Categorii

Papa Francisc şi Polonia îl amintesc pe sfântul Ioan Paul al II-lea la centenarul nașterii

„Invit pe toţi să participe la 17 mai la liturgia euharistică solemnă prezidată în Vatican de papa Francisc, celebrată cu ocazia marelui pelerinaj pentru aniversarea a 100 de ani de la nașterea sfântului Ioan Paul al II-lea”: asta a anunțat monseniorul Stanislaw Gadecki, preşedinte al episcopatului polonez. De fapt, Karol Wojtyła s-a născut la 18 mai 1920 la Wadowice. Monseniorul Gadecki a clarificat şi că a cerut papei Francisc să celebreze liturghia la 17 mai, „pentru că duminica vor putea participa mai multe persoane la sărbătoare”. Monseniorul Artur Miziński, secretar general al episcopilor polonezi, ilustrând la agenția SIR celebrările aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Ioan Paul al II-lea, a anticipat că episcopatul va publica în acea ocazie un Mesaj special credincioșilor subliniind actualitatea magisteriului papei Wojtyła.

Monsenior Miziński, este prevăzut un ciclu de cateheze care în următoarele luni vor aminti magisteriul lui Ioan Paul al II-lea?

Papa polonez, în decursul numeroaselor sale pelerinaje în ţara noastră, a vizitat multe oraşe şi sate. Deci în fiecare dieceză ne va da o ocazie specifică pentru a aminti una din acele călătorii şi respectiva învățătură: este suficient să ne gândim la vizitele în Varșovia sau în Cracovia. Vor fi şi cateheze sistematice în școli precum şi în cadrul diferitelor grupuri parohiale. Pentru Biserica din Polonia învățătura lui Ioan Paul al II-lea rămâne mereu vie. Niciun alt pontif nu cunoștea mai bine situația Bisericii poloneze şi cu toate că situația este diferită astăzi, începând de la sistemul politic, omul şi problemele sale rămân aceleași. Şi magisteriul lui Ioan Paul al II-lea este tocmai cel din Evanghelii. Pentru a celebra aniversarea papei polonez nu vrem să ridicăm monumente de piatră sau de bronz dedicate lui, ci monumentul viu al unei Biserici bazate pe învățătura lui Isus făcută mai aproape de noi de către Ioan Paul al II-lea.

Care este programul oficial al celebrărilor?

Celebrările solemne vor avea loc în toată Polonia la 17 şi 18 mai, dar adunarea plenară a episcopatului legată de centenar este prevăzută pentru 14, 15 şi 16 iunie. În acele zile episcopii se vor aduna la Kalwaria Zebrzydowska, sanctuarul aproape de Wadowice, loc de pelerinaje frecvente ale Sfântului Părinte când încă era la Cracovia. Celebrarea liturgică, la care vor fi invitați reprezentanţi ai conferințelor episcopale din toată Europa şi cele mai mari autorități de stat, va avea loc la 14 iunie la Centrul „Ioan Paul al II-lea” din Cracovia. Ziua următoare este prevăzută o celebrare la Wadowice, localitatea natală a lui Ioan Paul al II-lea. În ziua a treia episcopii, la sfârşitul adunării plenare, vor merge din nou la Kalwaria Zebrzydowska.

Ioan Paul al II-lea sublinia importanţa rădăcinilor creştine ale Europei. În Polonia acea lecție deosebită pare să fie urmată cu mare angajare…

Şi în Polonia începem să avem multe din problemele care au străbătut Occidentul Europei, doritor să taie rădăcinile sale creştine. Aceasta este pentru noi o lecție negativă care ar trebui să ne inducă să tragem niște concluzii. Şi cred că noi chiar facem asta: nu numai că încercăm să ocrotim acele valori care ar trebui păstrate ci şi construim pe rădăcinile creştine creștinismul nostru şi credinţa noastră. Exemplu sunt persoana umană înţeleasă ca primă referință, precum şi conştiinţa valorii vieţii umane, de la zămislire la moartea naturală. Contrar multor altor țări europene, unde aceste legi nu sunt la modă sau nu sunt respectate, în Polonia atât Constituția cât şi celelalte normative în vigoare apără valorile creştine chiar dacă nu întotdeauna în măsură total satisfăcătoare. Legile promovează demnitatea persoanei umane, familia bazată pe legătura indisolubilă dintre un bărbat şi o femeie uniţi prin sacramentul căsătoriei, posibilitatea ca familiile să-i educe pe copii conform cu sistemul valorilor creştine ale părinţilor. Cu asta nu vreau să spun că în Polonia suntem tradiționaliști, ci credem în schimb că valorile creştine garantează viitorul culturii noastre şi al civilizației noastre. Care ne permit să trăim o viaţă demnă de a fi trăită de oameni. Asta ne-a fost învățat de Ioan Paul al II-lea şi acestea sunt prioritățile noastre. Şi în timp ce afirmăm că în Europa trebuie să fie un loc pentru Polonia, amintim şi că Ioan Paul al II-lea spunea de asemenea că Polonia are o misiune de realizat în Europa. Această misiune constă tocmai în apărarea identităţii creştine nu numai a țării noastre ci şi a întregului continent european.

De Anna T. Kowalewska

(După agenția SIR, 19 decembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.