Categorii

Papa: „O lume fără arme nucleare, obiectiv la îndemâna noastră”

„Destinul comun al omenirii cere să fie întărit, cu realism, cu dialog şi să se construiască mecanisme de încredere şi de cooperare, capabile să creeze condiţiile pentru o lume fără arme nucleare”. Aşa spune Papa Francisc, în mesajul său adresat Conferinţei ONU care are ca scop negocierea unui instrument obligatoriu din punct de vedere juridic despre interzicerea armelor nucleare (New York, 27-31 martie 2017), la care participă mons. Antoine Camilleri, şeful delegaţiei Sfântului Scaun la această adunare.

Sfântul Părinte subliniază că astăzi, pentru a aplica pe deplin tratatul de neproliferare este fundamentală cooperarea între toţi actorii de pe tabla de şah geopolitică. El afirmă că principalele ameninţări de astăzi – terorism, conflicte asimetrice, siguranţă informatică, problematici de mediu, sărăcie – definesc „nepotrivirea armelor nucleare de a răspunde în mod eficace la aceste provocări”.

Fără a calcula – continuă textul – „catastrofalele consecinţe umanitare şi de mediu care derivă din orice folosire a bombelor nucleare cu efecte devastatoare nediscriminate şi incontrolabile în timp şi în spaţiu”.

Aşadar trebuie considerată o „risipă” cheltuielile pentru arme nucleare în scop militar, aceste fonduri „ar putea fi folosite în schimb pentru priorităţi mai semnificative”, precum promovarea păcii şi lupta împotriva sărăciei.

„Trebuie să ne întrebăm – continuă Sfântul Părinte – şi cât de sustenabil este un echilibru bazat pe frică, atunci când tinde de fapt să mărească frica şi să ameninţe relaţiile de încredere dintre popoare”, creând „un echilibru de putere” condus de „ameninţarea unei distrugeri reciproce sau a unei eliminări totale”.

Invitaţia Pontifului este aşadar „de a merge dincolo de armele nucleare”, mergând spre „eliminarea totală a armelor nucleare”. Care trebuie să se nască dintr-o abordare concretă” care să respingă „frica” şi „izolaţionismul”. Citând enciclica Laudato si’, el aminteşte că „obţinerea unui lumi fără arme nucleare cere procese de perioadă lungă, bazate pe conştiinţa că «totul este în legătură», într-o optică de ecologie integrală”.

Iată deci că „destinul comun al omenirii cere să fie întărit, cu realism, cu dialog şi să se construiască mecanisme de încredere şi de cooperare, capabile să creeze condiţiile pentru o lume fără arme nucleare”. De aici necesitatea „unui dialog care să fie cât mai inclusiv posibil”, între organizaţii şi toate statele, inclusiv cele care au arme nucleare. „În acest efort – precizează Episcopul de Roma – trebuie să evităm acele forme de încriminare reciprocă şi de polarizare care încurcă dialogul în loc să-l încurajeze”.

De altfel – subliniază el – „omenirea are capacitate de a lucra împreună pentru a construi casa noastră comună; avem libertatea, inteligenţa şi capacitatea de a călăuzi şi a conduce tehnologia, precum şi de a limita puterea noastră, şi de a le pune în slujba unui alt tip de progres: mai uman, mai social şi mai integral”.

În sfârşit Papa defineşte această conferinţă de la Naţiunile Unite „un exerciţiu de speranţă” care se doreşte „ca să poată reprezenta şi un pas decisiv în drumul spre o lume fără arme nucleare”, obiectiv „de perioadă lungă extrem de complex”, dar care „nu este la neîndemâna noastră”.

(După Zenit, 28 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.