Categorii

Papa Francisc: în Africa pentru a duce pace şi speranţă

Papa-Africa-pace„Voi fi gata să susţin dialogul interreligios pentru a încuraja convieţuirea paşnică în ţara voastră. Ştiu că este posibil, pentru că suntem fraţi”. Papa Francisc se adresează astfel locuitorilor din Republica Centrafricană într-un videomesaj înregistrat în vederea călătoriei sale apostolice în Africa ce va începe miercuri. Pontiful va fi mai întâi în Kenya şi Uganda: şi acestor două ţări a trimis un videomesaj – unit – în care se spune că aşteaptă cu bucurie momentul în care „vom fi împreună” şi vesteşte că va merge în ţinutul african ca mesager al reconcilierii.

Pentru centrafricani

Centrafricanilor Pontiful le confirmă: „Voi avea bucuria de a deschide pentru voi, un pic cu anticipaţie, Jubileul Milostivirii, care va fi pentru toţi, îmi doresc, ocazia providenţială pentru o iertare autentică, de primit şi de dat, şi o reînnoire în iubire”.

Francisc adresează „un salut cu mare afect, independent de apartenenţa etnică şi religioasă”. Apoi explică: „Aceasta este prima dată în viaţa mea când voi veni în continentul african, aşa de frumos şi aşa de bogat în natura sa, oamenii săi şi culturile sale; şi mă aştept la mari descoperiri şi întâlniri îmbogăţitoare”.

Despre situaţia dificilă spune: „Iubita voastră ţară are de prea mult timp o situaţie de violenţă şi de nesiguranţă, ale cărei victime nevinovate sunt mulţi dintre voi. Scopul vizitei mele este înainte de toate să vă duc vouă, în numele lui Isus, întărirea mângâierii şi a speranţei. Sper cu sinceritate ca vizita mea să poată contribui într-un mod sau în altul la vindecarea rănilor şi a deschiderea unui viitor mai luminos pentru Centrafrica şi pentru toţi locuitorii săi”.

Papa reia şi motoul vizitei în Centrafrica, „să trecem pe malul celălalt”. O temă, evidenţiază el, care „invită comunităţile voastre creştine să privească înainte cu determinare şi încurajează pe fiecare să reînnoiască propria relaţie cu Dumnezeu şi cu proprii fraţi pentru a construi o lume mai dreaptă şi mai fraternă”.

Pentru kenyeni şi pentru ugandezi

Kenyenilor şi ugandezilor Papa subliniază că Evanghelia cere „să deschidem inimile noastre pentru ceilalţi, în special pentru cei săraci şi pentru cei care sunt în stare de nevoie”. Afirmă Papa: „Abia aştept să vă întâlnesc”. „Vin ca un slujitor al Evangheliei – evidenţiază el – pentru a proclama iubirea lui Isus Cristos şi a mesajului de reconciliere, de iertare şi de pace”. Francisc doreşte „să întâlnească toate persoanele din Kenya şi din Uganda şi să le ofere tuturor un cuvânt de încurajare. Trăim într-o epocă în care credincioşii şi persoanele de bunăvoinţă sunt chemate să promoveze înţelegerea şi respectul reciproc şi să se susţină unii pe alţii ca membri ai familiei noastre umane”.

Apoi vesteşte că momente importante din vizita în Africa „vor fi întâlnirile cu tinerii, care sunt cea mai mare resursă a voastră şi speranţă a noastră cea mai promiţătoare pentru un viitor de solidaritate, de pace şi de progres”.

Episcopul de Bangui va prezenta musulmanilor mesajul

„Mergem la km 5 pentru a prezenta videomesajul Sfântului Părinte despre călătoria sa în ţara noastră”: asta anunţă monseniorul Dieudonne’ Nzapalainga, arhiepiscop de Bangui şi preşedinte al Conferinţei episcopale din Republica Centrafricană, vorbind cu agenţia Fides. Kilometrul 5 este cartierul majoritar musulman din capitala centrafricană, unde se înregistrează tensiuni şi incidente legate de situaţia politică trăită în ţară din 2012. „Vom avea o întâlnire pentru a prezenta mesajul papei Francisc cu prietenii mei din platforma religioasă pentru pace, formată, în afară de arhiepiscopul de Bangui, de preşedintele Consiliului islamic centrafrican, imamul Oumar Koubine Layama şi de preşedintele Alianţei Evanghelice, pastorul Nicolas Gue’re’koyame’né-Gbangou. Împreună să continuăm să-i invităm pe fraţii noştri să cultive unitatea, coeziunea şi să ofere iertarea fraţilor şi surorilor noştri”, spune Nzapalainga. „Mesajul Papei este clar”, mai comentează Episcopul. „Este un mesaj de pace care interesează toate religiile, etniile şi triburile. Suntem recunoscători Sfântului Părinte pentru că a pus în centrul vizitei sale poporul centrafrican, format din catolici, protestanţi, musulmani şi animişti, cu un ochi special îndreptat spre cei disperaţi, spre cei abandonaţi. Suntem cu toţii gata să-l primim pe Francisc pentru că ne aduce speranţa şi mângâierea”, conclude arhiepiscopul de Bangui.

De Domenico Agasso jr.

(După Vatican Insider, 23 noiembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.