Categorii

Papa îl îmbrăţişează pe Tomasz, fost puşcăriaş nevinovat

Papa Francisc după audienţă l-a întâlnit şi l-a îmbrăţişat. Cei care-l însoţeau pe Tomasz Komenda, un bărbat de 41 de ani, erau părinţii. Veniţi împreună la Roma pentru a se ruga la mormântul sfântului Ioan Paul al II-lea, la încheierea – din păcate tardivă – a unui coşmar halucinant. Acela care l-a dus în celulă timp de două decenii un tânăr de douăzeci de ani, acuzat că a violat şi asasinat o tânără de cincisprezece ani. În 2000, doi experţi de la Universitatea din Wroclaw au spus că semnele lăsate pe corpul victimei erau ale dinţilor lui Tomasz. Nu era adevărat, însă tânărul a trebuit să aştepte îndelung înainte ca nevinovăţia sa să fie recunoscută şi astfel să poată ieşi din închisoarea în care era închis.

În închisoare, aşa cum se întâmplă adesea pentru persoanele recunoscute vinovate de acest tip de delicte care implică minori, Tomasz a îndurat umiliri de tot soiul din partea colegilor de celulă. Proiectul bărbatului, în sfârşit liber, şi al rudelor sale era acela de a recita o rugăciune în faţa mormântului sfântului papă polonez. Însă un preot prieten a aflat despre prezenţa sa şi l-a însoţit la audienţa generală şi apoi la întâlnirea cu Francisc.

Papa era în mod vizibil emoţionat. A dăruit rozarii lui Tomasz şi părinţilor săi. S-a fotografiat cu ei. Şi pentru prânz bărbatul a fost invitat la casa monseniorului Konrad Krajewski, elemozinerul pontifical şi neo-cardinal. Prânzul este pregătit de Enzo, un fost puşcăriaş care a ispăşit douăzeci de ani de închisoare şi acum colaborează cu Elemozineria Pontificală. Când i-a fost povestită întâmplarea lui Tomasz Komenda, Enzo, care în fiecare săptămână pregăteşte mâncare caldă distribuită săracilor şi celor fără adăpost din gările din Roma, s-a înduioşat: „Ştiu ce înseamnă să fii înăuntru pentru aceste delicte şi ştiu ce-ţi fac ceilalţi puşcăriaşi”, a spus el. Apoi a asigurat: „Voi pregăti pentru Tomasz un prânz aşa cum n-a mai avut niciodată înainte şi cum n-ar fi putut să-l aibă vreodată în spatele gratiilor”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 13 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.