Categorii

Papa: „Sunt dispus să vizitez Coreea de Nord”

Papa Francisc a exprimat disponibilitatea sa de a vizita Pyongyang, capitala Coreii de Nord şi a explicat că va lua în consideraţie călătoria după ce va primi o invitaţie oficială. A afirmat asta purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in imediat după audienţa pe care liderul de la Seul a avut-o cu pontiful la amiaza zilei de joi 18 octombrie 2018. „Papa Francisc – se citeşte într-un comunicat al agenţiei de presă coreene YonHap News – a exprimat disponibilitatea sa de a vizita Coreea de Nord, dacă este invitat oficial, spunând şi că «în mod sigur» va răspunde la o astfel de invitaţie din partea statului comunist. Comentariul a venit în cursul unei întâlniri cu preşedintele Coreii de Sud, Moon Jae-in, care a încredinţat papei o invitaţie verbală din partea liderului nord-coreean Kim Jong-un pentru ca papa să poată vizita Pyonbgyang”.

„Papa a spus: «Cu siguranţă voi dat un răspuns dacă vine o invitaţie (oficială) şi dacă pot să merg», le-a spus jurnaliştilor şeful biroului de presă al lui Moon, Yoon Young-chan. Moon a întrebat dacă poate să-i spună şefului Coreii de Nord să trimită un delegat oficial pentru a-l invita pe papa. Pontiful a răspuns că invitaţia verbală transmisă de preşedintele Moon ar trebui să fie suficientă, dar că şi o invitaţie oficială ar fi frumoasă”.

În cursul colocviilor, informează tot purtătorul de cuvânt al lui Moon, Francisc a spus că susţine angajarea în favoarea păcii în peninsula coreeană. „Eu susţin cu putere angajarea guvernului din Coreea de Sud care este pusă în aplicare pentru procesul de pace în peninsula coreeană”. La întâlnirea cu uşile închise a participat ca traducător preotul coreean Han Hyun-taek. Bergoglio, după cum a comunicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Moon, a fost de acord ca să fie prezentate cuvintele sale, de obicei considerate rezervate în acest tip de audienţe. „Mergeţi înainte fără să vă opriţi, nu vă fie frică”, a adăugat pontiful.

Întâlnirea privată dintre Francisc şi preşedintele Coreii de Sud a durat 35 de minute. Audienţa în total aproape o oră. Cum este tradiţie, după audienţa faţă în faţă, a urmat întâlnirea cu delegaţia oficială sud-coreeană. Climatul întâlnirii a fost cordial şi destins, Moon şi papa au apărut în sintonie aşa încât la momentul schimbului de cadouri continuau să vorbească între ei. Prezentându-se în faţa pontifului care-i adresa bun-venit, Moon a răspuns: „Vin ca şef de stat coreean, dar sunt catolic, numele meu de botez este Timotei şi este o onoare să vă întâlnesc. Ştiu că sunteţi ocupat, aveţi puţin timp în aceste zile, mulţumesc că aţi găsit un moment pentru mine în timp ce Sinodul continuă”.

Moon i-a dat papei Francisc o sculptură cu faţa lui Isus realizată de un vestit artist coreean, indicând coroana de spini a spus: „Acestea sunt suferinţele poporului coreean”. Şi i-a dăruit şi o statuie de marmură de culoare verde care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria: „Aceasta este faţa tipică a femeii coreene”, a explicat preşedintele Moon Jae-in, care i-a spus pontifului că a citit câteva dintre cărţile sale, citând îndeosebi „Această economie ucide”.

Papa Bergoglio a răspuns cu tradiţionalul medalion al măslinului, un simbol – a spus el – al „dorinţei de pace” în Coreea, şi o mare pictură a Pieţei „Sfântul Petru” din 1700. Apoi i-a dat într-un plic mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2018 şi principalele documente ale pontificatului său. Înainte de a-şi lua rămas bun, îndreptându-se spre uşă, papa i-a cerut soţiei preşedintelui: „Rugaţi-vă pentru mine”. Moon a adăugat: „Dumneavoastră nu sunteţi numai conducătorul Bisericii catolice, ci un învăţător pentru omenire”. Imediat după aceea, Moon l-a întâlnit pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, care ieri, în „Sfântul Petru”, a celebrat o liturghie pentru pacea în Coreea.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 18 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.