Categorii

Papa în Irlanda îi va vizita pe cei fără adăpost şi va vizita sanctuarul din Knock

Vizită la centrul de primire pentru cei fără adăpost în prima zi, scurtă călătorie cu avionul la sanctuarul marian din Knock în ziua a doua. Sunt noutăţile călătoriei pe care papa Francisc o va face la 25 şi 26 august în Irlanda pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor. În programul oficial, publicat luni de Vatican, nu este prevăzută aşadar o etapă la graniţa cu Irlanda de Nord.

Jorge Mario Bergoglio merge în Irlanda pentru a încheia Întâlnirea Mondială a Familiilor care se va desfăşura de la 21 la 26 august. Programul difuzat luni de Sala de Presă a Sfântului Scaun arată însă o serie de alte activităţi în timpul celor două zile ale papei.

Francisc ajunge în Irlanda sâmbătă 25 august la ora locală 10.30 (12.30 în România din cauza a două ore diferenţă de fus orar). Prima întâlnire, vizita de curtoazie la preşedintele Michael D. Higgins în reşedinţa Aras an Uachtarain în nordul Dublinului. Apoi papa întâlneşte autorităţile, societatea civilă şi corpul diplomatic la Castelul din capitală. După-amiază Bergoglio vizitează în mod privat un centru de primire pentru familiile fără adăpost. În sfârşit, seara la 19.45 prezidează în Corcke Park Stadium încheierea Întâlnirii Mondiale a Familiilor.

Ziua următoare, duminică 26 august, papa Francisc merge cu avionul spre Knock. Este vorba despre o localitate în nord-vestul ţării vestită pentru sanctuarul său marian, ridicat pe baza apariţiilor mariane de la sfârşitul secolului al XIX-lea. În principalul sanctuar irlandez, pe care deja Ioan Paul al II-lea l-a vizitat în 1979, Francisc se va opri câteva ore şi va recita în jurul orei 10.30 Angelus duminical.

Apoi pontiful se va întoarce la Dublin cu avionul, unde la ora 15.00 va celebra liturghia în aer liber în Phoenix Park şi, înainte de a se întoarce în Italia, va întâlni episcopii în conventul surorilor dominicane. La ora 23 este prevăzută sosirea la Roma. Aşadar nu este în agendă, aşa cum speraseră episcopii nord-irlandezi, o vizită la graniţa cu Irlanda de Nord, unde este consistentă prezenţa protestantă şi încă vie amintirea recentului conflict.

Contextual cu publicarea în Vatican a programului călătoriei, organizatorii au publicat la Dublin programul Congresului pastoral al Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care se va desfăşura timp de trei zile, de la 21 la 24 august. Din cele 200 de persoane din toate continentele care este prevăzut să intervină, 91 sunt femei laice, 65 sunt bărbaţi laici şi 44 sunt preoţi, călugări şi călugăriţe. Exortaţia apostolică Amoris laetitia a papei este tema-călăuză a congresului şi a temelor alese. O masă rotundă, vineri 24, va fi dedicată temei „salvgardării copiilor şi adulţilor vulnerabili” şi vor lua parte, printre alţii, cardinalul Sean O’Malley de Boston, preşedinte al Comisiei Pontificale pentru Tutelarea Minorilor, Marie Collins, femeie irlandeză victima când era mică a unui preot pedofil şi în trecut membru al aceleiaşi comisii pontificale, din care a demisionat după aceea. Este prima dată când o Întâlnire Mondială a Familiilor găzduieşte o masă rotundă despre această temă.

Printre celelalte teme tratat, subliniază o notă a organizatorilor, iezuitul nord-american James Martin va vorbi „cum pot parohiile să susţină familiile cu un membru care se identifică drept Lgbti+”. Sunt multe temele tratate în diferitele mese rotunde: de la pregătirea pentru căsătorie la bucuria angajării şi a căsătoriei sacramentale în cultura de astăzi, de la solidaritatea între generaţii la impactul tehnologiei în viaţa familială, de la angajarea în favoarea naturii la relaţia dintre firme şi familie. Printre „provocările-cheie pe care multe familii le înfruntă în ziua de azi”, se va vorbi apoi despre următoarele teme: lipsa de locuinţă, dependenţe, violenţa în familie, migranţi şi refugiaţi, dezabilităţi, despărţire şi divorţ.

S-au înscris deja 30.000 de persoane din 103 ţări diferite. „Numărul cel mai mare din orice Întâlnire Mondială a Familiilor”, conform organizatorilor. Circa 6.000 au 18 ani sau mai puţin. Peste un sfert dintre participanţi este constituit din perechi între 29 şi 40 de ani. S-au semnalat deja 5.500 de voluntari. Desigur, organizatorii vor pune la dispoziţie un program de însoţire pentru adolescenţi şi copii.

Vizita papei, a comentat arhiepiscopul Diarmuid Martin de Dublin, „nu trebuie văzută ca un eveniment izolat. Are loc în timp ce Biserica din Irlanda luptă pentru a găsi un nou loc în societatea şi în cultura irlandeză, foarte diferit de cel dominant pe care l-a avut în trecut. Papa Francisc este mai ales un om liber. Ne arată cum putem trăi într-o lume în care credinţa pare marginală dar reuşeşte totuşi să atingă inimile şi să le provoace pentru a reflecta şi a discerne valorile vitale fundamentale pentru societate. Ceea ce face este să găsească moduri pentru a convinge inimile la ceea ce implică învăţătura lui Isus, nu prin impunere sau judecare ci prin convingere şi atracţie”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 11 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.