Categorii

Papa timp de 50 de minute cu Erdogan, colocviu despre Ierusalim

A durat 50 de minute, mai mult decât s-a prevăzut, colocviul dintre papa şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, venit la Roma pentru a vorbi cu pontiful despre Ierusalim după decizia preşedintelui Donald Trump de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim, mişcare criticată atât de Francisc cât şi de Erdogan şi de alţi lideri medio-orientali. Bergoglio a dăruit preşedintelui turc un medalion care, a explicat el în italiană cu ajutorul traducătorului, reprezintă „un înger al păcii care ştrangulează pe demonul războiului, simbol al unei lumi bazate pe pace şi dreptate”.

Preşedintele Erdogan este însoţit de soţie, first lady Emine Erdogan, care purta un văl deschis pe cap, de fiica Esra, de ginerele Berat Albayrak, care este şi ministru pentru energie şi resurse naturale, de ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu, de ministrul economiei, Nihat Zeybekci, de ministrul apărării, Nurettin Canikli, şi de ministrul afacerilor europene, Omer Celik, care este şi negociator şef cu Uniunea Europeană.

Întâlnirea cu uşile închise dintre papa şi preşedintele turc a durat 50 de minute, mai mult decât era prevăzut. Aşa cum este prezentat de o notă vaticană, în cursul colocviilor cordiale – pe care Erdogan le-a avut cu papa şi după aceea cu cardinalul Parolin şi monseniorul Gallagher – „au fost evocate relaţiile bilaterale dintre Sfântul Scaun şi Turcia şi s-a vorbit despre situaţia ţării, despre condiţia comunităţii catolice, despre angajarea de primire a numeroşilor refugiaţi şi despre provocările legate de asta”. „După aceea s-au oprit asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, cu referinţă deosebită la statutul Ierusalimului – continuă comunicatul – evidenţiind necesitatea de a promova pacea şi stabilitatea în regiune prin dialog şi negociere, respectând drepturile umane şi legalitatea internaţională”.

Audienţa era prevăzută pentru ora 9.30, dar Erdogan a sosit în Vatican, cu un convoi impunător de peste douăzeci de maşini albastre, la câteva minute după 9.30, cu o uşoară întârziere faţă de ora prevăzută. Regina Elisabeta a Angliei, în 2014, a avut douăzeci de minute întârziere, preşedintele rus Vladimir Putin a venit cu 70 de minute întârziere în 2015, cu 50 de minute întârziere cu Benedict al XVI-lea în 2013. La 9.47, preşedintele turc a ajuns la sala „Sfântul Ambroziu” şi la 9.52, papa a ieşit din biblioteca sa pentru a-i adresa bun venit în „Sala del Tronetto”. „Vă mulţumesc mult pentru interesul dumneavoastră”, a spus Erdogan papei, care a răspuns: „Mulţumesc pentru vizita dumneavoastră”. Colocviul cu uşile închise, în prezenţa unui traducător turc şi un traducător italian, a durat până la 10.45, cu toate că la 10.15 Francisc avea în agendă o întâlnire cu episcopii caldei.

În momentul schimbului de daruri, papa i-a dăruit lui Erdogan, preşedinte al unui stat angajat de puţin timp în operaţiuni militare în Siria împotriva cantonului curd Afrin, un medalion care, a explicat în italiană cu ajutorul traducătorului, reprezintă „un înger al păcii care ştrangulează pe demonul războiului, simbol al unei lumi bazate pe pace şi dreptate”. „Mulţumesc”, a răspuns în italiană şeful de stat al ţării anatoliene. Figura îngerului – explică nota vaticană – ilustrează provocările contemporane: a duce împreună regiunile din nor şi din sud armonizându-le în timp ce se combat toate forţele ostile cum ar fi exploatarea, opoziţia intransigent, noi forme de colonialism, indiferenţa, neîncrederea şi prejudecata.

După aceea Francisc a dăruit preşedintelui turc o acvaforte cu bazilica „Sfântul Petru” din secolele trecute, un exemplar al enciclicei ecologice Laudato si’ şi unul al Mesajului Păcii dedicat anul acesta nonviolenţei. Erdogan, la rândul său, a dăruit pontifului un mare tablou din pietricele de ceramică ce reprezintă Istanbulul, ilustrându-i diferitele monumente din oral („Frumos, frumos”, comenta Francisc), şi o cutie cu patru cărţi în italiană ale lui Rumi (Mevlana), teolog musulman sufi şi poet mistic de origine persană din secolul al XIII-lea: opera sa Mesnevi şi biografia sa. „Lucruri mistice”, a mulţumit papa.

