Categorii

Patriarhul Kiril împlineşte 70 de ani. Mâine întâlnirea cu cardinalul Koch

patriarh-kirilO expoziţie despre slujirea sa, urările de la preşedintele Vladimir Putin şi vizita la Moscova a reprezentanţilor lumii ortodoxe, dar şi catolice. Aşa a celebrat ieri patriarhul ortodox rus Kiril a 70-a zi de naştere, căreia mass-media i-a dat o amplă acoperire, după cum afirmă agenţia AsiaNews. Mişcările de tineret ortodoxe i-a pregătit un mare tort, făcut sub supervizarea celor mai buni experţi în bucătărie, dăruit lui după funcţiunea religioasă celebrată ieri în catedrala „Cristos Mântuitorul” din Moscova. La rândul său, patriarhul – explică Interfax – a cerut parohilor de la bisericile din Moscova să nu-i dăruiască flori, ci să facă oferte spitalului „Sfântul Alexis” din capitala rusă.

Cu această ocazie a venit şi o telegramă a preşedintelui rus Vladimir Putin: „Dumneavoastră aţi dedicat mulţi ani slujirii evlavioase a Bisericii ortodoxe ruse, apărării constante a valorilor sale şi a ideilor sale” se citeşte în text, în care Putin subliniază şi „contribuţia enormă” pe care Kiril „o dă dezvoltării dialogului interreligios şi interetnic şi întăririi păcii şi armoniei sociale în ţara noastră”. Mâine, patriarhul îl va întâlni la Moscova pe cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor.

Kiril, al cărui nume adevărat este Vladimir Gundyayev, s-a născut la 20 noiembrie 1946 la Leningrad, acelaşi oraş natal al liderului de la Kremlin. Şi tatăl său şi bunicul său erau preoţi şi au luptat împotriva închiderii bisericilor şi a ateismului de stat sovietic; pentru aceasta au fost condamnaţi amândoi la lagărele de muncă silnică. Cu ocazia unui interviu al său pentru documentarul „Patriarhul”, transmis ieri pe tv Rossiya-24, Putin a amintit că a fost botezat de mama în ascuns, în anii ’50 în catedrala „Schimbarea la Faţă” din Leningrad, de un anumit părinte Mikahil, şi a revelat că acesta ar putea să fie chiar tatăl lui Kiril. Conform preşedintelui, chiar patriarhul i-a povestit că în acei ani tatăl slujea la catedrala „Schimbarea la faţă” şi era unicul preot care se numai Mikhail.

Kiril a fost „discipol” al mitropolitului Nikodim (Rostov), care a pus bazele pentru dialogul dintre creştinii de diferite denominaţiuni. Înainte de a fi ales primat al Bisericii ortodoxe ruse, în 2009, a fost în fruntea diecezei de Smolensk şi Kaliningrad şi a condus „ministerul de externe” al Patriarhiei, adică departamentul pentru relaţii externe.

(După Zenit, 21 noiembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.