Categorii

Papa Francisc: toţi suntem păcătoşi dar nimeni nu este exclus de la iubirea lui Dumnezeu

„Biserica condamnă păcatul, pentru că trebuie să spună adevărul, dar în acelaşi timp îmbrăţişează pe păcătosul care se recunoaşte ca atare oferindu-i milostivirea infinită a lui Dumnezeu”. Aceasta este inima mesajului papei Francisc adresat participanţilor la adunarea internaţională Équipes Notre-Dame (END – Mişcare catolică internaţională pentru cuplurile creştine căsătorite) care se încheie mâine, 21 iulie, la Fátima.

Scrisoarea pontifului – citită de nunţiul din Portugalia, arhiepiscopul Rino Passigato şi adresată lui Maria Berta şi José Moura Soares, cuplu responsabil internaţional al END – se inspiră din lucrările celei de-a douăsprezecea ediţii a întâlnirii, centrate pe figura fiului risipitor. Bergoglio relansează invitaţia de a ne recunoaşte în acel fiu rătăcit care se întoarce la Tatăl care este gata să-l primească şi „care – aşa cum se citeşte în textul prezentat de Vatican News nu încetează să-l îmbrăţişeze şi îi restituie măreţia sa de fiu”.

„Atinşi de o bunăvoinţă aşa de mare lăsaţi inima voastră să se exprime: este adevărat, Doamne! Eu sunt un păcătos, o păcătoasă; mă simt aşa şi sunt aşa. M-am rătăcit. În mii de maniere am fugit de iubirea ta, însă sunt aici încă o dată pentru a reînnoi alianţa mea cu tine. Am nevoie de Tine. Răscumpără-mă din nou, Doamne! Acceptă-mă încă o dată în braţele tale răscumpărătoare”, subliniază pontiful.

Care, încă o dată, reafirmă: „Nimeni nu este exclus de la iubirea Tatălui nici de la milostivirea sa”; Dumnezeu „nu se resemnează să piardă pe nimeni: soţ sau soţie, părinţi sau copii… în ochii lui Isus nimeni nu este pierdut pentru totdeauna, există numai persoane care trebuie să fie regăsite şi Isus ne stimulează să ieşit pentru a merge să le căutăm (…) dacă vrem să-l găsim pe Domnul, trebuie să-l căutăm acolo unde El doreşte să ne întâlnească şi nu acolo unde noi dorim să-l găsim”.

Cele şase zile ale adunării 2018 de la Fátima, începute la 16 iulie, au fost ritmate de momente de reflecţie, rugăciune comună, celebrări, mărturii şi însufleţite de meditaţiile arhiepiscopului ales José Tolentino Calaça de Mendonça, teologul care a predicat exerciţiile spirituale pentru Curia Romană şi pe care Francisc l-a numit recent arhivar şi bibliotecar al Sfintei Biserici Romane.

(După Vatican Insider, 20 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.