Categorii

Papa Francisc: mulţumiri Libanului pentru generozitatea faţă de refugiaţi

„Vor fi circa patruzeci [de persoane] de salutat”, i-au spus papei cu privire la audienţa din această dimineaţă, în Vatican, acordată „Fundaţiei Maronite” şi celor circa cincizeci de persoane printre autorităţi şi credincioşi din Liban, veniţi la Roma pentru a-i însoţi pe cei 35 de episcopi ai Bisericii patriarhale de Antiohia a maroniţilor în vizită ad limina. Însă în Sala Clementină era prezent în schimb aproape dublul de persoane; Francisc glumeşte despre asta: „Asta îmi aminteşte de minunea înmulţirii pâinilor… am asistat la înmulţirea libanezilor! Mulţumesc că aţi venit aşa de mulţi!”.

Un „mulţumesc” pontiful a voit să-l adreseze populaţiei din ţara cedrilor mai ales pentru marea generozitate arătată în criza refugiaţilor. De fapt, sunt circa un milion – conform cifrelor ONU – refugiaţii care fug dintr-un Orient Mijlociu sfâşiat de războaie şi violenţe, care provin îndeosebi din Siria şi Irak, care au găsit refugiu în ţinut libanez, depăşind ca număr chiar pe cel al populaţiei locale.

Pentru papa este vorba despre un act eroic: „Aş vrea să spun un mulţumesc comunităţii libaneze pentru tot ceea ce face în Liban”, a spus el în salutul scurt rostit în întregime liber. „Mulţumesc pentru două lucruri: că menţine echilibrul – acest echilibru creativ, puternic precum cedrii – între creştini şi musulmani, sunniţi şi şiiţi; un echilibru de patrioţi, de fraţi. Mulţumesc înainte de toate pentru asta. Şi aş vrea să mulţumesc şi pentru un alt lucru: generozitatea voastră, inima voastră primitoare faţă de refugiaţi: aveţi peste un milion de refugiaţi. Mulţumesc, multe mulţumiri!”.

Apoi Bergoglio citează cuvintele cardinalului Bechara Boutros Raï, patriarh al Bisericii maronite, care conduce delegaţia: „Este interesant ceea ce a spus patriarhul, adică vizita ad limina este însoţită de credincioşi. Este o idee bună – comentează el –, se poate oficializa, astfel pot să vorbească despre episcopi! Poate să meargă! Astfel ştim lucrurile mai concrete ale comunităţii”.

În sfârşit, papa Francisc a oferit tuturor celor prezenţi binecuvântarea apostolică extinzând-o şi la toţi refugiaţii: „Acum voi cere ca Domnul să vă binecuvânteze pe toţi. Domnul să vă binecuvânteze pe voi, familiile voastre, patria voastră, copiii voştri, refugiaţii voştri. Să vă binecuvânteze pe voi toţi”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 20 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.