Categorii

Parolin şi Lavrov, „apropiere de vederi” între Rusia şi Vatican cu privire la crizele globale

„Apropierea de vederi” între Rusia şi Vatican cu privire la temele precum lupta împotriva terorismului, pacea, dreptatea şi familia este de acum o certitudine. Acum trebuie lucrat cu privire la raporturile dintre Biserica catolică şi Biserica ortodoxă şi înmulţite eforturile de cooperare pentru urgenţele globale, începând de la dramele trăite de creştinii din Africa şi Orientul Mijlociu. Premise şi promisiuni au fost puse pe marea masă rectangulară din lemn, în jurul căreia, aşezaţi unul în faţa celuilalt, înconjuraţi de telecamere şi de reprezentanţii respectivelor delegaţii, au dialogat în această dimineaţă ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi cardinalul Pietro Parolin, în a doua zi a călătoriei sale la Moscova.

Un dialog senin şi bogat în idei, care a durat o oră şi jumătate, aşa cum a voit să sublinieze numărul doi al preşedintelui Putin şi numărul doi al papei Francisc în conferinţa de presă care a urmat. Ilustrând conţinuturile colocviului, amândoi au confirmat că între Kremlin şi Sfântul Scaun există sintonie „cu privire la soluţiile paşnice ale crizelor” din lume şi cu privire la temele „luptei împotriva terorismului, a dialogului interreligios, a întăririi dreptăţii sociale şi a valorilor familiei” şi, în acelaşi timp, voinţa de a depăşi chestiunile aflate în suspensie.

Una pentru toate este tema dialogului dintre cele două Biserici. „Să ne gândim că este un bine ca, paralel cu legăturile dintre statele noastre, să se dezvolte şi dialogul dintre cele două Biserici”, a spus Lavrov în colocviul privat cu Parolin, aplaudând întâlnirea din februarie 2016 în Cuba dintre Bergoglio şi patriarhul Kiril care a marcat un important „dezgheţ”. Acest eveniment, împreună cu venirea relicvelor sfântului Nicolae în Rusia, a „activat o dinamică pozitivă” din partea tuturor „de a pune alte semne şi gesturi care să poată consolida acest drum”, a confirmat Parolin. Care nu a evitat să semnaleze unele problematici de rezolvat, precum permisele de şedere pentru muncă pentru personalul religios non-rus şi restituirea unor biserici, necesare pentru îngrijirea pastorală a catolicilor din ţară.

Cu privire la o a doua întâlnire dintre Francisc şi Kiril, cardinalul – care astăzi după-amiază îl va întâlni chiar pe patriarh în reşedinţa de vară la Peredelkino, un pic în afara Moscovei, şi mâine pe Putin în dacha sa din Soci – a explicat: „Despre chestiuni concrete n-am vorbit nici despre vizita papei nici despre alte lucruri specifice. Se va vedea mai departe, Duhul Domnului va sugera care sunt paşii mai buni”.

Priorităţile, deocamdată, sunt cu totul altele: „Sunt aici la Moscova pentru a fi interpret cu Serghei Lavrov şi Vladimir Putin al grijii papei Francisc despre raporturile bilaterale şi problemele internaţionale, îndeosebi ca să fie create soluţii juste şi durabile pentru Orientul Mijlociu, pentru Ucraina şi alte regiuni din lume”, a afirmat „premierul” Vaticanului. „În aceste condiţii dramatice – a continuat el – Sfântul Scaun vrea, e adevărat, să aline condiţiile populaţiei civile, dar şi să facă să prevaleze dreptatea, adevărul faptelor şi să nu se permită manipularea realităţii”. Vaticanul, a adăugat el, „nu ia poziţii politice, ci cere ca să fie respectat dreptul internaţional şi să se recupereze o atmosferă sănătoasă şi de respect între naţiuni”. Există „o puternică preocupare faţă de creştinii” din Orientul Mijlociu, în special din Siria, Irak, Libia şi Yemen, şi în Africa de Nord, şi „Sfântul Scaun cere ca să fie ocrotită libertatea de religie”.

Aceeaşi preocupare şi faţă de situaţia din Venezuela, ţară în care timp de mai mulţi ani Parolin a desfăşurat rolul de nunţiu apostolic. Tocmai secretarul de stat a afirmat că „Rusia nu poate ajuta să se depăşească” grava criză care a pus în genunchi naţiunea sudamericană şi care „se prelungeşte de mult timp”, având în urma sa „o lungă tradiţie” de legături reciproce. La rândul său, Lavrov a amintit că Rusia „a susţinut încă de la început iniţiativa de mediere dintre părţi” a papei Francisc şi a recunoscut că „există mulţi player externi care pot ajuta” să se iasă din drama venezueleană. „Însă este important – a avertizat şeful diplomaţiei ruseşti, cu referinţă implicită la SUA – să se înţeleagă că toate forţele externe, care incită opoziţia la o confruntare dură cu autorităţile, inclusiv folosirea forţei, ameninţă eforturile celor care sunt interesaţi sincer de reinstaurarea păcii, stabilităţii în Venezuela”.

Tot astăzi a fost semnat un acord pentru eliminarea regimului vizelor dintre Rusia şi Secretariatul de Stat al Vaticanului de către vice-ministrul de externe rus, Aleksei Meshkov, şi de nunţiul apostolic de la Moscova, monseniorul Celestino Migliore. Documentul se referă numai la cei care sunt în posesia paşaportului diplomatic din cele două ţări semnatare.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 22 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.