Categorii

Papa Luciani, în curând proclamarea virtuţilor eroice

Vor fi în curând proclamate virtuţile papei Luciani, a cărui a 39-a aniversare a alegerii la pontificatul său scurt este astăzi, 26 august. Face cunoscut acest lucru Stefania Falasca, vice-postulatoare a cauzei de canonizare a lui Ioan Paul I, în cotidianul Avvenire, pentru care este editorialistă şi vaticanistă. Îndreptat de mult timp spre cinstea altarelor, pentru Ioan Paul I, la 17 octombrie 2016, a fost predată Positio super virtutibus la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor determinând astfel itinerarul judecătoresc conclusiv al cauzei de canonizare. „În ziua de 1 iunie, congresul teologilor a exprimat deja în această cauză vot pozitiv”, afirmă vice-postulatoarea, „rămâne acum votul episcopilor şi cardinalilor prevăzut pentru sfârşitul anului”.

În analiza sa, Falasca reconstruieşte priorităţile programului lui Ioan Paul I şi angajările ecumenice şi interreligioase care pornind de la Conciliu ţes şi cifrează pontificatul său scurt, îndeosebi pe frontul căutării păcii. Activitate care s-a concretizat în două circumstanţe: înainte de toate scrisoarea din 20 septembrie adresată episcopilor din Argentina şi Chile, când ciocnirea armată dintre cele două ţări în privinţa suveranităţii asupra insulelor din canalul Beagle părea iminentă şi a fost evitată graţie medierii Sfântului Scaun.

Apoi o scrisoare inedită, trimisă preşedintelui Statelor Unite, Jimmy Carter, cu ocazia summit-ului de la Camp David, unde preşedintele egiptean Anwar al-Sadat şi primul ministru izraelian Menachem Begin au semnat cunoscutele acorduri de pace, după aproape două săptămâni de negocieri.

La 17 septembrie 1978, „după treisprezece zile de negocieri intense şi uneori dramatice, care au dat impresia de multe ori că nu se rezolvă pozitiv, summit-ul ajungea la încheiere cu semnarea la Washington a unui Cadru pentru pacea în Orientul Mijlociu şi a unui Cadru pentru încheierea unui tratat de pace între Egipt şi Israel. La 18 septembrie, preşedintele Carter îi scrie papei pentru a-l informa despre rezultatele obţinute declarând că a primit «great inspiration form your prayers for the Camp David summit and for peace in the Middle East», după cum documentează nota secretă a Departamentului de Stat American. Şi la 21 septembrie este Luciani cel care-i scrie personal preşedintelui Carter”.

Textul inedit al scrisorii semnat în subsolul paginii – prezentat în nota confidenţială a Ambasadei americane la Roma la Secretariatul de Stat al SUA – este următorul: „Vă suntem profund recunoscători pentru mesajul dumneavoastră respectuos, în care dumneavoastră cu gentileţe şi cu grijă ne-aţi informat despre rezultatele obţinute la summit-ul de la Camp David. Am luat act cu atenţie despre punctele de convergenţă obţinute în colocviu, aşa cum ne-aţi indicat dumneavoastră în detaliu, care se referă fie la planul de pace în ansamblu pentru Orientul Mijlociu fie la viitorul tratat de pace între Egipt şi Israel. Notând cu plăcere munca intensă şi eficace care a dus la împlinirea căutării dificile a unui acord la Camp David, dorim să exprimăm dorinţa Noastră arzătoare ca rezultatul obţinut să poată constitui efectiv un pas important pe calea unei soluţionări definitive a problemei Orientului Mijlociu şi a reconcilierii depline a popoarelor care au suferit atât de mult datorită conflictului trist şi prelungit”.

„Fiţi sigur – concludea Ioan Paul I – că Sfântul Scaun va continua, ca şi în trecut, să urmărească cu profund interes eforturile pentru obţinerea acestui obiectiv. Este gata să colaboreze cu orice posibil mijloc compatibil cu activitatea sa. În acelaşi mod, vom continua să înălţăm rugăciunile Noastre pentru acel parcurs care este aşa de necesar pentru statele din Orientul Mijlociu şi din lumea întreagă”.

(După Vatican Insider, 26 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.