Categorii

Papa îl primeşte pe preşedintele polonez la a 40-a aniversare a alegerii lui Wojtyła, colocviu despre Europa

„Welkome to Rome”. Aşa l-a salutat papa Francisc pe preşedintele Poloniei, catolicul Andrzej Duda, primit în audienţă privată în Palatul Apostolic împreună cu o delegaţie de 17 persoane între care soţia. Întâlnirea care se situează în cadrul celebrărilor polonezilor pentru a patruzecea aniversare a alegerii la scaunul pontifical a lui Karol Wojtyła (16 octombrie 1978).

Audienţa a durat circa jumătate de oră într-un climat foarte cordial, cum s-a prezentat de Sala de Presă a Sfântului Scaun care informează că, în cursul colocviilor, „a fost subliniată importanţa valorilor creştine în istoria ţării, în special în formarea identităţii sale culturale şi religioase”.

„După aceea – afirmă nota – au fost tratate unele teme de interes reciproc, cum ar fi promovarea familiei şi primirea”. „În sfârşit, s-au oprit asupra contribuţiei Poloniei în proiectul de integrare europeană, precum şi asupra unor tematici cu caracter internaţional, cum ar fi conflictul din Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, migraţiile şi salvgardarea creaţiei în vederea Conferinţei Naţiunilor Unite despre schimbările climatice, care se va ţine la Katowice în decembrie”.

În momentul schimbului de daruri, Duda i-a dat papei o copie a tabloului Milostivirii Divine a sfintei Faustina Kowalska, de care – a spus el – polonezii sunt profund legaţi: „Este un lucru foarte drag pentru noi, îl avem mult la inimă”. „Mulţumesc că aţi ales acest dar”, a răspuns Francisc. De la delegaţia poloneză a venit şi un coş cu produse tipice din Polonia; soţia preşedintelui dăruindu-l pontifului a spus: „Sanctitate, ştim că dumneavoastră ţineţi mult la săraci, să dispuneţi cum vreţi de el”. Ca dar pentru papa şi două cărţi istorice despre Cracovia şi despre apostolii Milostivirii Divine într-o ediţie specială publicată cu ocazia ZMT 2016.

La rândul său, Bergoglio a dăruit un medalion care reprezintă bazilica „Sfântul Petru” din secolul al XVI-lea şi cele patru documente ale pontificatului său – enciclica Laudato si’ şi exortaţiile Evangelii gaudium, Amoris laetitia şi Gaudete et exsultate – şi o copie a mesajului pentru Ziua Mondială a Păcii.

În afară de asta, papa a dăruit un rozariu fiecăruia dintre membrii delegaţiei, două în plus le-a dat soţiei preşedintelui pentru a le duce câtorva rude pentru care ea a cerut rugăciune.

La încheierea audienţei cu pontiful, după un salut călduros dar respectuos – aşa cum au afirmat cei prezenţi – Andrzej Duda l-a întâlnit pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, însoţit de monseniorul Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele.

Odată ieşit din Vatican, Duda a programat întâlnire cu jurnaliştii prezenţi la Roma pentru o scurtă conferinţă. „Cu papa Francisc am vorbit despre viitorul Europei”, a afirmat el. „Sfântul Părinte m-a întrebat dacă, după părerea mea, este posibil să se iasă din toate crizele. Am răspuns că după părerea mea este posibil, dar este nevoie de o schimbare de viziune: este nevoie să ne întoarcem la valorilor părinţilor fondatori ai Europei”. „Fiecare ţară din Uniunea Europeană – a adăugat şeful statului – trebuie să se simtă respectată, este nevoie de un respect reciproc între ţările din UE”.

Preşedintele polonez l-a invitat pe Bergoglio să se întoarcă în Polonia anul viitor, cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a relaţiilor dintre Polonia independentă şi Sfântul Scaun. „Mulţumesc, să vedem”, a fost răspunsul lui Francisc, după cum a afirmat Duda.

(După Vatican Insider, 15 octombrie 2018)

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.