Categorii

Părintele Joe Pereira: Maica Tereza vedea setea de Dumnezeu în tineri

Maica Tereza „vedea setea de Dumnezeu în tineri”; vedea că ei „erau frustraţi şi se îndreptau spre orice tip de dependenţă”. În ziua sărbătorii Maicii săracilor, părintele Joe Pereira vorbeşte despre mărturia şi înţelepciunea sa în a-i primi pe tineri, pe săracii din punct de vedere economic şi pe cei din punct de vedere spiritual. Părintele Pereira este fondatorul lui Kripa Foudation, una dintre cele mai mari ONG din India, care se ocupă să reabiliteze tineri din orice tip de dependenţă. Kripa Foundation, cu 51 de birouri în 11 state din India, a colaborat şi cu Maica Tereza şi surorile sale. Această reflecţie vrea să fie şi o sugestie pentru iminentul Sinod al tinerilor (3-28 octombrie 2018).

Maica Tereza este un far de speranţă pentru tinerii moderni. Încă din anii ’80, Maica a fost modelul nostru inspirator pentru a îngriji, a sluji, a atrage pe tineri la Isus. Suferea când afla că săracii, în tinereţea lor, au atins capătul prin orice tip de dependenţă. Cu multă umilinţă, m-a întâlnit şi mi-a cerut să le instruiesc pe surorile sale. După acea ucenicie, ea a întemeiat un centru de găzduire pentru dependenţe la Tengra-Kolkata. El era făcut numai pentru tinere. Însă trimitea numeroşii săi oaspeţi toxico-dependenţi la Gangarampur, unde mai există şi astăzi un „oraş al tinerilor” şi unul dintre cele mai vaste centre de reabilitare ale Kripa.

Ea vedea în tineri setea de Dumnezeu, setea de iubire şi vedea că ei erau frustraţi şi se îndreptau spre orice tip de dependenţă. Maica vedea două tipuri de tineri: primul era tipul frustrat din cauza lipsei de oportunitate de muncă; celălalt era tipul de tânăr care, în pofida posesiei de bunuri materiale, era falit din punct de vedere spiritual.

Ea a încurajat munca lui Kripa şi mulţi pierduţi în lumea dependenţei au fost trimişi de ea la prezenţa vindecătoare a lui Isus, prezent în comunităţile din Kripa.

Bazându-ne pe conceptul „rănit-vindecător”, am construit noi comunităţi în care mulţi tineri s-au întors la Biserică şi s-au implicat în mod activ în opere de iubire şi milostive. Împreună cu Maica Tereza, prietenul său frère Roger de la Taizé, aceste comunităţi de tineri au creat o nouă imagine a Bisericii.

Grupuri de tineri din Pueri Cantores au difuzat acest mesaj în multe naţiuni. Aceşti tineri au creat o nouă imagine a Bisericii catolice: o Biserică ce a luat iniţiativa de a-i readuce pe cei care plecaseră şi care acum văd moştenirea bogată a tradiţiei spirituale a disciplinelor din Orient, precum practicarea lui yoga pentru meditaţia creştină (o iniţiativă care s-a răspândit în peste 120 de naţiuni) şi folosirea de discipline orientale pentru programele de recuperare în peste 40 de ţări.

Recent, Kripa a intrat în China şi asta ne-a dat un mod unic de a-i evangheliza pe tineri, introducându-i la cunoaşterea lui Isus ca Supremul Yogi.

În orice caz, cred că eforturile episcopilor pentru Sinodul tinerilor au nevoie de o viziune mai largă: trebuie să-i includă pe tinerii dezamăgiţi şi să deschidă practica credinţei şi a iubirii dincolo de graniţele religiilor. Cred cu adevărat că această viziune este foarte necesară în comisiile diecezane. Dacă viziunea papei Francisc nu este asimilată în grupurile noastre diecezane, noi riscăm să punem din nou vin vechi în burdufuri noi, aşa încât ele se sparg şi munca este pierdută.

Avem nevoie să creăm pentru tinerii noştri o comunitate de iubire şi de credinţă care să transcende aceste graniţe „ecleziastice” şi să construim Biserica papei Francisc, o adevărată Biserică catolică fără ziduri.

De Joe Pereira

(După AsiaNews, 5 septembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.