Categorii

„Papa este senin, în Vatican este amărăciune şi nelinişte”

Papa este senin, în pofida dificultăţilor. Însă în Vatican rămân „amărăciunea” şi „neliniştea”. Cu aceste cuvinte secretarul de stat, Pietro Parolin, comentează pentru prima dată impactul pe care l-a avut în pontif şi, mai ales, în Curia Romană, „bomba” lansată duminica trecută de fostul nunţiu apostolic în Statele Unite, Carlo Maria Viganò.

Acuzele arhiepiscopului italian, conţinute într-un document din 11 puncte care a făcut înconjurul lumii, a provocat „mare durere” în colaboratorii lui Francisc, recunoaşte cardinalul. Conform lui Viganò, papa a ştiut în 2013 despre abuzurile sexuale săvârşite mulţi ani de cardinalul şi de fostul arhiepiscop de Washington, Theodore McCarrick, dar ar fi decis să nu acţioneze împotriva lui. Un denunţ care-l implică pe Parolin însuşi şi alţi prelaţi din Curia Romană.

Textul, ale cărui lacune şi incongruenţe au fost deja semnalate, n-a schimbat ritmul de muncă în Sfântul Scaun. De fapt, miercuri seara diferiţi funcţionari de prim rang au participat la o recepţie cu muzică şi feluri tipice mexicane într-una din curţile din Muzeele Vaticane. Erau şi Giuseppe Bertello, preşedinte al Guvernatoratului Cetăţii Vaticanului, şi Paul Richard Gallagher, responsabil al raporturilor cu statele. În această seară, Parolin a acordat acest interviu la Vatican Insider.

Cum se simte Sfântul Părinte după aceste ultime zile dificile?

Am văzut o declaraţie a Sălii de Presă a Vaticanului care spune că papa este senin. Din ceea ce am văzut (în aceste zile, am fost cu el în timpul călătoriei în Irlanda şi după aceea) pare senin. Papa este o un mare har, chiar şi în faţa acestor lucruri care creează desigur aşa de multă amărăciune precum şi nelinişte. Dar el are capacitatea de a avea o abordare foarte senină.

A fost aşa de dificilă călătoria din Irlanda, aşa cum spun unele media? Călătoria s-ar fi concentrat pe Întâlnirea Mondială a Familiilor, însă papa a mutat atenţia spre abuzurile sexuale asupra minorilor…

Ca să spun adevărul, eu n-am perceput dificultăţi deosebite; este adevărat, cum spuneţi dumneavoastră, atenţia s-a concentrat în mod deosebit pe tema abuzurilor, care era laterală faţă de tema familiei, însă după ceea ce s-a întâmplat era şi normal, natural ca să existe această atenţie. Mie mi se pare că papa a luat o poziţie foarte clară în această privinţă, dar eu, personal, n-am observat dificultăţi.

Şi dumneavoastră, cum trăiţi această problemă? Ţinând cont că arhiepiscopul Carlo Maria Viganò a lucrat cu dumneavoastră atâta timp.

Nu este posibil să exprim altceva decât durere în faţa acestor lucruri, mare durere. Eu sper că toţi vom lucra în căutarea adevărului şi a dreptăţii, ca acestea să fie punctele de referinţă şi nu alte lucruri. Desigur, situaţia nu este deloc preocupantă.

Ce puteţi spune despre textul fostului nunţiu? Este corect? Este greşit?

Este mai bine să nu cobor în detalii despre aceste lucruri. Repet ceea ce a spus papa: citiţi-l voi şi faceţi-vă o evaluare a voastră. Textul vorbeşte de la sine.

De Andrés Beltramo Álvarez

(După Vatican Insider, 30 august 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.