Categorii

Papa: „Recunoscător Emiratelor Arabe pentru angajarea pentru pace, răul are relevanţă jurnalistică însă binele creşte”

Răul are relevanţă jurnalistică însă binele creşte. Mai mult, în această lume care pare dominată de ură există „un ocean de bine” care, deşi rămâne scufundat, dăruieşte speranţă pentru pace. O picătură din acest ocean este Comitetul recent instituit pentru a ajunge la obiectivele conţinute în Documentul despre Fraternitatea Umană pentru pacea mondială şi convieţuirea comună, declaraţia comună istorică semnată la 4 februarie de papa Francisc şi marele imam de Al Azhar la Abu Dhabi, în timpul călătoriei pontifului în Emiratele Arabe Unite.

Un text care constituie actualmente piatra de hotar a dialogului islamo-creştin, care conţine principii despre dreptate şi libertate religioasă, indicaţii despre protejarea locurilor de cult, drepturile femeilor şi tutelarea minorilor şi a minorităţilor, în afară de o condamnare puternică a terorismului, formă „execrabilă” de instrumentalizare a numelui lui Dumnezeu.

Papa cere încontinuu promovarea şi răspândirea acestui document – rod al unei întâlniri „la măsuţă” la Sfânta Marta dintre Bergoglio şi Al-Tayyb – care în aceste şase luni a permis să se ajungă şi la rezultate importante sub semnul dialogului şi al convieţuirii religioase. Unul din acestea este, de exemplu, instituirea a 19 locuri de cult non-musulmane în Emiratele Arabe destinate comunităţilor care locuiesc la Abu Dhabi de peste 33 de ani, actualmente în aşteptarea autorizaţiei. Însuşi Francisc, aflând ştirea despre naşterea Comitetului superior, a exprimat „bucuria” sa însoţind-o cu cuvinte de emoţie sinceră: „Chiar dacă din păcate adesea răul, ura, dezbinarea au relevanţă jurnalistică, există un ocean ascuns de bine care creşte şi care ne face să sperăm în dialog, în cunoaşterea reciprocă, în posibilitatea de a construi, împreună cu credincioşii de alte credinţe şi cu toţi bărbaţii şi femeile de bunăvoinţă, o lume de fraternitate şi de pace”, a scris pontiful aşa cum este prezentat într-o notă a directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Papa Francisc, se citeşte, încurajează lucrarea Comitetului pentru răspândirea Documentului şi „mulţumeşte Emiratelor Arabe Unite pentru angajarea concretă în favoarea fraternităţii umane”, urându-şi în acelaşi timp ca „asemenea iniţiative să se poată înmulţi în lume”.

De fapt, dialogul interreligios este „unicul antidot eficient la răul fundamentalismului”, aşa cum subliniază noul preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, monseniorul Miguel Ángel Ayuso Guixot, într-un interviu de Alessandro Gisotti publicat în media vaticane. Prelatul este membru al Comitetului şi defineşte instituirea sa ca un „act semnificativ”, deoarece el este exemplul concret al modului în care liderii religioşi pot să construiască punţi şi să învingă tentaţia de a se închide în ei înşişi şi să alimenteze „ciocnirea de civilizaţii”.

Însuşi Comitetul într-un comunicat remarcă voinţa organismului de a răspândi în lume Declaraţia despre Fraternitatea Umană, „o declaraţie de angajare comună de a uni omenirea şi de a lucra pentru pacea în lume cu scopul de a asigura ca generaţiile viitoare să poată trăi într-un climat de respect reciproc şi convieţuire sănătoasă”.

„Acest obiectiv este cu adevărat nobil!”, afirmă monseniorul Ayuso care răspunde şi la criticile cu privire la faptul că Documentul poate să alunece în sincretism sau în relativism, chiar în bună credinţă. „Cred că frica este duşmanul numărul unu al dialogului interreligios. Biserica catolică aminteşte valoarea propriei identităţi, a curajului alterităţii şi a sincerităţii intenţiilor”, subliniază el. „Nu este vorba de a face un «melting pot» în care toate religiile sunt considerate egale, ci ca toţi credincioşii, cei care-l caută pe Dumnezeu şi toate persoanele de bunăvoinţă lipsite de o afiliere religioasă, au demnitate egală. Deci trebuie să ne angajăm pentru ca Dumnezeu, care ne-a creat, să nu fie motiv de dezbinare, ci de unitate. Să ne deschidem la aventura de a deveni însoţitori de călători ai fiecărei fiinţe umane pe drumul nostru spre Adevăr. A trăi propria identitate în „curajul alterităţii” este pragul pe care astăzi Biserica papei Francisc ne cere să-l trecem. Numai astfel fidelitatea faţă de Dumnezeu, în Isus, devine istorie nouă, construire a unei civilizaţii a alianţei care îmbrăţişează în pace şi în schimbul de daruri bogăţia diferenţelor. Pluralismul, nu numai religios, din societăţile noastre este o realitate care ne invită să reflectăm asupra identităţii noastre fără de care nu există un dialog interreligios autentic”.

În interviu, preşedintele Dicasterului pentru Dialogul Interreligios îi mulţumeşte principelui moştenitor de Abu Dhabi, şeic Mohamed bin Zayed Al Nahyan, pentru că „a lucrat pentru ca să se dezvolte iniţiative menite să pună în practică obiectivele documentului de la Abu Dhabi”. Şi mulţumeşte şi papei pentru „angajarea sa neobosită în promovarea dialogului”: „Cu adevărat, în continuitate cu pontifii care l-au precedat – afirmă el în interviu – papa Francisc, cu dialogul său de respect şi prietenie, în cuvinte şi în fapte aş adăuga, nu încetează să îndemne lumea şi toate persoanele de bunăvoinţă să promoveze trei lucruri: fraternitate, pace şi convieţuire. Să nu uităm că aceste trei elemente sunt esenţiale dacă vrem cu adevărat să vindecăm rănile lumii noastre. Sunt ABC-ul viitorului nostru”.

Monseniorul Ayuso spune că are mari aşteptări de la activitatea Comitetului „pentru că odată început un proces trebuie să găsim toate modurile pentru a implica, de la bază în sus şi viceversa, la nivel naţional precum şi internaţional, atâtea organisme internaţionale, responsabili sociali, religioşi, academici şi politici, încercând mai ales să ne adresăm tinerilor”. Deja în diferite regiuni ale lumii şcoli şi universităţi s-au activat în acest sens: „Suntem pe drum!”, subliniază prelatul, dar „desigur, sunt convins că prin intermediul Comitetului superior abia creat, se pot încuraja ulterior responsabilii şcolari şi academici, şi prin structurile oficiale responsabile de educaţie pentru ca într-un mod mai raţionat Declaraţia să ajungă la inima studiului şi a reflecţiilor şi împărtăşirilor în şcoli şi universităţi” în perspectiva de „a ne educa şi a educa la o cultură a întâlnirii, a fraternităţii, a păcii”.

„Cred că declaraţia de la Abu Dhabi – conclude Ayuso Guixot – este un apel global la «civilizaţia iubirii», care se contrapune celui care doreşte o ciocnire de civilizaţii! Rugăciune, dialog, respect şi solidaritate sunt singurele arme învingătoare împotriva terorismului, fundamentalismului şi a oricărui gen de război şi de violenţă. Şi sunt arme care fac parte din arsenalele spirituale ale tuturor religiilor”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 26 august 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.