Categorii

Părintele Hamel, a fost predat în Vatican dosarul pentru beatificarea preotului ucis de jihadişti

Venit din Rouen la Roma, trecând prin Assisi, arhiepiscopul Dominique Lebrun a predat astăzi la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor voluminoasa investigaţie diecezană pentru beatificarea părintelui Jacques Hamel. Este vorba despre preotul de 86 de ani ucis de doi jihadişti, Adel Kermiche şi Abdel Malik Petitjean, în vara anului 2016 în timp ce celebra liturghia la Saint-Etienne-du-Rouvray. O tragedie care a răscolit opinia publică, dar care l-a făcut repede pe bătrânul preot un simbol universal de martiriu celebrat în Franţa şi în toată lumea.

Papa a voit să ofere pentru el o liturghie în Casa Sfânta Marta în septembrie acelaşi an, concelebrată cu monseniorul Lebrun în prezenţa rudelor parohului veniţi din Normandia. Cu acea ocazie Bergoglio, amintind acest „om bun, blând” asasinat „ca şi cum ar fi fost un criminal”, a anunţat decizia de a-l proclama cât mai curând fericit, derogând de la practica de a aştepta cinci ani de la moarte pentru a deschide o cauză de beatificare şi canonizare. Pentru că, a spus papa, „este un martir! Şi martirii sunt fericiţi”.

Dieceza de Rouen s-a mobilizat imediat pentru a demara procesul de canonizare a părintelui Hamel care, cu o celeritate neobişnuită, a fost deschis după un an de la asasinare, la 13 aprilie 2017. Şaizeci şi nouă de martori implicaţi în proces ascultaţi în audierile din ultimele două luni. Sunt rude, alţi preoţi şi enoriaşi, inclusiv martorii acelei orori din urmă cu doi ani: o pereche de optzeci de ani şi trei surori de vârstă mai mare de 70 de ani. „Ne gândim să încheiem faza diecezană a cauzei deja în iarna viitoare şi s-o ducem la Roma în aprilie 2019”, anunţa monseniorul Lebrun într-un interviu la Vatican Insider.

Şi aşa a fost. Tot materialul adunat – circa 11 mii de pagini – este păstrat de astăzi în Congregaţia condusă de cardinalul Angelo Becciu pentru a fi examinat de comisiile de medici şi teologi. Cel care l-a predat a fost episcopul care a plecat din Rouen duminica trecută împreună cu patruzeci de tineri. Înainte de a sosi la Roma, grupul a mers în pelerinaj la Assisi, pentru a-l aminti pe sfântul Francisc.

Astăzi l-a salutat pe papa la sfârşitul audienţei generale de miercuri din piaţa „Sfântul Petru”. Deja în aprilie anul trecut prelatul a mers în Vatican cu un grup de alţi tineri din dieceză şi l-a întâlnit pe Bergoglio. „Împreună (cu papa, nr) l-am amintit pe părintele Jacques”, ne relata Lebrun cu acea ocazie. „Cu privire la cauză Sfântul Părinte mi-a spus: trebuie să vă grăbiţi!”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 10 aprilie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.