Categorii

Papa Francisc îl primeşte pe secretarul Ligii Musulmane Mondiale

Papa Francisc l-a primit în dimineaţa de miercuri 20 septembrie, în Vatican, pe Muhammad al-Issa, secretar general al Ligii Musulmane Mondiale. Întâlnirea, informează o notă a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, s-a desfăşurat la ora 9.00 înainte ca pontiful să ţină audienţa generală în piaţa „Sfântul Petru”.

Al-Issa, mult timp ministru a justiţiei din Riyad, a mers după aceea împreună cu o delegaţie compusă din şapte persoane la Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios pentru a-l întâlni pe cardinalul preşedinte Jean-Louis Tauran. O notă a dicasterului informează că, în cursul colocviului, au fost reafirmate câteva puncte fundamentale, cum faptul că religia şi violenţa sunt incompatibile; că religiile au resurse morale capabilă să contribuie la fraternitate şi la pace; că fenomenul fundamentalismului, îndeosebi cel violent, este îngrijorător şi are nevoie de un efort comun pentru a-l contrasta. În afară de asta, există situaţii în care libertatea de conştiinţă şi cea de religie nu sunt total respectate şi tutelate, de unde urgenţa de a remedia, reînnoind „discursul religios” şi revizuind textele şcolare. Ambele părţi au concordat să stabilească un comitet permanent comun, de prevăzut într-un viitor apropiat.

Ajuns la Roma la 18 septembrie, al-Issa va rămâne până vineri 22 pentru a întâlni alte personalităţi politice şi comunitatea islamică locală. Marţi seara a intervenit într-o conferinţă la hotel Hilton cu tema „Toleranţa în islam” împreună cu rav. Joseph Levi, fost rabin şef de Firenze, şi monseniorul Miguel Ángel Ayuso Guixot, secretar al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

Liga Musulmană Mondială este o organizaţie neguvernamentală islamică, întemeiată la 18 mai 1962 la Mecca, unde are sediul şi acum, la iniţiativa principelui saudit (şi viitor rege) Faysal, cu participarea reprezentanţilor din 22 de ţări. Organismul care declară refuzarea violenţei, contrastul faţă de terorism şi căutarea dialogului cu cei care aparţin altor culturi – se străduieşte în apărarea apologetică a islamului, promovează iniţiative culturale şi religioase şi oferă sprijin economic unor comunităţi musulmane. Participă ca observator la lucrările Consiliului Economic şi Social al Naţiunilor Unite şi al UNICEF şi este membru al Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization (ISESCO).

(După Vatican Insider, 20 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.