După aceea Francisc a salutat toată delegaţia turcă de şaisprezece persoane – patru femei cu voal şi două fără voal – schimbând şi o glumă cordială îndeosebi cu ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, şi apoi a rămas un ultim moment numai cu preşedintele şi soţia. Pontiful a însoţit cuplul prezidenţial turc la uşă. „E o plăcere că v-am întâlnit”, i-a spus first lady în engleză şi după ce papa a răspuns, probabil cerând, cum este obiceiul său, să se roage pentru el, Erdogan a spus: „Şi noi aşteptăm o rugăciune de la dumneavoastră”. Preşedintele turc şi soţia şi-au luat rămas-bun făcând o inclinaţie şi ţinând mâna pe piept.

După audienţa la papa şi întâlnirea următoare cu cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, însoţit de „ministrul de externe” al Sfântului Scaun, monseniorul Paul Richard Gallagher, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi soţia au vizitat bazilica „Sfântul Petru”.

De ieri seara toată zona Vaticanului era blindată. Încă de la primele ore ale acestei dimineţi măsurile de securitate erau la nivelurile maxime. Zona din faţa pieţei „Sfântul Petru” şi toată Via della Conciliazione au fost închise şi pentru pietonii neautorizaţi. Sunt 3500 de agenţi ai diferitelor corpuri de poliţie care asigură securitatea la Roma pentru vizita lui Erdogan.

La 11.00 era în program o manifestaţie de protest datorită prezenţei lui Erdogan la Roma la Castel Sant’Angelo, la mică distanţă de Vatican, cu participarea asociaţiilor curde dar şi a delegaţiilor Federaţiei naţionale a presei italiene şi a asociaţiei „Articolul 21”.

Ultimul preşedinte turc care a vizitat Vaticanul a fost Celal Bayar care în 1959 a fost primit de Ioan al XXIII-lea – care a fost delegat apostolic în Turcia din 1934 până în 1943 – când încă nu existau raporturi diplomatice bilaterale între Turcia şi Sfântul Scaun, oficializate în 1960. Erdogan l-a primit pe papa la Ankara în noiembrie 2014. După anunţul lui Trump cu privire la Ierusalim, Erdogan şi papa s-au auzit de două ori la telefon.

Conform unei note transmise ieri de ambasada turcă din Italia, în Vatican Erdogan va vorbi „despre relaţiile turco-vaticane, despre dezvoltările referitoare la Ierusalim, despre problemele regionale, despre tragedia umanitară din Siria”, unde din 20 ianuarie este în desfăşurare operaţiunea militară turcă „Ramura de măslin” la Afrin, „despre lupta împotriva terorismului, a xenofobiei şi a islamofobiei”.

În cursul zilei, preşedintele turc va merge la Quirinale, unde de la 13.30 la 15.30, va avea un prânz de lucru cu preşedintele italian, Sergio Mattarella, după care va urma după-amiază o întâlnire la Palazzo Chigi cu preşedintele consiliului, Paolo Gentiloni. Spre seară, este în program o cină de lucru cu reprezentanţii principalelor firme italiene, înainte de întoarcerea la Istanbul.

Ca o confirmare a centralităţii pe care etapa vaticană o asumă în vizita la Roma a preşedintelui turc, ca să-l primească pe Erdogan la aeroportul Fiumicino, aseară, erau prezenţi, în afară de ambasadorul turc pe lângă Quirinale, Murat Salim Esenli şi şeful ceremonialului diplomatic al Republicii Italiene, Riccardo Guariglia, şi ambasadorul turc pe lângă Sfântul Scaun, Mehmet Pacaci, şi şeful protocolului de la Secretariatul de Stat al Vaticanului, monseniorul José Avelino Bettencourt.

După audienţa acordată preşedintelui turc, papa Francisc i-a primit pe episcopii caldei în vizită „ad limina apostolorum”. Printre ei, François Yakan, administrator patriarhal de Diarbekir al caldeilor, zonă cu majoritate curdă din Turcia, fondator în 2005 al ONG-ului umanitar „Kader” care acţionează în Turcia pentru a-i asista pe refugiaţi de orice religie şi etnie. Grupul este condus de patriarhul Louis Raphael Sako, care deja în zilele trecute a participat la Roma la o întâlnire despre conferinţa „Tackling violence committed in the name of religion”, contrastarea violenţei săvârşite în numele religiei, primită de papa, cu ocazia căreia printre altele s-a declarat convins că „misiunea noastră drept creştini şi musulmani în Orientul Mijlociu este să educăm popoarele noastre să urmărească pacea, în primul rând trăind împreună în armonie”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 5 februarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.