Categorii

Părintele Jacques Hamel, Biserică şi stat împreună pentru a celebra prima aniversare a morţii

A trecut un an de când doi terorişti islamici au intrat într-o parohie din Rouen, în Normandia, şi l-au ucis brutal pe Jacques Hamel, preot francez în vârstă de 85 de ani, în timp ce celebra liturghia. Miercurea viitoare, 26 iulie, exact aceeaşi zi a morţii violente a părintelui Jaques, va fi celebrată o liturghie, la ora 9, în biserica „Saint’Enttienne-du-Roubray”, prezidată de arhiepiscopul de Rouen, Dominique Lebrun.

Celebrarea va fi transmisă în direct de un canal de televiziune local şi de network-ul catolic KTO, la sfârşitul căreia va fi inaugurat oficial de autorităţi un monument dedicat preotului martir. De circa doi metri diametru, statuia include câteva citate din Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului (1789), text cheie al Revoluţiei franceze care a contribuit la inspirarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Umane semnată la Paris la 10 decembrie 1948. Un mod pentru a sublinia că moartea părintelui Hamel n-a fost numai un atac împotriva unui preot, ci şi a valorilor care susţin societatea şi civilizaţia occidentală. Acesta va fi şi un moment pentru a reuni Biserica şi statul într-o ţară ca Franţa unde sunt separate în mod normal şi clar.

La Roma, părintele Jacques este deja celebrat ca un martir. Breviarul său este actualmente expus pentru pelerinii din bazilica „San Bartolomeu sull’Isola Tiberina”, în capela numită „Noi martiri în Europa”. Biserica, sub îngrijirea Comunităţii „Sfântul Egidiu”, pe care Papa Francisc a vizitat-o la 22 aprilie, este renumită prin primirea şi cinstirea relicvelor, obiectelor personale, amintirilor tuturor celor care au fost ucişi pentru credinţa lor. Cartea de rugăciune a lui Hamel este deschisă la luni 25 iulie 2016, ajunul asasinării sale, lângă el se află relicvele preoţilor spanioli ucişi în timpul războiului civil şi stola şi crucea părintelui Pino Puglisi, preotul palermitan ucis în 1993 de ucigaşi din Cosa Nostra. Această capelă a devenit repede cea mai vizitată din toată Biserica.

Între timp în arhidieceza de Rouen a început deja procesul de beatificare pentru preot, fără a aştepta cei cinci ani canonici necesari pentru demararea unei cauze. O accelerare aprobată de Papa Francisc care, primind o delegaţie a diecezei franceze la 14 septembrie 2016, a spus episcopului Lebrun: „Expune fotografia lui pentru că el este deja fericit. Este un martir, şi martirii sunt deja fericiţi!”. Arhiepiscopul, în mai, a instituit apoi procesul formal în timpul căruia vor fi ascultaţi martorii asasinatului, unii membri ai familiei şi prieteni musulmani ai preotului.

Toţi aceştia vor fi prezenţi la liturghia de miercurea viitoare care va avea momente foarte simbolice. De exemplu, în timpul liturgiei vor fi puse în diferite părţi ale bisericii patru aranjamente florale, unul cu florile care provin din grădina părintelui Hamel, altul va fi pus în faţa statuii Mariei profanate în timpul atacului.

Uciderea preotului, care a avut loc în timp ce numeroşi tineri catolici europeni se aflau la Cracovia, în Polonia, pentru Ziua Mondială a Tineretului, a fost un şoc în toată Biserica şi în toată societatea franceză. Răspunsul episcopilor din Franţa şi chiar al Pontifului a fost totuşi să nu cedeze în faţa fricii, ci dimpotrivă să continue să lucreze pentru pace şi pentru dialog cu lumea islamică. Francisc, care n-a ezitat să definească atacul împotriva lui Hamel ca un gest „satanic”, a încercat în mod constant să distingă islamul de violenţa teroristă.

Un mesaj de reconciliere a fost lansat şi de monseniorul Lebrun în timpul înmormântării aglomerate a părintelui Jacques din august, subliniind necesitatea de a ierta. Această ucidere, afirma prelatul, „ne cheamă pe toţi să privim adânc în inimile noastre pentru a găsi lumina”.

Preot timp de 58 de ani, părintele Jacques Hamel era foarte iubit de comunitatea sa inclusiv de musulmanii din zona sa cu care a lucrat în contact strâns. Aproape toată viaţa sa a fost trăită în slujirea sacerdotală, exercitată şi după retragerea oficială în 2005. Numai timp de 18 luni părintele Hamel a trebuit să întrerupă slujirea sa adusă Bisericii, atunci când a fost trimis ca soldat în Algeria unde a refuzat posibilitatea de a deveni oficial pentru că, spunea el, n-ar fi voit niciodată să dea ordin unui om să ucidă un alt om.

De Christopher Lamb

(După Vatican Insider, 21 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.