Categorii

Parolin în misiune în Rusia de la 21 la 24 august, la Soci întâlnirea cu Putin

Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, va vizita Rusia de luni 21 până joi 24 august: la puţine zile de la plecare Sala de Presă a Sfântului Scaun confirmă oficial călătoria şi furnizează datele exacte şi etapele călătoriei. Principalul colaborator al papei Francisc va întâlni chiar în ziua sosirii sale la Moscova, luni 21 august, pe „ministrul de externe” al Patriarhiei Ortodoxe de Moscova şi a tuturor Rusiilor, mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, în ziua următoare, 22 august, îl va întâlni dimineaţa pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi după-amiază pe patriarhul rus Kiril.

Miercuri 23 august, cardinalul din Veneto va zbura la Soci, pe litoralul estic al Mării Negre, pentru a-l întâlni pe preşedintele rus Vladimir Putin în dacea (casă de vacanţă în Rusia) sa. Joi 24 august, Parolin se va întoarce la Roma. În diferitele colocvii vor figura printre altele tematici „referitoare la situaţia internaţională şi, îndeosebi, căutarea de soluţii paşnice la conflictele în desfăşurare, cu atenţie deosebită faţă de aspectele cu caracter umanitar”.

Nota vaticană informează că secretarul de stat va merge în vizită în Federaţia Rusă, la invitaţia autorităţilor ţării. Va fi însoţit de monseniorul Visvaldas Kulbokas, consilier de nunţiatură, oficial de la Secţiunea pentru Raporturile cu Statele din Secretariatul de Stat.

„Scopul vizitei – subliniază nota – este să întâlnească cele mai înalte autorităţi civile şi vârfurile Bisericii Ortodoxe Ruse. Va fi şi ocazie pentru a manifesta apropierea spirituală a papei de comunitatea catolică locală. În diferitele colocvii, în afară de tematici referitoare la chestiunile de interes bilateral, figurează cele referitoare la situaţia internaţională şi, îndeosebi, căutarea de soluţii paşnice la conflictele în desfăşurare, cu atenţie deosebită faţă de aspectele cu caracter umanitar”.

Nota precizează că programul de luni 21 august prevede o reuniune a cardinalului cu episcopii catolici din ţară iar, seara, Sfânta Liturghie în catedrala „Neprihănita Zămislire” din Moscova, urmată de un moment de împărtăşire cu reprezentanţii clerului şi ai laicatului. În aceeaşi zi este prevăzut un colocviu cu mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, preşedinte al Departamentului pentru Relaţiile Externe al Patriarhiei de Moscova.

Ziua de marţi 22 august va fi dedicată unei sesiuni de lucru cu ministru afacerilor externe Serghei Lavrov, iar, după-amiază, vizitei la patriarhul Kiril de Moscova. Miercuri 23 august, secretarul de stat va merge la Soci pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin. Joi 24 august, înainte de amiază se va întoarce la Roma.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 18 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.