Categorii

Parolin în Rusia, climat destins în întâlnirea cu Hilarion: tratate „teme spinoase”

Climatul era destins şi „constructiv”, Parolin era „emoţionat” şi în dialogul care a durat dublu decât se prevăzuse s-au putut trata teme şi „destul de spinoase” ca aceea despre Ucraina şi despre criza din Siria. Întâlnirea cu mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, preşedinte al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei de Moscova – etapă inaugurală a călătoriei cardinalului în Rusia, prima a unui secretar de stat al Vaticanului după 18 ani – marchează un bilanţ net pozitiv.

Cardinalul, însoţit de nunţiul de la Moscova, monseniorul Celestino Migliore, şi de monseniorul Visvaldas Kulbokas, consilier de nunţiatură, a fost primit înainte de amiază în Malij zal (sala de reprezentanţă) din mănăstirea Danilovsy, sediu patriarhal pentru a-l întâlni pe numărul doi din Biserica ortodoxă rusă răspunzând la vizita din 15 septembrie 2016 în Vatican. Tocmai de la amintirea acelei audienţe şi, mai ales, de la cea a întâlnirii de la Havana dintre papa Francisc şi patriarhul Kiril a pornit colocviul lung. Mitropolitul s-a declarat recunoscător pentru „eforturile comune” făcute în pregătirea acelui moment istoric în capitala cubaneză, care fără îndoială a deschis un nou drum în dialogul dintre Biserica catolică şi ortodoxă. „Sper că impulsul pe care l-a dat relaţiilor noastre acea întâlnire va avea dezvoltare ulterioară” a urat Hilarion.

Dând din cap în semn de aprobare, Parolin s-a declarat „onorat că este în Rusia” precum şi „emoţionat” pentru că „este vorba de prima mea vizită în această ţară şi sunt şi sentimente care însoţesc programul oficial al acestei vizite”. Program care prevede mâine întâlnirea cu patriarhul Kiril, care-l va primi în reşedinţa sa de vară la Peredelkino, puţin în afara Moscovei, precedată înainte de amiază de o sesiune de lucru cu ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov. Apoi miercuri se va ţine aşteptata întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin la Soci.

În dialog, prezintă situl mospat.ru, Hilarion a spus că una dintre problemele cele mai urgente din actualitate este situaţia tragică a creştinilor din Orientul Mijlociu şi că patriarhia moscovită face toate eforturile posibile pentru a da asistenţă umanitară şi populaţiei siriene. Mitropolitul a subliniat rolul important al grupului de lucru instituit în acest scop de Comisia despre cooperarea cu asociaţiile religioase sub preşedinţia Federaţiei Ruse, care reuneşte reprezentanţii Bisericii ortodoxe ruse, Bisericii catolice romane şi celorlalte confesiuni creştine, precum şi comunităţilor musulmane.

Tot în tema crizei siriene, Hilarion şi Parolin au convenit că, înainte de toate, este necesar să se pună capăt terorismului pe teritoriul Siriei şi, numai după obţinerea păcii, ar trebui să se determine viitorul politic al ţării. Din partea amândurora a fost reafirmată utilitatea consultărilor ulterioare dintre Patriarhia de Moscova şi Sfântul Scaun cu privire la Orientul Mijlociu şi necesitatea de a continua cooperarea umanitară în acest sector.

Parolin a profitat apoi de ocazia dialogului pentru a-l felicita pe Hilarion pentru cei 30 de ani de la hirotonirea sa sacerdotală: „Vă adresez urările mele cu sentiment deosebit pentru că hirotonirea sacerdotală pentru mine a fost momentul cel mai frumos din viaţa mea”, a spus el.

În sfârşit, întâlnind presa cu privire la vizită, a explicat că în colocviu „s-au putut trata şi teme spinoase, dar mereu cu voinţa de a construi şi a depăşi dificultăţile care există”. Una pentru toate – a revelat premierul Vaticanului, însă fără a voi să adauge alte detalii – tema despre Ucraina, care cu problema comunităţii greco-catolice dar în comuniune cu Roma rămâne pentru Biserica rusă de rit ortodox o piedică în dezvoltarea relaţiilor cu Biserica catolică. „Există atâtea teme despre care să discutăm, însă aş spune că a fost foarte constructiv climatul”, a tăiat scurt Parolin.

În acelaşi mod a explicat că „nu s-a discutat” despre posibila a doua întâlnire (la Moscova sau într-o ţară terţă) între Francisc şi Kiril. Deocamdată rămâne numai dialogul din aeroportul din Havana, pentru restul „lăsăm timpul timpului şi ca lucrurile să se maturizeze fără a avea prea multă grabă”, a spus cardinalul, „timpii lui Dumnezeu sunt întotdeauna perfecţi, spuneau în America Latină”.

Un cortină mică, drept confirmare a atmosferei destinse despre care vorbea cardinalul, s-a desfăşurat în timpul aşteptării scurte înainte de întâlnirea cu Hilarion, când secretarului de stat i-au fost ilustrate portretele patriarhilor de Moscova, în rând unul alături de celălalt, de către preotul ortodox Aleksei Dikarev, responsabil al relaţiilor inter-creştine în Departamentul pentru Relaţiile Externe al Patriarhiei de Moscova. Descrierea lui Dikarev a fost întreruptă de o glumă a nunţiului Migliore care a spus: „Într-o zi ar putea fi aici şi portretul dumneavoastră”. „Nu, nu este posibil. Ar fi o minune”, s-a strâmbat preotul. Şi Parolin, intervenind cu simpatie, a replicat: „Minunile se întâmplă câteodată”.

După-amiază s-a ţinut o reuniune cu episcopii catolici ruşi; seara, liturghia în catedrala „Neprihănita Zămislire” la Moscova, la care erau prezenţi reprezentanţi diplomatici din diferite ţări, între care Italia, Polonia, Germania şi Elveţia, împreună cu reprezentanţi de diferite confesiuni şi religii. „Aduc salutul şi binecuvântarea papei Francisc care are în inimă comunitatea catolică şi societatea rusă, de care se simte legat în mod special, după întâlnirea cu patriarhul Kiril”, a spus la început cardinalul Parolin, salutând mulţimea. „Este o bucurie să vă primim aici”, a reafirmat, deschizând celebrarea, arhiepiscopul de la „Mama lui Dumnezeu” de la Moscova, monseniorul Paolo Pezzi, adăugând: „Prezenţa dumneavoastră înseamnă prezenţa papei. Suntem recunoscători lui Dumnezeu care ne-o oferit acest cadou, pentru că aşa considerăm vizita dumneavoastră, un semn al lui Dumnezeu pentru ca să întărim credinţa, speranţa şi iubirea noastră”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 21 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.