Categorii

Papa printre nou-născuţii din terapie intensivă

papa-nou-nascutiL-au văzut venind cu masca, urmând toate protocoalele de precauţie pentru mediile aseptice. În această după-amiază, Papa Francisc a făcut de acum tradiţionalul „Vineri a Milostivirii”. La câteva zile de la canonizarea Maicii Tereza, care a desfăşurat o mare slujire în favoarea vieţii, Bergoglio a voit să viziteze structuri semnificative în acest sens.

Prima vizită, care a avut deja loc, l-a dus pe Francisc la urgenţă şi la secţia de neonatologie de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Roma, unde pe moment sunt internaţi circa 12 copii cu diferite patologii neonatale. Cinci copii (dintre aceştia doi sunt gemeni) sunt foarte gravi şi sunt intubaţi în terapie intensivă. La etajul superior al secţiei este o creşă unde sunt internaţi alţi copii.

Primit cu stupoare de personal care l-a văzut sosind pe neaşteptate, Papa intrând în secţie a trebuit asemenea tuturor să-şi pună masca şi să se supună oricărei precauţii igienice pentru respectarea mediilor aseptice. Francisc s-a oprit la fiecare incubator şi i-a salutat personal pe părinţii prezenţi, „dându-le întărire şi curaj”, explică un comunicat al Sălii de Presă vaticane.

După aceea Papa a mers la Hospice „Villa Speranza” unde sunt internaţi treizeci de pacienţi în fază terminală. Structura – care aparţine Fundaţiei Policlinicii Gemelli – se află la Roma în via della Pineta Sacchetti. La sosirea sa, responsabilii i-au urat bun-venit Papei, care a dorit să salute pe fiecare pacient în camera sa. Surpriză foarte puternică din partea tuturor, pacienţi şi rude, care au trăit momente de emoţie printre lacrimi şi zâmbete de bucurie.

„Cu această «Vineri a Milostivirii» – se citeşte într-o notă vaticană – Sfântul Părinte a voit să dea semnul puternic al importanţei vieţii, de la prima sa clipă până la sfârşitul său natural. Primirea vieţii şi garanţia demnităţii sale în orice moment al dezvoltării este o învăţătură subliniată de mai multe ori de Papa Francisc, care cu această dublă vizită a imprimat sigiliul concret şi tangibil a cât de fundamentală este – pentru a trăi milostivirea – atenţia faţă de situaţiile mai slabe şi precare”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 16 septembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.