Categorii

Părintele Barrios Prieto nou secretar general COMECE: „La Bruxelles pentru o Europă tânără şi solidară”

„Biserica a însoţit încă de la primii paşi drumul Europei unite. Acea Europă fidelă faţă de valorile umane şi creştine pentru care s-au bătut părinţii fondatori. Şi astăzi Biserica este atentă şi susţine acest parcurs, aşa cum a afirmat de mai multe ori papa Francisc”: părintele Manuel Barrios Prieto este noul secretar general al COMECE, Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană. A primit ştafeta la 1 septembrie de la părintele Olivier Poquillon; mandatul său va dura patru ani. Luni, 16 septembrie, la Bruxelles, s-a prezentat presei internaţionale alături de mons. Jean-Claude Hollerich, preşedinte al COMECE, care va fi creat cardinal de papa Francisc în consistoriul din 5 octombrie. Însuşi Hollerich a explicat că a fost „surprins de această ştire” care – a adăugat el – „va putea face bine şi Comisiei”. Născut la Madrid în 1962, părintele Manuel Barrios Prieto, a studiat filozofia şi teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana la Roma şi a absolvit psihologia într-o universitate statală spaniolă. Din 2011 a fost director al Secretariatului pentru ecumenism şi dialog interreligios din Conferinţa Episcopală Spaniolă, de asemenea a fost timp de douăzeci de ani la conducerea parohiei „Santa Catalina de Alejandría” din Madrid. Părintele Barrios Prieto vine aşadar la secretariatul COMECE, în Square de Meeûs la Bruxelles, într-un moment „cald” pentru UE, în plină reînnoire a principalelor sale instituţii, asediată de populişti şi naţionalişti, având la orizont Brexit-ul britanic.

De două săptămâni aţi venit la Bruxelles: agenda este deja plină de activităţi?

Aş spune că da. Sunt în calendar întâlniri, colocvii, călătorii. De la 3 la 6 octombrie voi fi la Santiago de Compostela pentru a participa la adunarea plenară a CCEE: sunt strânse legăturile dintre COMECE şi Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa. Apoi voi avea câteva întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor UE, cu europarlamentari, cu ONG, asociaţii şi exponenţi de alte confesiuni creştine. Trebuie să fim prezenţi şi activi pentru a face să răsune glasul Bisericii în contextul european.

Formarea dumneavoastră şi precedentele experienţe pastorale vă vor putea fi de ajutor ca secretar COMECE?

Consider că da, deşi trebuie intrat cu prudenţă în acest nou rol. Sunt spaniol şi am studiat şi am trăit în diferite ţări din Europa, am lucrat îndelung în domeniul ecumenismului şi al dialogului interreligios şi cred că asta îmi va fi de ajutor. Desigur va trebui să înţeleg dinamicile speciale ale dialogului cu instituţiile politice prezente aici.

După părerea dumneavoastră, care sunt provocările care o aşteaptă pe Europa de astăzi, statele sale membre şi instituţiile din UE?

Provocările sunt nenumărate. Mulţi vorbesc despre „criză” şi însuşi papa Francisc a amintit că crizele se pot revela ca ocazii pentru a schimba, pentru a creşte şi a deveni mai buni. Desigur avem în faţă situaţia migratoare, cu atâtea persoane care caută o viaţă demnă şi un viitor în Europa; care, este bine de amintit, are printre valorile sale de bază solidaritatea. Există problema economică, cu recesiunea recentă care a lovit diferite, creând sărăcie şi şomaj şi din care se iese cu trudă şi cu ritmuri diferite între un stat şi altul. În afară de asta, ştim cât sunt de relevante problema ambientală şi schimbările climatice. Aş sublinia criza instituţională: Uniunea Europeană este adesea percepută ca distantă de cetăţeni. În acest sens mi se pare important să se ţină cont că la alegerile pentru reînnoirea Parlamentului European, desfăşurate în mai, a fost o recuperare de alegători, ca şi cum – s-a afirmat – cetăţenii ar vreaa să dea o nouă posibilitate chiar acestei Europe…

Un cuvânt despre tineri: adesea indicaţi ca „viitor al Europei” dar adesea puşi la marginile proceselor politice, economice şi culturale. Nu credeţi asta?

Mulţi tineri experimentează Europa prin călătorii, studii, precum şi graţie programului european Erasmus. A cunoaşte alte ţări, alte culturi şi limbi, a întâlni alte persoane ajută la construirea unei conştiinţe europene, la a se simţi europeni. Însă există probleme care-i lovesc pe tinerii noştri – pornind de la şomaj – pentru care este nevoie de răspunsuri serioase şi urgente. Printre altele tinerii se dovedesc sensibili şi activi pe versantul ambiental. Ei bine, şi aici se joacă credibilitatea Europei de astăzi şi de mâine.

De Gianni Borsa

(După agenţia SIR, 16 septembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.