Categorii

Papa în Egipt, „nu există preocupare pentru siguranţă”

Vaticanul nu nutreşte preocupare pentru siguranţa călătoriei pe care Papa o va face vineri şi sâmbătă, 28 şi 29 aprilie, în Egipt, după recentele atentate împotriva comunităţii locale copte. Asta a spus directorul sălii de presă vaticane, Greg Burke, subliniind că este triplu scopul călătoriei în ţara cu largă majoritate musulmană sunnită: pastoral, pentru catolicii egipteni, ecumenic, pentru copţii ortodocşi, şi interreligios, pentru conferinţa despre pace la care Francisc va interveni în ateneul musulman Al-Azhar. Papa va fi primit de preşedintele Abd al-Fattah al-Sisi. Când este posibil, Sfântul Scaun intervine „cu maximă discreţie” în privinţa asasinării lui Giulio Regeni, a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, precizând că oricum este vorba despre „o chestiune între două state”, Egipt şi Italia.

Călătoria, a spus Burke, „are trei motive: există o dimensiune pastorală, vizita la comunitatea catolică locală mică, dimensiunea ecumenică, pentru întâlnirea cu creştinii din celelalte confesiuni şi îndeosebi copţii, şi dimensiunea interreligioasă a dialogului cu musulmanii”. Este „important ca Papa să facă această călătorie, fie pentru că este un moment dificil pentru lumea creştină fie pentru dialogul interreligios”, a remarcat el.

„Noi nu suntem preocupaţi, ei vor ca lucrurile să meargă bine”, a rezumat în cursul unui briefing Burke răspunzând la întrebările jurnaliştilor în privinţa măsurilor de securitate care vor fi prestabilite la Cairo. Personalul vatican care se ocupă de siguranţă, a precizat el, nu va fi mai mare decât în celelalte călătorii papale şi măsurile prevăzute sunt „cele din celelalte călătorii”. „Trăim într-o lume în care siguranţa este de acum un element care face parte din viaţa zilnică”, a subliniat directorul sălii de presă a Sfântului Scaun, citând recentele atentate „în Anglia, Franţa, Statele Unite”, dar „mergem înainte cu seninătate” şi, chiar şi după dublul atentat împotriva copţilor din Duminica Floriilor „Papa – a amintit Burke – a spus că vrea să meargă înainte şi ca semn de apropiere” de comunităţile lovite de violenţă. Oricum, Francisc „va merge în maşină normală, închisă dar nu blindată: Papa a voit aşa”, a spus Burke.

Jorge Mario Bergoglio pleacă vineri 28 aprilie la ora 10.45 de la aeroportul roman Fiumicino şi ajunge la Cairo la ora 14.00, unde, după o rapidă primire oficială, merge la palatul prezidenţial la Heliopolis şi are o întâlnire privată cu Al-Sisi. Imediat după aceea, merge la Al-Azhar, unde întâlneşte în privat pe marele imam Ahmad al-Tayyib, pe care anul trecut l-a primit în Vatican, şi apoi împreună cu el merge în aula unde se ţine o conferinţă de pace internaţională – fiind prezent şi patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu – unde, pe la ora 16.00, rosteşte primul său discurs public pe pământ egiptean. Francisc vorbeşte după marele imam, „nu deschide, nici nu închide conferinţa”, a precizat Burke amintind că evenimentul a fost organizat de aceeaşi Al-Azhar şi nu de Sfântul Scaun. Tot în sediul prestigiosului ateneu sunnit, Papa întâlneşte după aceea, pe la 16.40, autorităţile, diplomaţii şi reprezentanţii lumii culturale şi academice egiptene, cărora le adresează un discurs. În sfârşit – al treilea şi ultimul discurs al zilei – merge puţin după ora 17.00 în vizită de curtoazie la Preafericirea Sa Papa Tawadros al II-lea, conducător al copţilor ortodocşi. În nunţiatură, unde va înnopta, este prevăzut ca Papa să întâlnească un grup de copii de la şcoala comboniană, înainte de cină, şi un grup de tineri pelerini la Cairo pentru vizita sa, după cină.

