Categorii

Papa în Bulgaria. Monseniorul Proykov: „Aici de secole convieţuiesc în pace diferite religii”

În Bulgaria numărătoarea inversă pentru vizita papei Francisc a început. Pontiful va ajunge la Sofia la 5 mai şi va pleca la Skopje (Macedonia de Nord) la 7 mai. Pentru călătoria sa motoul ales este „Pacem in terris”, de la enciclica omonimă a papei Ioan al XXIII-lea, rămas ca nunţiu apostolic la Sofia timp de 10 ani. „Atât motoul cât şi legătura cu monseniorul de atunci Roncalli nu este întâmplătoare – explică la agenţia SIR monseniorul Christo Proykov, preşedintele episcopilor bulgari –. Centrul Sofiei ascunde un cadrilater unic de temple religioase. La puţini metri de distanţă se află catedrala ortodoxă mitropolitană „Sv. Nedelya”, catedrala catolică „Sfântul Iosif”, sinagoga şi moscheea „Banya Bashi”. „Templele dau mărturie că aici de secole convieţuiesc în pace credincioşi de diferite religii, de fapt până acum în Bulgaria nu a fost înregistrat niciun delic pe fond religios”, adaugă prelatul. Episcopul indică în pace şi în toleranţă valori prezente în ADN-ul bulgarilor, popor balcanic care n-a împărtăşit paginile adesea impregnate de sânge din ţările vecine. Şi din acest loc simbolic, pe 6 mai seara, papa Francisc însoţit de reprezentanţii celorlalte confesiuni religioase va înălţa o rugăciune de pace pentru întreaga lume. „Va fi un gest foarte simbolic pentru că astăzi societatea, guvernanţii, toţi avem nevoie de pace care este şi rod al mâinilor noastre”, explică monseniorul Proykov.

Culmea vizitei. Întâlnirea pentru pace va fi culmea vizitei lui Francisc în Bulgaria dar şi ultimul său eveniment pe pământul bulgar. Şase copii, reprezentanţi ai diferitelor confesiuni, vor purta lumânări aprinse, simbolizând lumina şi speranţa că pacea va putea să fie realizată în lume şi între religii, mesagere ale dialogului şi ale valorilor de bine, departe de ură şi de agresiune.

Dialogul cu ortodocşii. Întâlnirea oficială dintre papa Francisc şi patriarhul Neofit, conducătorul Bisericii ortodoxe bulgare, se va desfăşura în schimb la 5 mai, în Aula Sfântului Sinod. În afară de el vor fi prezenţi toţi mitropoliţii, membri ai Sfântului Sinod, şi este pregătit deja şi cadoul lor pentru Sfântul Părinte: un mare tablou care reprezintă catedrala patriarhală „Alexander Nevski”. În ultima vreme a provocat mare vâlvă un comunicat al Sfântului Sinod în care se afirma că reprezentanţii Bisericii ortodoxe bulgare nu vor participa la celelalte momente din programul vizitei. „Acest lucru nu ne preocupă”, comentează monseniorul Proykov, convins că „întâlnirea importantă se va desfăşura faţă către faţă cu patriarhul”. „Sunt sigur că va fi un schimb de vederi caracterizat de mare cordinalitate, de lideri religioşi şi oameni ai credinţei care cred în acelaşi Dumnezeu”. După părerea sa „până la urmă ecumenismul este rod al Duhului Sfânt şi fiecare Biserică are nevoie de timpii săi pentru a merge înainte pe drumul unităţii”.

Mare aşteptare în rândul catolicilor. De altfel, papa Francisc este foarte aşteptat în Bulgaria, nu numai de comunitatea catolică mică. „Numai din parohia de rit latin din Sofia dedicată Sfântului Iosif – explică la agenţia SIR parohul fratele Jaroslaw Babik – s-au înscris 1500 de persoane dar nu numai catolici, oamenii au invitat vecinii, prietenii, toţi vor să-l vadă pe papa”. În după-amiaza zilei de 5 mai, în piaţa centrală dedicată primului principe bulgar după eliberare „Alexander I”, Sfântul Părinte va celebra liturghia duminicii. „Va fi evenimentul cu cea mai mare participare când toţi catolicii veniţi din fiecare colţ al Bulgariei se vor uni în rugăciune cu papa”, afirmă fratele Babik. Piaţa va fi plină, se aşteaptă 7600 de credincioşi şi numărul înscrierilor a fost închis la sfârşitul lui februarie din cauza epuizării permiselor.

Gestul cu migranţii. Ziua a doua a papei în ţinutul bulgar va începe cu o vizită privată la unul din lagărele de refugiaţi din Sofia. „Un gest forte pentru realitatea bulgară unde sunt puţini migranţi şi oamenilor le este foarte frică uneori”, clarifică Emanouil Ptascev, secretar general al Caritas Bulgaria care îl va primi pe Francisc la intrarea în lagăr unde îl va aştepta un grup de familii de migranţi. Vizita va continua cu o oprire la Rakovski, oraşul cu prezenţă mai mare a catolicilor, circa 15 mii la un total de 70 de mii în toată ţara. La intrarea în oraş, situat la 150 km de Sofia, se înalţă un mare manifest cu figura Papei şi scrierea „Bun venit”, în timp ce pe fundal este reprezentată biserica „Preasfânta Inimă” unde papa Francisc va celebra liturghia primelor împărtăşanii pentru copiii din toată Bulgaria. „Este un moment memorabil pentru toţi aceşti copii, o amintire pe care o vor păstra toată viaţa, copiii aşteaptă cu nerăbdare această sărbătoare cu papa”, relatează părintele Rumen Stanev, paroh al bisericii „Preasfânta Inimă” din Rakovski. „Pentru oraşul nostru – adaugă el – venirea pontifului este un eveniment unic care se întâmplă o dată în viaţă”. Însă speranţa sa este că, „în afară de entuziasm şi aşteptare, prezenţa papei va aduce şi multe roade spirituale”. „Pentru că – explică el – secularizarea ajunge şi prin părţile noastre. De mulţi ani nu avem vocaţii la preoţie”. Însă pentru venirea papei bisericile din Rakovski – cele mai mari din toată Bulgaria – s-au dovedit mici. Vor intra numai circa 720 de persoane în timp ce ceilalţi vor rămâne în pieţe şi pe străzi.

De Iva Mihailova

(După agenţia SIR, 30 aprilie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.