Categorii

Papa în Japonia. La Sophia University a iezuiţilor întâlnirea cu 700 de studenți şi cu confrații

O mare aulă universitară în edificiul 6 şi o veche capelă din lemn unde soarele intră prin vitraliile orientate spre verde. Suntem în cartierul general al iezuiţilor şi într-una din cele mai prestigioase universități din Japonia. Acesta este ultimul loc pe care-l va vizita papa Francisc la Tokyo la 26 noiembrie înainte de a se întoarce la Roma, la încheierea vizitei sale apostolice începute la 20 noiembrie în Thailanda şi la 23 noiembrie în Japonia. Un loc al inimii, pentru că aici îi va întâlni în privat pe confrații şi prietenii iezuiți şi pe studenţii de la Sophia University, întemeiată în 1913 de Societatea lui Isus la invitaţia papei Pius al X-lea. Ne conduce printre impunătoarele edificii cenușii şi aleile cu copaci ale universității cancelarul de la Sophia University, părintele Tsutomu Sakuma.

Un ateneu prestigios. Aici este un continuu du-te vino de studenți care intră şi ies din aule, cumpără o bucată de pizza sau o farfurie de pastă în cafeneaua universitară sau în standurile de street food, studiază în biblioteci. Un șfichiuit de tineret ocupat şi proiectat spre un viitor promițător: astăzi 12.000 frecventează bacalaureatul şi alți 1.000 se specializează în masterate. 580 sunt profesorii, între care circa douăzeci de iezuiți. Sunt 8 facultăți, 18 departamente, cu două cursuri speciale în engleză în facultatea de științe şi o abordare interdisciplinară de profil foarte înalt. Este în program şi demararea unui curs despre sustenabilitate inspirat din enciclica Laudato si’, pentru a forma personal destinat organizațiilor internaționale.

Un ateneu internațional. O caracteristică a ateneului iezuit este şi internaționalitatea, cu posibilitatea de schimburi universitare: 2.000 de japonezi în fiecare an merg în străinătate şi 1.000 de tineri de alte naționalități vin să studieze la Tokyo. Numai o minoritate sunt creştini, o proporție care corespunde cu procentul prezenței Bisericii catolice în Japonia, 0,4% din cei 126 de milioane de locuitori.

Cu iezuiții şi 700 de tineri. În dimineața zilei de 26 noiembrie, papa va celebra liturghia în privat cu iezuiții. Deosebit de semnificativă va fi întâlnirea cu preoţii bătrâni şi bolnavi, între care fostul superior general al iezuiţilor, părintele Adolfo Nicholas, de aceeași vârstă cu papa, care locuieşte departe şi va veni întocmai pentru a-l saluta. Papa îl va reîntâlni şi pe părintele Juan Haidar şi părintele Renzo De Luca, elevii săi argentinieni când era rector al seminarului din Buenos Aires. „Va fi o întâlnire foarte familiară”, destăinuie părintele Sakuma. Apoi va ține un discurs în aula magna cu 700 de tineri, plus alți 100 de profesori şi invitați. Cu studenţii de la Sophia University a avut deja ocazie de a vorbi în video-telefonul din Vatican la Tokyo la 18 decembrie anul trecut, o conversație liniștită cu întrebări şi răspunsuri la cald.

În biroul rectoratului suntem primiți cu obișnuitele înclinări respectuoase şi ceștile de porțelan cu ceai verde. Secretarele au expus două păpuși simpatice care-l reprezintă pe Isus şi pe papa Francisc, în stil nipon perfect. Cancelarul Sakuma destăinuie că nu se aștepta la o vizită aşa de repede, chiar dacă știa despre invitaţia oficială a guvernului şi a episcopilor. „După triplul dezastru din 2011 de la Fukushima, tsunami şi cutremurul acum Japonia s-a mai liniștit un pic – spune el –. Însă ştim că vrea să lanseze un mesaj puternic împotriva armelor atomice şi a folosirii nuclearului. Cu invitaţia de a proteja toată viaţa, a fiinţelor umane şi a naturii, în acelaşi mod”.

Tinerii şi golul datorită lipsei de sens. Pentru a descrie Japonia, părintele Sakuma o citează pe Maica Tereza de Calcutta: „O ţară bogată material dar spiritual foarte săracă”. Tinerii, din cauza consumismului şi a materialismului, nu găsesc sensul şi scopul propriei vieți. „Pot să facă tot, dar inima lor este goală”, admite iezuitul: „Acest sistem economic materialist desparte persoanele. Atâția tineri se simt izolați”.

Un staff de counselor şi psihologi pentru a-i ajuta pe tineri. Referința la fenomenul celor 500.000 „hikikomori” care se încuie în casă este imediată. „Crește vârsta medie. Acum se izolează chiar şi cei de treizeci de ani. Unii rămân chiar şi 20 de ani închiși în casă, nu reușesc să se relaționeze cu alţii, decât prin computer şi telefon mobil”. Nu este străin de ambientele universitare nici tema sinuciderilor de tineri, mai ales în rândul celor care trudesc sau nu reușesc să-şi completeze studiile. Pentru aceasta staff-ul pune la dispoziție câţiva counselor şi centre pentru sănătatea mentală, în afară de a promova studii prin departamentul de psihologie.

Mulţi nu știu cine este papa Francisc. Cea mai mare parte a studenților nu sunt catolici, deci nu știu bine cine este papa Francisc. „Speră să întâlnească o persoană de valoare. Cu siguranță vor fi atinși de mesajul său”, afirmă părintele Sakuma. În vederea zilei de 26 noiembrie ateneul a organizat trei simpozioane pregătitoare cu oaspeți internaționali. Dorința sa finală este profund iezuită: „Sper ca întâlnindu-l pe papa să înțeleagă frumusețea de a deveni bărbați şi femei pentru alţii şi cu alţii”.

De Patrizia Caiffa

(După agenția SIR, 12 noiembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.