Categorii

Papa Francisc împlineşte 82 de ani: urări din toată lumea în timp ce el este la muncă în Vatican

El pare că nu vrea să bage în seamă faptul că astăzi este ziua lui de naştere, umplându-şi dimineaţa cu audienţe în Vatican, chiar angajante (de la vârfurile de la UNESCO la episcopii japonezi, la o delegaţie a Comisiei Internaţionale împotriva Pedepsei cu Moartea). În schimb, lumea n-a uitat că astăzi Jorge Mario Bergoglio, primul pontif latinoamerican, născut în 1936 la Buenos Aires, celebrează 82 de ani. Bilete, mesaje, emailuri, tweet, inundă de multe ore account-urile papale pe social network, în piaţa „Sfântul Petru” nu lipsesc pancarte, torturi şi alte daruri sunt primite în reşedinţa din „Casa Sfânta Marta”.

Deja ieri, în timpul lui Angelus, fluturau sub fereastra Palatului Apostolic pancartele cu „Urări”. Şi copiii şi personalul de la Dispensarul „Sfânta Marta”, care se ocupă să asiste nou-născuţi aflaţi în dificultate, au fost primii care l-au celebrat pe papa cu cântece, coreografii şi un tort enorm alb-galben (culorile Vaticanului) aşa mare încât Francisc ca glumit: „Îmi doresc să nu aveţi indigestie!”. Fotografia cu scrierea „Nu putem să ne obişnuim cu mizeria şi cu degradarea care ne înconjoară, un creştin trebuie să reacţioneze” –, înconjurat de câţiva copii în tricouri portocalii, a devenit imaginea simbol al întregii zile.

Un alt tort cu gust de mango a fost oferit, ca în fiecare an, de cunoscuta cofetărie din Borgo Pio (la câţiva metri de la intrarea în Vatican, „Porta Sant’Anna”) „Hedera”, decorată cu o fotografie a lui Francisc înconjurat de tineri.

După aceea, în primele ore ale dimineţii a fost difuzat mesajul CEI, semnat de cardinalul preşedinte Gualtiero Bassetti şi de secretar, monseniorul Stefano Russo, în care episcopii italieni îi scriu pape că el: „cu magisteriul dumneavoastră şi personalitatea dumneavoastră ne interogaţi şi ne provocaţi să fim o Biserică scufundată în istorie, Biserică aptă să nu se scandalizeze de contradicţii şi de întârzieri, Biserică atentă să recunoască semnele Duhului oriunde s-ar manifesta”. Invitaţia lui Francisc este una constantă „de a deschide ochii şi inima asupra celor săraci”, care ne determină „să devenim aproapele lor cu înţelegerea binevoitoare şi creativă a carităţii”.

„În această zi de sărbătoare”, episcopatul italian urează apoi episcopului de Roma „să simţiţi recunoştinţa întregii noastre Biserici şi să experimentaţi – ca reflexie a mărturiei dumneavoastră – bogăţiile inestimabile pe care Harul le ridică în acest timp al nostru”. Şi, cu referinţă „la invitaţia neîncetată” cu care încheie fiecare discurs sau cateheză (aceea de a nu uita să ne rugăm pentru el), asigură că „toate comunităţile ecleziale care sunt în Italia” vor înălţa către Dumnezeu o rugăciune pentru el astăzi, dar şi în zilele următoare.

Mesaje de urări pentru papa au venit apoi şi din celălalt mal al Tibrului. In primis preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, care a trimis o scrisoare în care, „în numele poporului italian”, îi exprimă lui Francisc „cele mai fervente urări şi cele mai sincere felicitări”. „Cu înaltul magisteriu al dumneavoastră, reafirmat cu ocazia întâlnirilor foarte numeroase şi a semnificativelor călătorii apostolice efectuate în acest an, Sanctitatea Voastră aţi dat naţiunilor vizitate şi întregii comunităţii internaţionale o invitaţie urgentă de a înfrunta cu curaj şi conform dreptăţii provocările de astăzi, recurgând la dialog şi la înţelegere pentru a vindeca rănile sociale şi a conduce popoarele la reconciliere”, se citeşte în scrisoare.

În afară de asta, şeful de stat subliniază în scrisoarea sa „grija” papei faţă de Italia care „a avut un moment excepţional de semnificativ în canonizarea fericitului Paul al VI-lea, exemplu extraordinar de păstor capabil să conjuge suflul de slujire a Bisericii universale cu fidelitatea faţă de matricea culturală care a hrănit mereu spiritul său generos şi intelectul său foarte viu”. „Cu recunoştinţă vie – continuă Mattarella – în următoarele săptămâni milioane de bărbaţi şi femei, credincioşi şi necredincioşi, vor privi la Roma şi vor asculta cuvintele Dumneavoastră, aducătoare de mesaje de speranţă universală şi de o chemare la o mărturie mai autentică a valorilor spirituale şi morale rezumate în sărbătoarea Crăciunului”.

În numele oraşului Roma şi al locuitorilor săi a făcut urări papei şi primarul Virginia Raggi, cu un tweet în engleză (alegere stranie din punctul de vedere al multor abonaţi: „Dar de ce nu în italiană sau în spanionlă?”) în care se citeşte: „La mulţi ani @Pontifex_it urări de la toţi romanii pentru această zi specială”.

De la primar la primar, şi primul cetăţean din Napoli, Luigi de Magistris, n-a voit să fie mai prejos „gângurind” pe Twitte gândul său pentru pontif: „Multe urări din inimă din partea mea şi a oraşului Napoli papei Francisc care cu mesajul său, încă din primele momente ale pontificatului său, a ştiut să vorbească inimii tuturor, fără nicio excludere”. De Magistris a subliniat şi că papa „valorizează un nou umanism de care este atâta nevoie astăzi în lume în apărarea bunurilor comune” şi a amintit „cuvintele sale mereu puternice, incisive şi clare pentru fragilităţile ambientale ale planetei noastre şi fragilităţile umane”.

Tot pe Twitter, unde papa se laudă cu account-ul său în nouă limbi cu recordul de circa 50 de milioane de follower, continuă să se înşiruie apoi mesaje de urări: de la ACLI care „exprimă recunoştinţă” şi îi încredinţează „fragilităţile noilor generaţii, chinuite de precaritate şi şomaj, la Centrul Sportiv Italian care postează o fotografie a papei cu scrierea: „Urări căpitanului nostru!”, până la Protecţia Civilă care sâmbătă 22 decembrie va fi primită în toate articulaţiile sale naţionale în audienţă în Vatican.

Nu lipsesc simplii utilizatori care îi mulţumesc lui Francisc pentru rolul său de conducător moral şi spiritual „în această lume de capcane şi de piedici”, aşa cum scrie Giuseppe, sau Claudia care doreşte pentru papa argentinian o „viaţă lungă” pentru că este „ultima speranţă în această lume martirizată”. În timp ce o clasă de liceeni sicilieni au decis să ureze „La mulţi ani” papei cu un selfie de grup.

În sfârşit, a devenit virală în aceste ore o imagine care-l prezintă pe papa Francisc în timp ce, ţinând în mână nouă feluri de pizze şi un stelaj cu băuturi, se îndreaptă spre un grup de săraci exultanţi şi le întoarce spatele unor cardinali care-i oferă un tort, spunând: „Mă întorc imediat, vreau numai să sărbătoresc o clipă ziua mea de naştere”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 17 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.