Categorii

Paul al VI-lea sfânt, cardinalii aprobă minunea

Paul al VI-lea va fi sfânt în curând. Reuniunea episcopilor şi cardinalilor în Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor a aprobat în unanimitate recunoaşterea unei minuni atribuite mijlocirii lui Giovanni Battista Montini. Acum lipseşte numai aprobarea lui Francisc şi anunţarea datei pentru canonizarea pontifului brescian mort la Castel Gandolfo în august în urmă cu patruzeci de ani.

Minunea care va folosi pentru aureola lui Paul al VI-lea se referă la vindecarea unei fetiţe încă nenăscute, în luna a cincea de sarcină. Un caz studiat de postulatura cauzei în 2014. Mama, originară din provincia Verona, purta înainte o sarcină dificilă şi era în pericol de avort datorită unei patologii care ar fi putut să compromită viaţa fătului şi a mamei. Cu puţine zile după beatificarea papei Montini, care a avut loc duminică 19 octombrie 2014, femeia a mers la Brescia pentru a-l ruga pe noul fericit la Sanctuarul Harurilor. Fetiţa se va naşte sănătoasă şi este la fel de sănătoasă şi acum.

Presupusa minune a fost studiată de Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor. Inexplicabilitatea vindecării a fost stabilită anul trecut de consiliul medical al dicasterului şi apoi analizată şi aprobată de teologi. Ultimul pas era cel de astăzi de la reuniunea cardinalilor, care a luat act de concluziile medicilor şi experţilor şi de evaluările teologilor. Acum cardinalul prefect, Angelo Amato, va duce votul episcopilor şi cardinalilor la papa Francisc. Decizia finală va fi desigur a lui. Bergoglio va anunţa în consistoriu data canonizării, care va fi celebrată la Roma probabil în octombrie, în timpul Sinodului tinerilor.

În decembrie 2017 săptămânalul diecezan din Brescia a hazardat datele posibile: „În acest moment certitudinea este aproape mai mult decât o speranţă. Luna octombrie ar putea să fie cea corectă. De la 3 la 28 octombrie, la Roma se va celebra a XV-a Adunare ordinară a Sinodului episcopilor despre tineri şi vor veni în Vatican prelaţi din toată lumea. Ce ocazie mai bună poate să fie pentru a canoniza, după sfântul Ioan al XXIII-lea, în faţa unei porţiuni aşa de consistente a colegiului episcopal pe celălalt pontif al Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican? Sunt probabile primele trei duminici din octombrie, chiar dacă pare să fie cea mai acreditată astăzi cea din 21”.

Papa Montini, născut în 1897 şi mort în 1978, a fost pontiful care a dus la capăt Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican reuşind să-l încheie practic cu unanimitatea consensurilor cu privire la documentele votate. A iniţiat epoca vizitelor apostolice în lume, a străbătut anii crizei post-conciliare. Beatificându-l, Francisc, care face adesea referinţă la magisteriul montinian, a spus: „În această zi a beatificării Papei Paul al VI-lea îmi revin în minte cuvintele sale, cu care instituia Sinodul Episcopilor: «scrutând cu atenţie semnele timpurilor, să încercăm să adaptăm căile şi metodele… la necesităţile crescute din zilele noastre şi la condiţiile schimbate ale societăţii»”.

Bergoglio îi mulţumise lui Paul al VI-lea pentru „umila şi profetica sa mărturie de iubire faţă de Cristos şi faţă de Biserica sa” şi amintise că „marele cârmaci al Conciliului, în ziua de după încheierea Adunării conciliare, a scris: «Probabil că Domnul m-a chemat şi mă ţine în această slujire nu atât pentru că eu aş avea vreo aptitudine, sau pentru ca eu să conduc şi să salvez Biserica de dificultăţile sale actuale, ci pentru ca eu să sufăr ceva pentru Biserică şi să fie clar că El, şi nu altcineva, o conduce şi o salvează». În această umilinţă – a conchis Francisc – străluceşte măreţia fericitului Paul al VI-lea care, în timp ce se profila o societate secularizată şi ostilă, a ştiut să conducă cu înţelepciune clarvăzătoare – şi uneori în singurătate – cârma bărcii lui Petru fără a pierde niciodată bucuria şi încrederea în Domnul”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 6 februarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.