Categorii

Papa Francisc la Geneva. Mons. Morerod (episcop), Elveţia aşteaptă „un mesaj de speranţă şi de bucurie”

Totul epuizat. Biletele puse online pentru a intra la Palaexpo din Geneva şi a participa joi 21 iunie la Liturghia cu papa Francisc au fost luate toate la 1 iunie, zi în care s-au deschis prenotările. Patruzeci şi unu de mii de bilete puse la dispoziţia parohiilor: 77% din locuri vor fi ocupate de catolici din Elveţia franceză, 12% din Elveţia germană, mai puţin de 1% din Elveţia italiană şi 11% din Franţa vecină. „Nu credeam să primim aşa de multe înscrieri prin intermediul parohiilor”, ne destăinuieşte monseniorul Charles Morerod, episcop de Geneva, Lausanne şi Friebourg. „Prevăzusem să distribuim biletele fiecărei persoane pentru a completa dar n-am putut să facem asta pentru că toate erau epuizate. Şi nu putem accepta mai multe persoane din motive de siguranţă”.

Ce înseamnă toată această adeziune?

Este semnul bucuriei de a-l vedea pe papa. Apoi nu trebuie să uităm că este o joi după-amiază şi că pentru a participa la Liturghie oamenii trebuie să ajungă deja pe la prânz. Deci nu este aşa de uşor. Şi apoi mă impresionează că 77% dintre participanţi vin din Elveţia franceză.

Înseamnă că elveţienilor le place de papa, care comunică un creştinism care se bazează pe oameni?

Da, multor elveţieni le place de papa. Desigur persoanele sunt uimite de persoana sa. Oamenii au percepţia de a vedea în el o persoană evanghelică. Şi acesta este un motiv specific de simpatie. Asta am auzit spunându-se de mai multe ori.

Ce Elveţie va întâlni papa Francisc?

Cea mai mare parte a zilei papa o va petrece cu Consiliul Ecumenic al Bisericilor care este un organism internaţional. Apoi va celebra Liturghia şi îi va întâlni pe credincioşi. Mai ales persoanele care frecventează parohiile noastre. Nu trebuie uitat că Elveţia este compusă din 26 de cantoane şi că aceste cantoane nu sunt diviziuni administrative. Fiecare canton are o cultură a sa şi chiar şi între cele 6 cantoane unde se vorbeşte numai sau mai mult franceză, culturile sunt diferite. Elveţia nu este o ţară centralizată. Există o diferenţă considerabilă între viaţa Bisericii catolice la Lausanne, la Geneva sau la Friebourg, deşi fac parte din aceeaşi dieceză. Şi între Elveţia italiană, franceză şi germană, diferenţele sunt enorme, aproape lumi diferite dar care trăiesc bine împreună.

În toată Europa bisericile se golesc. Sunt tot mai puţine persoanele care merg la biserică aşa cum sunt tot mai puţine vocaţiile. Cum se răspunde la această provocare?

În dieceza mea chiar în acel loc unde papa Francisc va celebra Liturghia – Palexpo – am avut o întâlnire diecezană tocmai despre tema discipolului misionar inspirată din ceea ce spune papa. Trebuie spus şi că în unele biserici din marile oraşe acest fenomen nu este aşa de simţit, în timp ce în regiunile rurale fenomenul se percepe foarte bine.

Sunteţi preocupaţi?

Preocupaţi? Mai degrabă avem dorinţa ca persoanele să-l întâlnească pe Isus. Nu este preocuparea celui care crede că trebuie să facă totul singur. Lucrăm ca mici lucrători în via Domnului. Un paroh din dieceza mea care celebra 60 de ani de hirotonire, a fost întrebat cum trăia condiţia în care Biserica nu mai este puternică aşa cum era în urmă cu 60 de ani. Şi el a spus: „Domnul nu abandonează Biserica sa. Nu trebuie să ne fie frică”.

După părerea dumneavoastră, ce a îndepărtat în aceşti ani persoanele de Biserică?

Există fenomene mai generale. Adică, o distanţă culturală. Mare parte dintre conceptele şi filozofice care erau integrate în viaţa noastră de credinţă nu mai sunt comune aşa cum erau în trecut. Şi modul de a înţelege şi a trăi familia, de exemplu. Apoi, într-o ţară unde au fost războaie de religie, creează o anumită distanţă şi formarea la credinţă pentru că adesea este înţeleasă drept ceva potenţial periculos. Apoi, mulţi cred că ei cunosc credinţa creştină şi dacă ei caută, caută în altă parte. Există şi o problemă de transmitere a credinţei de la generaţie la generaţie, de la părinţi la copii. Toate aceste nu sunt un fenomen tipic elveţian.

Papa vine în inima acestei Europe. Ce anume vă aşteptaţi de la el?

Un mesaj de speranţă şi de bucurie.

Ce înseamnă pentru Elveţia de astăzi?

Suntem una dintre ţările din lume cu procentul cel mai ridicat de sinucideri din lume. Când din punct de vedere material se are tot ceea ce se vrea, când nu există preocupări economice (în Elveţia situaţia economică nu este perfectă; există săraci, da, dar situaţie este bună) unde şi ce anume se caută? Ba chiar este un pic de plictiseală în mulţi. Dar este şi mai mult: mulţi nu bănuiesc nici posibilitatea unei vieţi diferite pentru că n-au auzit niciodată vorbindu-se despre asta.

Ce-i veţi spune papei Francisc?

Mulţumiri pentru că a venit. Mulţumiri mai ales pentru că a venit într-un oraş unde prima atitudine în faţa religiei este lipsa de religie. Îi voi mulţumi şi pentru tot ceea ce face.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 14 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.