Ziua următoare, sâmbătă 29 aprilie, Papa începe ziua prezidând liturghia la ora 10.00 la stadionul aeronauticii militare. În zilele trecute, monseniorul Emmanuel Bishay, episcop de Luxor şi preşedinte al Comitetului de organizare a vizitei lui Francisc în Egipt, a explicat la agenţia SIR că „de la o sală acoperită de lângă stadionul din Cairo s-a trecut la stadionul aeronauticii militare”, mai încăpător şi mai sigur decât ipoteza originară. „Nu cred că n-a fost decis nimic până în urmă cu câteva zile, călătoria a fost organizată în timpuri scurte”, a răspuns Burke celui care îi cerea confirmarea faptului că a existat o schimbare a programului. La sosirea sa, pentru a-i saluta pe credincioşi, Francisc va face un tur într-un golf car. Prânz cu cei 15 episcopi din conferinţa episcopală egipteană („Adunarea ierarhiei catolice”, definiţia exactă), condusă de patriarhul Ibrahim Isaac Sidrak. În sfârşit, la ora 15.15, Pontiful întâlneşte peste o mie de preoţi, călugări şi călugăriţe, seminarişti, cărora le adresează al cincilea şi ultimul său discurs. Plecarea de la Cairo este prevăzută la ora 17.00, sosirea la aeroportul Ciampino la ora 20.30. În cursul călătoriei Papa va vorbi în italiană, cu traducere simultană sau pe marile ecrane, în funcţie de evenimente. Cu el, în afară de cardinalii Pietro Parolin, secretar de stat, Leonardo Sandri, prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, şi de monseniorul Angelo Becciu, substitut de la Secretariatul de Stat, va fi prezent unul dintre secretarii personali ai Papei, Yoannis Lahzi Gaid, copt egiptean de limbă maternă arabă. Călătoria, a prezentat Sala de Presă vaticană, va fi transmisă de televiziunea egipteană.

Greg Burke n-a anticipat dacă Papa va trata, în cursul călătoriei sale, tema controversată a respectării drepturilor umane în Egipt. „Nu anticipez ce va spune Papa”, a spus el. Îndeosebi celui care-l întreba dacă Francisc va menţiona cu Al-Sisi, la putere din 2013, uciderea la începutul anului 2016 a studentului italian Giulio Regeni, angajat să studieze mişcarea sindicală care se opune regimului, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a precizat că „este în mod fundamental o chestiune între două state”, Italia şi Egipt, şi că „Papa, ca noi toţi care trăim în Italia, este conştient de caz, cu siguranţă s-a rugat pentru el şi este părtaş la durerea familiei”. În general, „în asemenea situaţii” Sfântul Scaun „când poate vine în întâmpinarea cererilor pentru motive umanitare, dar lucrează cu discreţia maximă pentru respectarea tuturor părţilor: asta s-a întâmplat de atâtea ori, în mod liniştit şi eficace”.

Cât priveşte întrebarea cu privire la criticile care se pot aduce Papei pentru această călătorie, din „dreapta” pentru că Francisc ar oferi spatele pentru cel care-i persecută pe creştini, din „stânga” pentru că ar accepta să fie primit de un regim autoritar, „nu-i vom face fericiţi pe toţi”, a tăiat-o scurt Burke, „aşa cum se întâmplă mereu în călătoriile Papei”, dar „să vedem ceea ce va avea Papa de spus”.

De altfel, în ziua dinaintea călătoriei în Egipt, o familie din Betleem îl va învăţa pe Papa Francisc să facă semnul crucii în arabă. „Astfel Papa va fi mai pregătit pentru vizita sa”, afirmă copiii Antonio şi Lea care cu părinţii lor Vincenzo şi Carol Bellomo, reprezentanţi ai Ţării Sfinte, care, afirmă o notă, vor participa la al II-lea Congres Internaţional despre Acţiunea Catolică ce va avea loc în Aula Sinodului în Vatican, joi 27 aprilie, prin iniţiativa Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice şi a Acţiunii Catolice Italiene în colaborare cu Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă.

 De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 24 aprilie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.