Categorii

Papa către deţinuţi: „Pedeapsa trebuie să aibă un orizont de speranţă”

„Să nu uităm, pedeapsa, pentru a fi rodnică, trebuie să aibă un orizont de speranţă, altminteri rămâne închisă în ea însăşi şi este numai un instrument de tortură, nu este rodnică”. Asta spune Francisc în video-mesajul trimis în după-amiaza zilei de joi 24 august la Centrul de Studenţi Universitari din Complexul penitenciar federal din Ezeiza, în Argentina. O închisoare cu care papa are un raport constant şi deosebit: de două ori pe lună, duminica după-amiază, Bergoglio petrece o oră la telefon cu cel care este în spatele gratiilor. Ocazia video-mesajului este deschidere cursului de muzică.

„Prietenii mei care faceţi parte din Centrul de Studenţi Universitari din Ezeira – afirmă Francisc – un salut cordial, un salut care evocă acele telefoane duminicale pe care le dau la penal. Sunt la cunoştinţa tuturor activităţilor voastre şi îmi provoacă atâta bucurie existenţa acestui spaţiu, un spaţiu de muncă, de cultură, de progres, este un semn de umanitate. Şi n-ar fi putut să existe dacă n-ar fi existat persoane cu atâta sensibilitate umană printre cei de dinăuntru, agenţii serviciului penitenciar, directori, judecători, membri ai Universităţii din Buenos Aires şi studenţii. Mulţumesc”.

„Acum un pas înainte. Au dat impuls deschiderii cursului de muzică – adaugă Bergoglio, citând pe nume câţiva protagonişti –. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au colaborat la această iniţiativă: domnul conducător Claudio Segura, domnul director Alejandro Gonzales, sprijinul şi girul Universităţii din Buenos Aires şi al puterii judecătoreşti şi mai ales secretarii de la Casaţie, Luis şi Victor, şi cei dinăuntrul Centrului de Studenţi – Marcelino, Guille, Edo – pe care-i cunosc de la telefon. Mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut. Este un suflu de viaţă ceea ce se întâmplă în Penal, printre voi. Şi viaţa – voi ştiţi asta – este un cadou, dar un cadou care trebuie cucerit în fiecare zi. Ni-l dăruiesc, dar trebuie să-l cucerim în fiecare zi. Trebuie să-l cucerim în fiecare pas al vieţii. Un cadou care nu este uşor de păstrat. Curaj în fiecare zi”.

„O grămadă de dificultăţi, toţi avem – a mai spus pontiful – însă să avem grijă de acest cadou şi să-l facem să crească, să avem grijă de el şi să-l facem să înflorească. Cei dinăuntru ispăşesc o pedeapsă, o pedeapsă pentru o greşeală comisă. Dar să nu uităm că, pentru ca pedeapsa să fie rodnică, trebuie să aibă un orizont de speranţă, altminteri rămâne închisă în ea însăşi şi este numai un instrument de tortură, nu este rodnică. Pedeapsă cu speranţă, atunci este rodnică. Speranţă de reinserare socială şi pentru aceasta, formare socială, privind la viitor, şi asta este ceea ce faceţi voi”.

„Cu acest nou curs de muzică – a conchis Francisc – priviţi la reinserarea socială, deja acum vă reinseraţi cu studiile, cu Universitatea din Buenos Aires, priviţi la reinserarea socială. Este o pedeapsă cu speranţă, o pedeapsă cu orizont. Spun din nou, problemele există şi vor exista, însă orizontul este mai mare decât problemele, speranţa depăşeşte toate problemele. Dragi prieteni, mă rog pentru voi, vă ţin aproape de inimă, vă cer să nu uitaţi să faceţi asta pentru mine. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze şi mergeţi înainte, mereu cu un zâmbet. Pe curând la telefon!”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 24 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.