Categorii

Papa pe neaşteptate în două structuri terapeutice la periferia Romei

În timp ce în piaţa „Sfântul Petru” se desfăşura inaugurarea ieslei şi a bradului de Crăciun, „simboluri ale apropierii lui Dumnezeu de om”, papa Francisc a voit să facă un gest personal de apropiere mergând în două realităţi din periferia extremă a Romei care asistă săraci şi bolnavi. Sunt cei primiţi în „CasAmica onlus”, structură din Trigoria care primeşte persoane bolnave care trebuie să primească îngrijiri spitaliceşti continue, însoţite de rudele lor, şi copiii cu suferinţă mentală care trăiesc în comunitatea terapeutică de reabilitare „Il Ponte e l’Albero” situată într-unul din „punţile” din cartierul Laurentino 38. În ambele vizite, care fac parte din filonul „Vinerilor Milostivirii” inaugurate cu Jubileul din 2016, papa era însoţit de monseniorul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

Francisc – informează nota vaticană – a plecat la 15.30 din reşedinţa sa de la Casa „Sfânta Marta” spre Trigoria, cartier al capitalei în teritoriul IX Municipio Roma, unde a sunat la poarta de la „CasAmica Onlus” care, de mulţi ani, primeşte persoane aflate în dificultăţi economice foarte grave, care nu au resurse suficiente pentru a avea grijă de susţinerea primară zilnică.

Oaspeţii structurii sunt majoritatea italieni şi vin din regiunile din sud, constrânşi să se mute spre marile centre sanitare din Roma pentru îngrijiri; prezente şi câteva familii care provin din Africa de Nord şi din Europa de Est. Structurile spitaliceşti care îi asistă pe oaspeţii asociaţiei suferinzi de patologii foarte grave, precum tumori sau leucemie, sunt Campusul Biomedical, Institutul Naţional de Tumori „Regina Elena” şi Spitalul Pediatric „Bambino Gesù”. Serviciul oferit la aceste centre scoate în evidenţă fenomenul „migraţiilor sanitare”, cu adaosul încărcăturii de suferinţă şi sărăcie pe care o comportă.

Bergoglio a venit pe neaşteptate în structură lăsând înmărmurit personalul de serviciu, în timp ce unii oaspeţi se aflau în schimb în marea bucătărie şi un grup de copii de jucau în sala de joacă. Cu ei s-a oprit papa timp de câteva minute, pentru a schimba câteva îmbrăţişări şi mângâieri, pentru a se juca şi a glumi, apoi a schimbat câteva cuvinte de încurajare cu părinţii care l-au primit cu mare afect, ascultând cu multă atenţie suferinţele lor. Însoţit de preşedinta de la „Onlus”, Lucia Cagnacci Vedani, papa Francisc a ascultat unele istorii: cea a lui Achille şi a lui Andrei, doi copii de 13 şi 11 ani suferinzi de boală oncologică gravă, oaspeţi în structură împreună cu părinţii lor, cea a lui Sandra şi a lui Plamen care provin din Bulgaria şi cea a lui Arwa care vine din Maroc, copii de la 3 la 5 ani cu boli hematologice. În sfârşit, au adus mărturia lor trei bolnavi oncologici, Orazio din Montalto di Castro, Giuseppe din Cosenza şi Giosina din Acireale care, însoţiţi de soţiile şi soţul lor, au prezentat realitatea lor de suferinţă. Înainte de a-i saluta, papa a lăsat un pergament în amintirea întâlnirii şi a oferit câteva daruri pentru familii.

Tot cu maşina a mers în cartierul Laurentino 38, zonă degradată din Roma marcată de episoade de criminalitate mică şi mare, care de mulţi ani este obiect al unei lucrări de asanare constantă. Acolo, într-una dintre „punţi”, se ridică o comunitate terapeutică de reabilitare „Il Ponte e l’Albero” care găzduieşte doisprezece tineri cu suferinţă mentală, care au trăit condiţii familiale care n-au făcut posibile îmbunătăţiri în situaţia lor.

Papa a urcat pe jos pe cele două scări ale „punţii” şi a ajuns la tineri surprinzându-i în mijlocul uneia dintre activităţile lor. Pentru cei doisprezece tineri a fost o surpriză, dar nu chiar aşa de mare, dat fiind că în urmă cu câteva luni au scris o scrisoare pontifului povestindu-i dificultăţile lor zilnice care derivă din suferinţa mentală, precum şi voinţa şi eforturile lor pentru a continua pe drumul de îngrijiri împreună cu doctorii şi cu lucrătorii, şi l-au invitat să-i viziteze. Dorinţa era aşa de vie încât în fiecare zi aşteptau să-l vadă pe Jorge Mario Bergoglio apărând la uşa lor.

Astăzi când visul s-a realizat, Francisc a dedicat timp tinerilor suferinzi: s-a aşezat cu ei, i-a ascultat şi i-a încurajat, a răspuns la întrebările lor. Între timp, au ajuns în comunitate şi unii părinţi care cu mare emoţie l-au îmbrăţişat pe papa, mulţumindu-i pentru acest gest.

După aceea, papa Francisc l-a ascultat pe doctorul Paolo Stievano, director psiholog al comunităţii, care i-a ilustrat problematicile zilnice pe care aceşti tineri sunt constrânşi să le înfrunte în fiecare zi dar şi cum structura sanitară a Departamentului de Sănătate Mentală de la ASL Roma 2 reuşeşte să le facă faţă şi să ajute familiile. Şi aici papa a lăsat un dar amintire, de data aceasta un mare panettone (cozonac) de 10 kg pentru apropiatele sărbători de Crăciun. Între aplauze şi ultime saluturi, Francisc a urcat după aceea în maşină pentru a se întoarce în Vatican.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 7 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.