Categorii

Papa într-o vizită-surpriză în mănăstirea de claustrare a clariselor din Spello

Agenda goală de vineri dimineaţă, 11 ianuarie, prevestise că ceva fierbe în oală şi că papa era cuprins de vreo activitate extra-muncă. Şi de fapt, la primele lumini ale zorilor era în călătorie spre localitatea Spello, provincia de Perugia, pentru a le vizita pe clarisele din mănăstirea de claustrare de la Vallegloria.

O vizită-surpriză cu caracter strict privat, departe de fotografi şi telecamere, pe care a anunţat-o abia după-amiază directorul ad interim al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti, explicând în mod concis că prezenţa papei în mănăstire a fost o încurajare pentru „surorile din claustrare şi pentru viaţa contemplativă” şi că pontiful „a împărtăşit Euharistia, rugăciunea şi pâinea”  cu călugăriţele.

Nu este prima dată când Bergoglio întâlneşte clarisele din Vallegloria: deja la 25 august 2016 cu ocazia Jubileului Extraordinar al Milostivirii, primise în Vatican călugăriţele şi a celebrat cu ele Liturghia în Casa „Sfânta Marta”. Cu acea ocazie papa le-a încredinţat constituţia apostolică Vultum Dei quaerere ca reprezentante ale claustratelor din toată lumea.

Vizita de astăzi a fost aşadar un mod de a întoarce vizita din vara de acum doi ani. După cum informează Vatican News, care prezintă mai multe detalii despre surpriza pontifului, claustratele aşteptau să-l primească pe episcopul de Foligno, Gualtiero Sigismondi, care trebuia să celebreze Liturghia. Când, pe la 9 dimineaţa, l-au văzut în schimb că apare papa Francisc în faţa porţii mănăstirii.

Este inutil să se descrie uimirea şi entuziasmul călugăriţelor. În afară de celebrarea euharistică, papa a împărtăşit cu ele şi un moment de dialog liber şi informal, mulţumindu-le pentru slujirea adusă Bisericii cu rugăciunea. Apoi s-a aşezat la masă pentru prânz înainte de a se întoarce în Vatican pe la ora 16.00. Francisc a voit să lase în iminenţa sărbătorilor patronale şi o binecuvântare specială pentru întreaga dieceză de Foligno.

Numai episcopul Sigismondi era la cunoştinţa voinţei lui Bergoglio care a sfidat zăpada şi frigul pentru a le întâlni pe prietenele sale surori: „Papa – a spus episcopul – mi-a dezvăluit de mai multe ori ideea, apoi am înţeles că vizita luase formă pentru că, la ultima noastră întâlnire, mi-a arătat că ştie exact distanţa şi timpul de parcurs al călătoriei la Spello! În ajunul Crăciunului am aflat programul şi această bucurie pe care nu puteam s-o împărtăşesc nimănui dar care a marcat toate celebrările din aceste zile”.

Despre bucurie „indescriptibilă” vorbesc şi clarisele prin intermediul abatesei mănăstirii, maica Chiara Moscetti, care, comentând întâlnirea cu episcopul de Roma în faţa telecamerelor de la Tv2000, a spus: „Ni s-a părut că suntem ca magii când au văzut steaua şi el cu pontificatul său şi cu magisteriul său continuă să ne lumineze… Cu mare simplitate papa s-a aşezat la masă cu noi şi pentru că nu-l aşteptam, nu pregătisem nimic special, dar el s-a dovedit încă o dată părinte şi păstor”.

Pontiful le-a dat claustratelor un sfat, mai povesteşte maica Moscetti, adică acela de a verifica mereu viaţa de unire cu Domnul cu viaţa fraternă şi viceversa pentru una n-o exclude pe cealaltă. Şi, înainte de a-şi lua rămas bun, le-a încredinţa şi o misiune specifică: aceea de a se ruga pentru Biserică şi pentru tineri mai ales în vederea iminentei ZMT din Panama de la sfârşitul lui ianuarie.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 11 ianuarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.