Categorii

Papa Francisc văzut cu ochii ungurilor

papa-unguriPentru împlinirea vârstei de 80 de ani a Papei Francisc a fost publicat în Ungaria volumul „Pe calea Papei Francisc – Conversaţii din secolul al XXI-lea” (Ferenc pápa útján, 21. századi beszélgetések – ed. „Athenaeum”) pentru a prezenta principalele tematici ale pontificatului său.

Fiecare capitol este un dialog cu intelectuali catolici, protestanţi şi evrei, preoţi, călugări, cercetători, personaje publice. De fapt, printre interlocutori îi găsim pe mons. Asztrik Várszegi OSB, episcop, arhiabate de Pannonhalma; mons. Miklós Beer, episcop de Vás; pr. Imre Kozma OH, fondator şi preşedinte al Serviciului de Asistenţă al Ordinului de Malta din Ungaria; rabinul Slomó Köves; episcopul luteran Tamás Fabiny; profesorul Szilveszter E. Vizi, preşedinte emerit al Academiei Ungare de Ştiinţe; profesoara Emöke Bagdy, psihoterapeut; profesoara Ágnes Heller, filozofă, esteticiană, membru ordinar al Academiei Ungare de Ştiinţe; doamna Jolán Oláh, locuitoare în cartierul de barăci rom din Monor.

Gândurile cele mai relevante ale Papei au fost selecţionate în sintonie cu domeniul de acţiune specific al interlocutorului. Întrebările se referă la o frază, la un gând determinant al discursurilor, al declaraţiilor, al scrierilor Pontifului. Răspunsurile interlocutorilor invită la reflecţii ulterioare.

Conversaţiile se concentrează pe următoarele tematici: economie, Biserică, dialog interreligios, bioetică, psihologie, familie şi alte chestiuni importante. Volumul deci nu este numai o amprentă „istorică”, ci consideraţie atentă, dialog deschis, analiză.

Volumul este de relevanţă deosebită pentru Ungaria, deoarece este vorba despre prima operă a unor autori unguri despre figura Papei Francisc cu tematici teologice, sociale şi de viaţă publică, cu analize care-i ajută pe cititorii unguri să cunoască mai bine personajul Sfântului Părinte.

Autorul principal, Dániel Solymári este jurnalist publicist, membru al Ordinului Militar Suveran de Malta. A studiat teologie şi relaţii internaţionale în Ungaria şi în Anglia. Domeniul său de acţiune cel mai important este promovarea „periferiilor”, crearea de condiţii de viaţă demne de om pentru cei abandonaţi. A scris îndeosebi despre tema dialogului interreligios şi a căutării posibilităţii convieţuirii paşnice. În afară de asta, este un cunoscut expert umanitar al ţărilor în curs de dezvoltare, precum şi al raporturilor internaţionale al Serviciului de Asistenţă al Ordinului de Malta din Ungaria. De mult timp desfăşoară activitatea sa în cartierele de barăci din Africa sub-sahariană şi în Orientul Mijlociu.

Co-autorul Tamás Pallós este jurnalist, redactor, teolog, redactor şef al rubricii culturale a săptămânalului catolic ungar cel mai important „Új Ember” (Omul Nou). Volumul a fost prezentat de autori Sfântului Părinte în timpul audienţei generale din 21 decembrie 2016. Papa Francisc a semnat un exemplar al cărţii şi a exprimat simpatia sa faţă de Ungaria spunând în ungureşte: „Isten éltessen!” (Dumnezeu să vă binecuvânteze!).

(După Zenit, 10 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.