Categorii

Papa către Argentina: „Patria Mamă nu se vinde”

Papa-ArgentinaCu ocazia celor două sute de ani de independenţă a Argentinei, Papa Francisc a scris o scrisoare adresată preşedintelui Conferinţei episcopale, José María Arancedo, cu care se adresează autorităţilor naţionale şi întregului popor argentinian. Invitând să „nu vândă Patria Mamă” şi să opună rezistenţă „oricărui tip de colonizare”.

Francisc scrie: „Doresc ca această celebrare să ne facă mai puternici pe drumul întreprins de părinţii noştri în urmă cu două sute de ani. Cu aceste urări manifest tuturor argentinienilor apropierea mea şi îi asigur de rugăciunea mea”. În mod special Papa vrea să fie aproape „de cei care suferă mai mult: bolnavii, cei care trăiesc în lipsuri, prizonierii, cei care se simt singuri, cei care nu au loc de muncă şi au orice tip de necesitate, cei care sunt sau au fost victime ale traficului de persoane, ale comerţului uman şi ale exploatării persoanelor, minorii victime ale abuzului şi atâţia tineri care suferă de flagelul drogurilor”. Toţi aceştia „sunt fiii cei mai răniţi ai patriei”.

„Da – continuă Francisc – fii ai patriei. La şcoală ne învăţau să vorbim despre Patria Mamă, să iubim Patria Mamă. Exact aici se înrădăcinează sentimentul patriotic de apartenenţă: în iubirea Patriei Mame. Noi argentinienii folosim o expresie, curajoasă şi pitorească uneori, când ne referim la persoane fără scrupul: «acesta e capabil chiar să-şi vândă mama». Dar ştim şi simţim în adâncul inimii că Mama nu se vinde, nu poate fi vândută… şi nici Patria Mamă”.

Papa aminteşte apoi cei două sute de ani de drum al patriei, dorinţele sale şi dorinţa de fraternitate, care se proiectează dincolo de graniţele ţării: „până la Patria Mare pe care au visat-o San Martín şi Bolivar. Această realitate ne uneşte într-o familie cu orizonturi largi şi cu lealitate de fraţi. Pentru această Patrie Mare ne rugăm astăzi în celebrarea noastră: ca Domnul s-o păzească, s-o facă puternică şi s-o apere de orice tip de colonizare”.

Invitând să privească înainte, Francisc scrie că acest obiectiv poate fi obţinut graţie bătrânilor şi tinerilor. „Bătrânilor, «memoriosi» istoriei, le cer ca depăşind această cultură a rebutului care în lume ne este impusă, să aibă curaj să viseze. Avem nevoie de visele lor, izvor de inspiraţie. Tinerilor le cer ca să nu pensioneze existenţa lor în cvietismul birocratic în care sunt izolaţi de atâtea propuneri lipsite de iluzie şi de eroism”. Numai dacă „bătrânii noştri se determină să viseze şi tinerii noştri să profeţească lucruri mari, patria va putea fi liberă. Avem nevoie de bătrâni care să viseze şi care să-i determine pe tineri care – inspiraţi chiar de acele vise – să alerge înainte cu creativitatea profeţiei”.

Apar semnificative cuvintele despre Patria Mamă care nu trebuie vândută şi cele despre colonizare, într-un moment în care există o dezbatere foarte puternică despre influenţa puterii economice internaţionale în Argentina şi despre liberalizările care au făcut să se umfle costurile pentru servicii precum lumina şi gazul.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 8 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.