Categorii

Papa Francisc cere „iertare” pentru statuile indigene furate şi aruncate în Tibru

„Ca episcop al diecezei de Roma cer iertare”. N-a trecut neobservat în ochii papei gestul făcut de doi bărbați, probabil doi ultraconservatori, de a fura în zorii zilei de luni patru statuete indigene în biserica „Santa Maria Traspontina” şi de a le arunca în fluviul Tibur ca semn de reparație pentru că sunt „simboluri păgâne”.

Înainte de rugăciunea din Aula Sinodului la începutul lucrărilor celei de-a cincisprezecea congregații generale, Francisc a voit să exprime regretul său faţă de această acțiune dezgustătoare, de altfel filmată de doi autori cu un material video pe care l-au pus apoi pe YouTube, şi denunțată la autorități.

„Aş vrea să vă spun un cuvânt despre statuile lui Pachamama care au fost luate din biserica din Traspontina, care erau acolo fără intenții idolatre şi au fost aruncate în Tibru. Înainte de toate asta s-a întâmplat la Roma şi ca episcop al diecezei eu cer iertare persoanelor care au fost ofensate de acest gest”, a declamat pontiful. Care a revelat după aceea celor 184 de părinți reuniţi în aulă că „statuile, care au creat atâta zgomot mediatic, au fost găsite în Tibru. Statuile n-au fost stricate. Comandatul carabinierilor dorește să se informeze despre această regăsire înainte ca știrea să devină publică. Pe moment știrea este rezervată şi statuile sunt păstrate în biroul comandatului carabinierilor italieni. Postul de carabinieri va fi foarte bucuros să respecte orice indicație care se va da cu privire la modalitatea de publicare a știrii şi pentru celelalte inițiative care vor să fie luate în această privință, de exemplu, afirmă comandantul, «expunerea statuilor în timpul Sfintei Liturghii de încheiere a Sinodului», se va vedea. Eu îl deleg pe secretarul de stat să răspundă la asta. Aceasta este o veste frumoasă, mulţumesc”.

Câteva extrase din scurta intervenție a lui Francisc deja începuseră să circule pe social în după-amiază grație unui material video amatorial al unuia dintre participanții la Sinod. Carabinierii operativi în zona Sfântul Petru au menținut rezerva cu privire la găsirea statuilor, care în schimb a fost confirmată imediat de asociația „Amazonia, Casă comună” care a organizat şi a pregătit expoziția în parohia din Traspontina. Acolo în capelele laterale sculpturile, care prezintă o femeie cu trăsături indigene însărcinată, erau expuse împreună cu fotografii ale martirilor din Amazonia, canoe, pânze colorate, miniaturi de copaci şi papagali.

„Încă nu ni le-au restituit, în aceste zile au venit foarte multe persoane care voiau să vadă una”, explică la Vatican Insideri unul din reprezentanții asociației. „Au dat acestei imagini o semnificație mai mare decât aceea pe care o reprezintă în realitate”.

Referința este la blogosfera conservatoare care, în timpul acestor ultime săptămâni, a creat un soi de psihoză faţă de această efigie din lemn care ar părea s-o reprezinte pe „Pachamama”, mama pământ, a cărei sacralitate este înrădăcinată în culturile amazoniene în special din zonele andine. De la începutul adunării din Vatican, situri şi bloguri tradiționaliste au „denunțat” conotația blasfematoare a imaginii din lemn care, la 4 octombrie, a fost dusă în Grădinile Vaticane pentru ceremonia prezidată de papa cu un grup de indigeni în ajunul deschiderii Sinodului. Conform relatărilor lor, indigenii s-ar fi prosternat în faţa acestui „fetiș” şi ar fi continuat să facă asta şi în timpul presupuselor celebrări idolatrice în parohia din Traspontina, în realitate autorizate şi mereu prezidate de parohul carmelitan.

Chiar astăzi, în timpul briefingului din Sala de Presă a Sfântului Scaun, cu privire la lucrările Sinodului, prefectul Dicasterului Comunicației, Paolo Ruffini, a fost interpelat în această privință. Şi, cu atitudine fermă, a afirmat că în Grădinile Vaticane „n-au fost făcute prosternări sau rituri. Trebuie să fim cu toții riguroși în relatarea lucrurilor care oricum au avut loc în faţa telecamerelor”. Cuvinte (după care au urmat aplauze spontane) care se adaugă la o serie de dezmințiri şi clarificări deja furnizate în zilele trecute reporterilor care băteau fierul asupra temei.

O adevărată campanie, cea pusă în picioare de aceste titluri, care s-a încheiat cu gestul celor doi bărbați de a se strecura în biserică în zori, de a fura cele patru sculpturi şi de a le arunca de pe podul de la Castel Sant’Angelo.

În timp ce Sfântul Scaun pe situl oficial Vatican News vorbea despre „un episod trist, care se comentează de la sine”, sus-numitele situri exprimau satisfacția lor cu titluri exaltante sau comentarii răspândite de tipul: „Pachamama în călătorie spre Sud America, sperăm că ştie să înoate”, „atenţie la furturi”, „dreptatea s-a făcut” şi aşa mai departe. Bilete şi glume s-au divulgat în aceste zile şi cei doi actori ai furtului au fost proclamați drept „catolici curajoși” sau chiar „învățători ai Bisericii”, aşa cum a scris pe social un senator din Lega.

Cu privire la temă a intervenit şi fostul prefect al Congregației pentru Doctrina Credinţei, cardinalul Gerhard Ludwig Müller, care într-un interviu la network-ul nord-american EWTN a subliniat că adevăratul „păcat” n-a fost furarea şi aruncarea în fluviu a celor patru sculpturi, ci a le introduce într-o parohie: „Un delict împotriva legii lui Dumnezeu”.

În schimb de la papa, care deja la începutul Sinodului regreta disprețul faţă de indigeni, au venit aceste cuvinte de scuze pentru un gest care – aşa cum a avut ocazia de a reafirma tot prefectul Ruffini – „contrazice spiritul de dialog” care impregnează adunarea episcopilor dedicată Amazoniei şi popoarelor sale.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 25 octombrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.