Categorii

Papa la Frosinone în „Cittadella Cielo” de la Noi Orizonturi: jumătate de zi în compania tinerilor vindecaţi de dependenţe

Tinerii erau cu toţii acolo, în afara porţii de la „Cittadella Cielo”, casa de la Frosinone a Comunităţii Noi Orizonturi, pentru a aştepta sosirea maşinii Ford Focus albastră. În urmă cu două zile un telefon din Vatican o întreba pe fondatoarea Chiara Amirante: „Poimâine sunteţi acasă? Pentru că papa a cerut să vă ducă nişte cadouri?”, adică rozariile binecuvântate de el.

Deci comunitatea s-a pregătit cum se cuvine pentru venirea lui Francisc care, la bordul maşinii sale, pe la 9.30 a intrat în edificiul văruit în culorile alb şi albastru primit de aplauze zgomotoase. O „Vineri a Milostivirii” anticipată cu câteva zile, marţi, zi de obicei liberă de activităţi.

De fapt, vizita lui Bergoglio n-a fost o vizită fulger. Pontiful a petrecut întreaga dimineaţă şi o bună parte din după-amiază cu tinerii găzduiţi în Cittadella: în afară de voluntari, un mare număr de tineri ajunşi la sfârşitul unui parcurs de reabilitare din dependenţe – droguri, jocuri de noroc, pornografie, prostituţie – graţie lui „spiritherapy” (vindecarea inimii) dusă înainte de Amirante împreună cu ai săi „Cavaleri ai Luminii”.

Peste 500 de tineri sunt primiţi în marea structură compusă din mici sate de primire, care în fiecare an găzduieşte mari evenimente cu personaje ale Bisericii şi ale spectacolului. Papa a celebrat liturghia cu ei şi a ascultat mărturiile câtorva dintre ei: istorii de violenţă şi toxico-dependenţă, de avort şi anorexie, de sexualitate bolnavă, de copilărie petrecută în favelas din Brazilia sau fără părinţi. Istorii unite toate de acelaşi epilog: „renaşterea”. Graţie credinţei, înainte de toate, dar şi diferitelor servicii pe care Cittadella Cielo le oferă: centre de ascultare şi de ajutorare a vieţii, locuri şi laboratoare de agregare, activităţi de reinserare în muncă.

Papa Francisc s-a inspirat din relatările tinerilor pentru discursul său în mod riguros liber, care a durat circa douăzeci de minute şi intercalat de glume de tipul: „Scuzaţi dacă pare o predică, dacă vă oboseşte pot să şi termin”.

Printre aplauze şi râsete, imediat după aceea papa a celebrat liturghia în capela şi s-a oprit la prânzul pregătit chiar de tineri. În sfârşit, după binecuvântarea unui măslin în grădina centrală, a cerut să-i poată saluta pe toţi. Timp de aproape jumătate de oră, Francisc strâns mâna la cinci sute de tineri: „Nu am fi visat vreodată să cerem papei ceva de acest gen”, afirmă cei prezenţi, „a voit s-o facă el. «Vreau să-i salut pe fiecare în parte», a spus el”.

În general pontiful s-a arătat în largul său în timpul întregii vizite. De altfel, Chiara, într-una din numeroasele întâlniri private la „Sfânta Marta” sau în Palatul Apostolic, îi spusese: „Sanctitate, aceea este casa dumneavoastră”. Şi, en passant, îi ceruse episcopului de Roma să meargă să-i viziteze când va fi posibil. Eventual într-una din „Vinerile Milostivirii” în aşa fel încât să sărbătorească şi cei 25 de ani de la fondarea Comunităţii Noi Orizonturi.

În schimb papa a voit să dedice vizitei o zi întreagă şi a lăsat comunităţii alegerea datei. La sfârşit, s-a concordat pentru această marţi din septembrie. Tinerii deja de multe săptămâni se pregăteau pentru vizită, care la bucătărie, care la curăţenie, care la organizarea generală. Toţi au încercat să menţină rezerva maximă cu privire la eveniment însă vestea începuse să circule deja de dimineaţă, aşa încât diferite situri locale au difuzat în această dimineaţă ştirea despre o venire a papei la Frosinone. Apoi fotografii şi materiale video au început să circule pe social network, postate de trecători şi curioşi care s-au îngrămădit la intrarea de la Cittadella. Şi în sfârşit Sfântul Scaun, prin situl oficial Vatican News, a dat confirmarea.

L-a însoţit pe papa, în afară de preşedintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, monseniorul Rino Fisichella, şi cunoscutul interpret liric italian Andrea Bocelli, unul dintre atâţia artişti care de mulţi ani este aproape de comunitate. Îndeosebi Bocelli a ales să trăiască vocaţia de „Cavaler al luminii”: „Mereu am fost pentru adevăr fără dacă şi fără însă. Şi Cavalerii sunt pentru adevăr. Vreau să contribui la această cauză”, a spus el aderând la această misiune.

Şi Bergoglio a arătat mereu mare apropiere şi afect faţă de Noi Orizonturi. La 8 iunie, la Rusalii, în timp ce comunitatea celebra cei 25 de ani ai săi de la naşterea în Palatul Sportului din Frosinone, papa i-a surprins pe toţi telefonând în direct. Apoi a trimis şi o scrisoare şi un video-mesaj în care îi invita pe toţi membrii să-şi amintească de „binele pe care Dumnezeu l-a făcut în instituire precum şi de ceea ce Dumnezeu a făcut în vieţile voastre”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 24 septembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.