirituală a Poloniei, Czestochowa, pentru a se ruga în fața Icoanei sfintei Fecioare Maria, Regina Poloniei. Momentul culminant al acestei prime zi de pelerinaj a fost celebrarea sfintei Liturghii în capela Maicii Domnului, în fața Icoanei Madonnei Negre. Semn de cinstire și de iubire, la această jertfă euharistică seminariștii au înălțat rugăciunile lor către Sfânta Fecioară Maria, Maica Marelui Preot, ca să mijlocească de la Dumnezeu pentru ei harul statorniciei în urmarea chemării lor.

Următoarea zi, 30 aprilie, seminariștii s-au rugat în bazilica din Wadowice, locul natal al Sfântului Ioan Paul al II-lea, locul „unde a început totul”, așa cum l-a desemnat Sfântul Părinte însuși. Aici, Ioan Paul al II-lea a învățat despre iubirea și milostivirea lui Dumnezeu și a cultivat o adâncă devoțiune către Sfânta Fecioară Maria, căreia i-a dedicat întreaga viața. Wadowice este locul unde Dumnezeu a dăruit lumii o imagine vie a lui Isus bunul păstor, un model de sfințenie la care seminariștii să se raporteze pentru a-l duce cu încredere pe Isus pe străzile lumii. După celebrarea euharistică din această bazilică, seminariștii s-au îndreptat spre Cracovia, numită de Cardinalul Dziwisz „un oraș al sfinților”. Cracovia este un loc care vibrează prin viața sa de rugăciune și de cultură, iar vizita seminariștilor în capitala regală a Poloniei a reprezentat ocazia de a experimenta diversitatea și originalitatea culturii poloneze. Două simboluri ale Cracoviei au reprezentat punctele centrale ale acestei vizite: catedrala din Castelul Wavel și bazilica „Sfânta Maria”, semne autentice ale rodniciei evlaviei polonilor care abundă în frumusețe și maiestuozitate. În seara acestei zile, seminariștii au putut să exploreze viața din Cracovia, având timp la dispoziție timp atât pentru întărirea sufletului, cât și a trupului.

Încheierea pelerinajului seminariștilor și obținerea indulgenței plenare au fost marcate de vizitarea, pe 1 mai, a Sanctuarului Divinei Milostiviri și de trecerea Porții Sfinte din Sanctuarul dedicat Sfântului Ioan Paul al II-lea. Cu acest prilej, seminariștii au putut contempla figurile a doi martori ai îndurării divine, sfânta Faustina Kowalska și sfântul Ioan Paul al II-lea, oameni care au deschis porțile inimii lor lui Cristos și au permis lui Dumnezeu să lucreze în lume. Asemenea lor, seminariștii au fost invitați să se încreadă în caritatea lui Dumnezeu, dar mai ales să înțeleagă că Dumnezeu acordă milostivirea sa în mod gratuit. A fi un apostol al milostivirii este o misiune dificilă, însă tocmai în sacrificiile la care suntem chemați constă frumusețea, căci la capătul acestui drum se află inima milostivă a lui Dumnezeu.

Pe drumul de întoarcere spre casă, au continuat să reflecteze la sensul pelerinajului făcut, care a constituit o revitalizare a vieții lor interioare. Oferind mai mult spațiu reculegerii și rugăciunii, s-au lăsat antrenați într-un proces de creștere și de aprofundare a credinței și a indentității lor. De aceea, aduc din inimă mulțumiri superiorilor Seminarului şi tuturor binefăcătorilor pentru că le-au oferit posibilitatea să realizeze acest pelerinaj în Polonia. Domnul cel milostiv să-i răsplătească pentru acest gest de iubire!

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.