Categorii

Papa îi cere lui Assad iniţiative concrete pentru populaţie. Interviu cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin

Protejarea vieţii civililor, stoparea catastrofei umanitare în regiunea Idlib, iniţiative concrete pentru o întoarcere sigură a evacuaţilor, eliberarea deţinuţilor şi accesul pentru familii la informaţii despre cei dragi ai lor, condiţii de umanitate pentru deţinuţii politici. Împreună cu un apel reînnoit pentru reluarea dialogului şi a negocierilor cu implicarea comunităţii internaţionale. Acestea sunt preocupările şi cererile concrete conţinute într-o scrisoare pe care papa Francisc a voit s-o adreseze preşedintelui sirian Bashar Hafez al-Assad. Scrisoarea pontifului, care poartă data de 28 iunie, a fost dusă în aceste ore de cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Cardinalul, curierul documentului scris în limba engleză, era însoţit de franciscanul Nicola Riccardi, subsecretar al aceluiaşi Dicaster, şi de cardinalul Mauro Zenari, nunţiu apostolic în Siria. Referitor la conţinutul şi scopurile scrisorii, Vatican News l-a intervievat pe cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, prim colaborator al pontifului.

Eminenţă, de ce a decis papa să-i scrie preşedintelui Assad?

La originea acestei noi iniţiative este preocuparea papei Francisc şi a Sfântului Scaun faţă de situaţia de urgenţă umanitară din Siria, îndeosebi în provincia Idlib. În zonă trăiesc peste 3 milioane de persoane, dintre care 1,3 milioane de evacuaţi interni, constrânşi de conflictul lung din Siria să găsească refugiu chiar în acea zonă care a fost declarată demilitarizată anul trecut. Recenta ofensivă militară s-a adăugat la condiţiile deja extreme de viaţă pe care au trebuit să le suporte în lagăre, constrângându-i pe mulţi dintre ei să fugă. Papa urmăreşte cu îngrijorare şi cu mare durere soarta dramatică a populaţiilor civile, mai ales a copiilor care sunt implicaţi în luptele sângeroase. Din păcate războiul continuă, nu s-a oprit, continuă bombardamentele, au fost distruse în acea zonă diferite structuri sanitare, în timp ce multe altele au trebuit să suspende complet, sau parţial, activitatea lor.

Ce anume cere papa preşedintelui Assad în scrisoarea care a fost predată?

Papa Francisc reînnoieşte apelul său pentru ca să fie protejată viaţa civililor şi să fie ocrotite principalele infrastructuri, cum sunt şcolile, spitalele şi structurile sanitare. Într-adevăr ceea ce se întâmplă este inuman şi nu se poate accepta. Sfântul Părinte îi cere preşedintelui să facă tot posibilul pentru a opri această catastrofă umanitară, pentru salvgardarea populaţiei lipsite de apărare, îndeosebi a celor mai slabi, respectând dreptul umanitar internaţional.

Din cele ce aţi spus transpare că intenţia iniţiativei papale nu este aşadar „politică”. Aşa este?

Da, aşa este. Aşa cum am explicat deja, preocuparea este umanitară. Papa continuă să se roage pentru ca Siria să poată regăsi un climat de fraternitate după aceşti ani lungi de război şi ca reconcilierea să prevaleze asupra diviziunii şi asupra urii. În scrisoarea sa, Sfântul Părinte foloseşte de trei ori cuvântul „reconciliere”: acesta este obiectivul său, pentru binele acelei ţări şi al populaţiei sale lipsite de apărare. Papa îl încurajează pe preşedintele Bashar al-Assad să facă gesturi semnificative în acesta proces de reconciliere mai urgent ca niciodată şi dă exemple concrete: citează condiţiile pentru o întoarcere în siguranţă a celor exilaţi şi a evacuaţilor interni şi pentru toţi cei care vor să se întoarcă în ţară după ce au fost constrânşi s-o părăsească. Şi citează şi eliberarea deţinuţilor şi accesul pentru familii la informaţii cu privire la cei dragi ai lor.

O altă temă dramatică este aceea a prizonierilor politici. Papa aminteşte de asta?

Da, se află în mod deosebit la inima papei Francisc şi situaţia prizonierilor politici, cărora – afirmă el – nu se pot nega condiţii de umanitate. În martie 2018 Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic a publicat un raport în această privinţă, vorbind despre zeci de mii de persoane deţinute în mod arbitrar. Uneori în închisori neoficiale şi în locuri necunoscute, ei ar îndura diferite forme de tortură fără a avea nicio asistenţă legală şi nici contact cu familiile lor. Raportul prezintă că din păcate mulţi dintre ei mor în închisoare, în timp ce alţii sunt judecaţi în mod sumar.

Aşadar care este scopul acestei noi iniţiative a lui Francisc?

Sfântul Scaun a insistat mereu asupra necesităţii de a căuta o soluţie politică practicabilă pentru a pune capăt conflictului, depăşind interesele de parte. Şi acest lucru trebuie făcut cu instrumentele diplomaţiei, dialogului, negocierii, cu asistenţa comunităţii internaţionale. A trebuit să învăţăm asta încă o dată că războiul cheamă război şi violenţa cheamă violenţă, aşa cum a spus papa de mai multe ori şi cum repetă şi în această scrisoare. Din păcate suntem preocupaţi faţă de stagnarea procesului negocierilor, mai ales cel de la Geneva, pentru o soluţie politică a crizei. Pentru aceasta în scrisoarea trimisă preşedintelui Assad, Sfântul Părinte îl încurajează să arate bunăvoinţă şi să se străduiască pentru a căuta soluţii practicabile punând capăt unui conflict care durează de prea mult timp şi care a provocat pierderea unui mare număr de vieţi nevinovate.

De Andrea Tornielli

(După L’Osservatore Romano, 23 iulie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.