Categorii

Papa în Thailanda, un „dar care va aduce roade” pentru catolici şi pentru toată naţiunea

Apropiata călătorie apostolică a papei Francisc în Thailanda (20-23 noiembrie 2019) este „un dar” pentru comunitatea catolică mică, de la care pontiful „va şti să primească şi cadourile pe care Biserica thai le poate oferi lumii”. Asta declară părintele Daniele Mazza, preot de la Institutul Pontifical Misiuni Externe (PIME) angajat în Thailanda în dialogul interreligios. Paroh al bisericii „Maria Maica Milostivirii” din Nothaburi, la 25 de km nord de Bangkok, este primul misionar care a obţinut un master în budism la prestigioasa universitate Mahachulalongkornrajavidyalaya (MCU). Ateneul budist este un punct de referinţă pentru formarea călugărilor din tradiţia theravada şi mahayana. La 16 mai 2018, părintele Mazza a condus în Vatican o delegaţie compusă din 50 de călugări budişti, între care venerabilul Phra Rajaratanasunthon, reprezentant al patriarhului, şi câţiva studioşi de la Templul regal din Chetupon (Wat Pho). În timpul unei audienţe private, ei au înmânat papei Francisc traducerile în limba thai şi pali ale lui Phra Malai, antic text sacru budist pe care regele Rama al VII-lea l-a dăruit lui Pius al XI-lea în 1934. Pentru unii, întâlnirea a pus bazele pentru călătoria pontifului în Thailanda. După ea a urmat vizita unei delegaţii a Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios la Bangkok, pentru a lua parte la ceremonia pentru a 230-a aniversare a Templului regal. Iată ce a relatat părintele Mazza la AsiaNews cu privire la semnificaţia papei Francisc în Thailanda.

Când am anunţat în parohie că vizita papei Francisc în Thailanda era confirmată, un tânăr enoriaş s-a luminat de bucurie şi cu un mare zâmbet, cu ochii strălucitori, mi-a spus: „Wow… Este o ştire foarte frumoasă, o mare binecuvântare că papa poate să vină în Thailanda”.

Papa Francisc va vizita Regatul Siam de la 20 la 23 noiembrie 2019 în timpul unei călătorii care-l va duce şi în Japonia (23-26 noiembrie). Cred că această călătorie apostolică a Sfântului Părinte, făcută la 35 de ani după predecesorul său sfântul Ioan Paul al II-lea, va aduce multe roade pentru Biserica thai şi pentru toată Thailanda. Da, va fi un mare dar!

Înainte de toate papa vine cu ocazia celei de-a 350-a aniversări a instituirii vicariatului apostolic din Siam, fondat în 1669. Această aniversare ne aminteşte cum primii misionari de la MEP (Mission Étrangères de Paris) încă de la începuturi au insistat pentru ca să fie preoţi thai şi o Biserica aptă să încultureze în contextul local credinţa apostolică trăind-o, ca să spunem aşa, cu un gust total thai. Din păcate, încă există stereotipul că Biserica aici în Thailanda este „străină” şi asta pentru că unele cuvinte, simboluri sau învăţături nu sunt înţelese sau sunt noi faţă de ceea ce cultura, puternic influenţată de budism, transmite. Iată aşadar că celebrările din aceste zile cu Sfântul Părinte, care cu siguranţă vor avea rezonanţă în diferitele mijloace de comunicare socială, vor fi o ocazie pentru a explica semnificaţia acestor simboluri, cuvinte şi învăţături creştine multora care au numai câteva cunoştinţe în acest domeniu; sper ca să transmită mesajul că aceste elemente, atunci când sunt trăite cu sinceritate, nu iau nimic culturii thai, dimpotrivă, o îmbogăţesc cu noutatea lor şi ne fac să fim bărbaţi şi femei thai mai buni.

În afară de asta papa vine ca un tată care-i vizitează pe copiii săi. Ne va întări în credinţă şi ne va încuraja în a continua cu perseverenţă să facem toate faptele bune care se fac. În acelaşi timp, ca un tată bun, va putea să ne amintească unele aspecte asupra cărora trebuie să veghem pentru ca Biserica să nu se lase târâtă de moduri lumeşti de a gândi şi a acţiona, ci să fie în schimb tot mai fidelă faţă de învăţătura lui Isus.

În sfârşit, întâlnirea cu Sfântul Părinte va fi o ocazie pentru a experimenta faptul de a fi o unică familie. La toate întâlnirile papei vor participa creştini şi catecumeni (chiar şi budişti) din toate părţile Thailandei şi din ţări vecine (Myanmar, Laos, Cambogia, etc.) care vor fi găzduiţi în diferitele parohii din Bangkok. Asta ne va da oportunitatea de a vedea cum credinţa este capabilă să genereze raporturi familiale între oameni foarte diferiţi şi care aparţin la culturi sau naţiuni diferite.

În afară de asta, cred că papa vine şi pentru a primi. Biserica universală are mult de învăţat de la Bisericile particulare. Şi fiecare Biserică particulară este purtătoare a unui dar special care ar trebui să fie împărtăşit şi transmis celorlalte Biserici. Ce dar poate oferi lumii Biserica thai? Sunt multe, dar împărtăşesc două. Primul dar vine de la o modalitate de colaborare între stat şi religii care se dezvoltă aici în Thailanda. În Europa, din păcate, şi asta şi din cauza rănilor istorice, religiile şi liderii religioşi au fost scoşi afară de la mesele unde se încerca să se lucreze împreună pentru binele comun. Religiile nu mai sunt considerate ca „părţi sociale” care pot contribui la binele comun. Dimpotrivă: ele sunt considerate adesea mai mult un motiv de preocupare decât o resursă. În schimb, în Thailanda guvernul invită adesea liderii religioşi în diferitele întâlniri care se ţin la nivel provincial sau citadin pentru a aduce contribuţia lor. În provincia Nonthaburi, în luna iulie, studenţi budişti, musulmani şi creştini au mers să viziteze bătrâni şi bolnavi împreună cu respectivii lideri religioşi şi împreună cu angajaţii publici şi cu prefectul. O activitate care se va mai programa în lunile următoare. Semn că această colaborare este posibilă şi că poate aduce atât de mult bine societăţii.

Un alt dar este flexibilitatea şi promptitudinea Bisericii thai în a primi ceea ce este diferit şi importanţa dată din totdeauna minorităţilor etnice încercând să ajute integrarea chiar respectând valorile culturale tradiţionale. Acolo unde este rigiditate şi obsesie în a sublinia graniţe şi diferenţe, acolo unde se încearcă mai mult să se înglobeze decât să se integreze în respect, Biserica thai poate aduce o lumină şi o experienţă diferită.

De Daniele Mazza

(După AsiaNews.it, 25 septembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.