Categorii

Papa Francisc celebrează cei 50 de ani de preoție, urările Bisericii şi ale lumii

Au trecut cincizeci de ani de la acea zi de 13 decembrie 1969 în care Jorge Mario Bergoglio a primit hirotonirea sacerdotală de la arhiepiscopul de Cordoba, Ramón José Castellano. Actualul papă Francisc avea să împlinească după patru zile 33 de ani. Avea mai puţin de optsprezece ani când, la 21 septembrie 1953, comemorarea sfântului Matei, în timpul unei spovezi – aşa cum a povestit el însuși în mai multe ocazii – a trăit o experienţă profundă a milostivirii lui Dumnezeu care l-a determinat să ia decizia de a întreprinde drumul preoției.

Acum când șade de aproape şapte ani pe tronul lui Petru, la Francisc ajung urările şi rugăciunile întregii lumi pentru această aniversare. Dieceza de Roma, dieceza al cărei episcop este el, se strânge în jurul lui: deja la 8 decembrie cu un comunicat că o intenție specială va fi recitată la toate liturghiile pentru a aminti aniversarea. „Biserica din Roma nu uită să se roage pentru dumneavoastră, Sfinte Părinte”, scrie într-un mesaj cardinalul vicar Angelo De Donatis. „Pentru dumneavoastră se înalță la Dumnezeu rugăciunea celor mici, a copiilor din comunitățile noastre, pe care dumneavoastră îi binecuvântați cu afect de părinte. Se înalță către Domnul pentru dumneavoastră rugăciunea săracilor, pe care dumneavoastră îi iubiți în mod privilegiat; rugăciunea bătrânilor şi a bolnavilor, care oferă suferinţele lor pentru Biserică”.

„Pentru dumneavoastră – continuă cardinalul – este rugăciunea tinerilor, determinați de entuziasmul dumneavoastră misionar; şi a familiilor, chemate să trăiască Bucuria Iubirii. Pentru dumneavoastră este rugăciunea noastră a tuturor, gata să ducem Evanghelia bucuriei. Şi rugăciunea slujitorilor hirotoniţi, chemaţi să meargă împreună în pasul dumneavoastră spre periferiile existențiale ale orașului nostru. Pentru dumneavoastră este rugăciunea consacraților şi a consacratelor, semn de speranţă pentru Biserica noastră”. De Donatis exprimă papei „şi mulțumirea pentru modul în care ne duceți de mână pe căile omului, «milostivind», cu o privire de iubire şi de duioșie. O rugăciune zilnică se înalță pentru dumneavoastră, succesor al lui Petru, din acest oraș al dumneavoastră. Astăzi îndeosebi îi aducem mulțumire Domnului pentru darul mâinilor dumneavoastră consacrate în urmă cu cincizeci de ani, care s-au ridicat în sus pentru a mijloci pentru noi şi care sunt îndreptate spre toţi pentru a transmite iubire”.

La rândul său, cardinalul Gualtiero Bassetti, preşedinte al Conferinței Episcopale Italiene, asigură în numele Bisericii italiene „rugăciunea sa de laudă şi de mulțumire către Domnul” pentru a 50-a aniversare a hirotonirii sacerdotale a papei. „Mărturia dumneavoastră, învăţăturile dumneavoastră, cuvintele şi gesturile pe care ni le dăruiți, sunt istorie care devine viaţă – scrie Bassetti –. Vă mulțumim, Sanctitate, pentru că nu încetați să ne amintiţi importanţa de a trăi „misiunea ca o slujire adusă lui Dumnezeu şi poporului său”, în pofida tuturor dificultăților drumului. Este un parcurs angajant şi entuziasmant pe care ne angajăm să-l urmăm cu simplitate, umilinţă şi vigoare”.

„Mulțumim, Sfinte Părinte”, scrie arhiepiscopul de Perugia, „deoarece cu parrhesia ne avertizați cu privire la un risc răspândit: incapacitatea de a contempla şi de a mulţumi”. Şi mulțumim „pentru paternitatea dumneavoastră spirituală: nu încetați, dumneavoastră cel dintâi, să luați inițiativa, să vă implicați, să însoţiţi, să fructificați şi să sărbătoriți. Sunteți păstor al unei Biserici care micșorează distanțele, este aproape de evenimentele persoanelor, vă întrupați în istoria lor, vă îngenuncheați, pansați şi îngrijiți rănile. Şi știți să vă lăsați îngrijit şi în imperfecțiunile dumneavoastră umane”.

Nu lipsesc şi urările trimise via social, începând de la cardinalul arhiepiscop de Viena, Cristoph Schönborn, care pe Twitter scrie: „Dragă papa Francisc, astăzi, la a 50-a aniversare a hirotonirii dumneavoastră sacerdotale, împreună cu toţi catolicii din arhidieceza de Viena plini de recunoștință faţă de slujirea dumneavoastră petrină, vă urez binecuvântarea îmbelșugată a lui Dumnezeu”.

În schimb, cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, vorbește la microfoanele de la Vatican News şi asigură rugăciunea sa pentru episcopul de Roma pentru ca rugăciunea să ducă papei „harul lui Dumnezeu”. Pentru aceasta el cere mereu rugăciuni pentru el însuși: „Eu cred că adesea papa simte un pic povara acestei cruci – s-o numim aşa – pentru că exercitarea autorității petrine este şi o cruce. Cred că papa simte această mare povară. Şi, uneori, există chiar senzația că nu este numai o cruce, ci există în spate, în ascuns, forţele răului care pot să-l şi ispitească pe papa, să-l asedieze, să-l ducă în întuneric, să-l facă să simtă uneori singurătatea, oboseala… Cred că papa simte şi slăbiciunea în faţa acestei poveri mari şi a acestei presiuni extreme a acestor forțe ale răului”.

Despre „rugăciune constantă” vorbește şi cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor, care în paginile din L’Osservatore Romano reafirmă „angajarea noastră zilnică pentru a vă susține în înalta misiune pe care Domnul v-a încredințat-o”.

În schimb, din America Latină vin urările de la CELAM (Consiliul Episcopal Latinoamerican) care afirmă într-o notă: „Misiunea dumneavoastră a redat speranţă populațiilor noastre. Jubileul de aur al hirotonirii dumneavoastră sacerdotale, pe care îl amintim cu afect filial, ne permite să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul preoției dumneavoastră: un Alter Christus în slujba milostivirii, a bunătății şi a îngrijirii creației”.

Chemarea Domnului, „mereu misterioasă şi profundă, a modelat sufletul dumneavoastră în îndrăgitele ținuturi argentiniene – se mai citește –, formând un preot cu inima latinoamericană, dar cu o privire universală, aşa cum vedem astăzi, cu brațe deschise spre toate colțurile pământului, în special unde crește suferința, şi spre toţi oamenii de bunăvoință”.

(După Vatican Insider, 13 decembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.