Categorii

Papa Francisc: traficul de persoane este o crimă împotriva umanităţii

trafic-persoaneTraficul de persoane umane, „formă modernă de sclavie”, este o „crimă împotriva umanităţii”. Asta a spus Papa Francisc în audienţa rezervată acordată participanţilor la a II-a adunare a RENATE (Religious in Europe Networking Against Trafficking and Exploitation), asociaţie de călugăriţe angajate îndeosebi în contrastarea prostituţiei, subliniind necesitatea de a sensibiliza tot mai mult societatea despre această problemă, cu atât mai necesară din cauza „unei anumite indiferenţe şi chiar complicităţi, a unei tendinţe din partea multora de a se întoarce în partea cealaltă în timp ce puternice interese economice şi reţele criminale sunt în acţiune”.

A II-a adunare a RENATA se desfăşoară la Roma de ieri până sâmbăta viitoare, 12 noiembrie, despre teme „Ending trafficking begins with us”, a pune capăt traficului de persoane începe cu noi. „Traficul de fiinţe umane – se citeşte pe situl european al iniţiativei, www.renate-europe.net – există în toată Europa. El are loc cu diferite forme, inclusiv munca forţată, căsătoriile forţate, cerşetoria forţată şi exploatarea pentru activităţi criminale. Cea mai cunoscută formă de trafic de persoane are ca scop exploatarea sexuală”.

„Una dintre cele mai dureroase dintre aceste răni deschise – a spus Papa – este traficul de fiinţe umane, o formă modernă de sclavie, care încalcă demnitatea, dar al lui Dumnezeu, în atâţia fraţi şi surori ai noştri şi constituie o adevărată crimă împotriva umanităţii. În timp ce s-a făcut mult pentru a cunoaşte gravitatea şi extinderea fenomenului, mult mai mult rămâne de făcut pentru a ridica nivelul de conştiinţă în opinia publică şi pentru a stabili o mai bună coordonare de eforturi din partea guvernelor, a autorităţilor judiciare, a celor legislative şi a lucrătorilor sociali. Aşa cum ştiţi bine – a subliniat Francisc – una dintre provocările la această muncă de sensibilizare, de educare şi de coordonare este o anumită indiferenţă şi chiar complicitate, o tendinţă din partea multora de a se întoarce în altă parte în timp ce puternice interese economice şi reţele criminale sunt în acţiune. Pentru acest motiv exprim aprecierea mea faţă de angajarea voastră cu scopul de a mări conştiinţa socială cu privire la dimensiunea acestei plăgi, care loveşte în special femeile şi copiii. Dar în mod cu totul special vă mulţumesc pentru mărturia voastră fidelă adusă Evangheliei milostivirii, aşa cum este demonstrat de angajarea voastră în recuperarea şi în reabilitarea victimelor. Activitatea voastră în acest domeniu – a continuat Papa citând propriul mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii – ne aminteşte de enormele şi adesea tăcutele eforturi care au fost făcute mulţi ani de congregaţii călugăreşti, în special feminine în îngrijirea celor care au fost răniţi în demnitatea lor şi marcaţi de experienţele lor. Mă gândesc îndeosebi la contribuţia specifică oferită de femei în însoţirea altor femei şi copii în itinerarul profund şi personal de vindecare şi de reintegrare”.

„Dragi prietene şi prieteni, am încredere că împărtăşirea voastră de experienţe, de cunoştinţe şi de competenţe va contribui în aceste zile la o mărturisire mai eficace a Evangheliei într-una dintre marile «periferii» ale societăţii noastre contemporane”, a spus Papa amintind de oportunitatea acestei întâlniri în cursul Jubileului Milostivirii care se încheie săptămâna viitoare.

Oaspete a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în zilele trecute, sora Monica Chikwe, călugăriţă anti-trafic de persoane, a subliniat că „pentru a combate eficace acest cancer al secolului nostru trebuie să fie înfruntată cu decizie problema clienţilor, să fie promulgată legea care îi pedepseşte”. Pentru călugăriţă, întrebarea centrală este „cine este clientul? Cum se poate recunoaşte? Cărei clase îi aparţine? Ce vârstă are? Desigur clienţii nu sunt persoane fără locuinţă fixă, pentru că o prostituată nu i-ar accepta; nici nu sunt neputincioşi mentali sau fizici care n-ar avea bani pentru a plăti prestaţia. Clienţii sunt oameni avuţi, taţi de familie, salariaţi, îmbrăcaţi elegant cu cravată, şi chiar şi tinerii de 18 ani. Clientul, în acest fenomen, nu cunoaşte clasă socială, vârstă, nivel de viaţă. De exemplu: pentru a face în ciudă prostituatelor, într-o zi un grup de tineri urcă în maşină şi merge pe via Salaria, ajunge acolo şi parchează. Unul dintre ei, coborând din maşină, vede maşina tatălui său şi rămâne şocat pentru că a vedea un părinte cu o prostituată este un şoc care nu este indiferent pentru un fiu”. De aici concluzia: „Dacă n-ar exista consumatorii, adică aceşti clienţi, traficanţii s-ar usca precum iarba în deşert, pentru că nimeni n-ar cumpăra produsele lor, deci şi ei şi-ar schimba meseria. Deci, închei spunând că dacă ar înceta cererea, în mod automat s-ar opri traficul de fiinţe umane în scop sexual. Nicio cerere, nicio ofertă – No demand, no supply”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 7 noiembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.