Categorii

Papa în România. Monseniorul Ioan Robu: „Acel strigăt «unitate» nu s-a stins niciodată!”

Luna mai va fi pentru papa Francisc luna Europei de Est pentru un continent chemat să respire cu „doi plămâni”. După vizita în Bulgaria şi în Macedonia din 5-7 mai, Francisc este aşteptat în România de la 31 mai până la 2 iunie. Primind invitaţia preşedintelui, a autorităţilor statului şi a Bisericii catolice din România, papa Francisc va face o călătorie apostolică în timpul căreia va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc. Un teritoriu cu majoritate ortodoxă, unde în 1999, în urmă cu exact 20 de ani, Ioan Paul al II-lea a fost primit de un strigăt neaşteptat care a rămas în istorie, „Unitate, Unitate”. Aşteptarea Bisericii catolice din România şi a întregii societăţi este mare. „Suntem foarte bucuroşi să-l primim pe papa Francisc sub motoul care a fost ales pentru această călătorie: să mergem împreună”, spune monseniorul Ioan Robu, arhiepiscop de Bucureşti şi preşedinte al Conferinţei Episcopale din România, relatând la agenţia SIR cum merg pregătirile, la sfârşitul întâlnirii episcopilor delegaţi din UE la adunarea COMECE (Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană) la Bruxelles.

Ce semnificaţie are pentru România acest moto?

Simţim această nevoie în societatea română de a merge împreună pentru că egoismul, luptele interne dintre partide ne-au dezbinat în aceşti ani. Bunul comun trebuie să conducă paşii noştri şi cuvântul Sfântului Părinte ne va putea ajuta ca Biserică dar şi ca societate română să întreprindem acest nou drum. Sunt sigur că vizita sa nu va fi un dar numai pentru catolici, ci pentru întregul popor român.

Ce Românie va găsi papa Francisc?

Spun adesea că România se află într-o veşnică tranziţie. Este o ţară care încă n-a găsit calea sa pentru viitor. Din păcate politicienii n-au acţionat în interesul ţării, ci au căutat numai să urmărească interesele lor personale sau pe cele ale partidului lor. Papa va găsi o Românie dezbinată. Dezbinată de politică. De grupurile politice, mai ales.

Şi papa Francisc ce cuvânt va putea spune?

Francisc este un papă foarte iubit nu numai de catolici, ci de toţi. Reprezintă pentru necatolici o figură care vorbeşte despre unitate şi despre necesitatea de a face vizibilă această unitate pentru binele tuturor. Papa este un dar. El dă celuilalt imaginea bunătăţii lui Dumnezeu, a Milostivirii sale, a păcii.

„Unitate, Unitate”: a fost strigătul care a răsunat din piaţă în timpul vizitei lui Ioan Paul al II-lea în 1999, în România. Primul într-o ţară cu majoritate ortodoxă. Ce vă amintiţi din acea zi?

Eram acolo. Era printre toţi cei care au auzit acel strigăt care s-a ridicat în mod spontan de la poporul prezent. Din păcate am rămas în acel strigăt. Relaţiile noastre cu Biserica ortodoxă n-au mers înainte, aşa cum ne aşteptam. Atunci se vise şi se spera mai mult. Parcă ne-am trezit astăzi într-o realitate pe care nu ne-o imaginam atunci. Există tensiuni.

Şi ce s-a întâmplat cu acel strigăt?

Acel strigăt nu s-a stins niciodată. Eu nu l-am uitat niciodată. Cred că din acel strigăt mai poate ieşi ceva astăzi. A fost ca o sămânţă aruncată într-un teren care aşteaptă şi are timpii săi pentru a încolţi. Încă nu se văd roadele dar speranţa rămâne şi Dumnezeu ne poate surprinde mereu.

Ce îi veţi arăta papei Francisc?

Călătoria Sfântului Părinte începe la Bucureşti cu vizita la preşedinte şi la patriarhul ortodox. Apoi va fi o liturghie în catedrala catolică. A doua zi va merge în sanctuarul marian din Şumuleu Ciuc în dieceza de Alba Iulia. Apoi în dieceza de Iaşi şi duminică la Blaj, unde va fi beatificarea episcopilor martiri. În aceste dieceze papa va întâlni comunităţile aşa cum sunt. Suntem o minoritate mică, dar o minoritate dinamică mai peste tot. Sper ca în această călătorie papa să poată vedea frumuseţile nu numai ale oamenilor de la noi ci şi ale ţării noastre.

Ce vă aşteptaţi de la această vizită? Ce vă doriţi pentru Biserica dumneavoastră şi pentru ţara dumneavoastră?

Ca episcop şi ca preot sper ca această să poată face mai puternică credinţa noastră şi să ne facă mai conştienţi de identitatea noastră catolică. Este foarte important pentru comunităţile mici şi de minoritate cum este comunitatea  noastră. Sper şi într-un pas înainte în relaţia noastră cu Biserica ortodoxă. Cred că aşa cum a fost pentru vizita lui Ioan Paul al II-lea, prezenţa papei Francisc în România să poată schimba mai ales atmosfera sufletului românesc. Va fi cu siguranţă un dar şi va fi pentru toţi. Ne va încuraja.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 27 mai 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.