Categorii

Pakistan, tânăr creştin arestat pentru „blasfemie digitală”

crestin-arestat-blasfemieUn „like” pe Facebook poate costa închisoarea şi chiar viaţa. În Pakistan creştinul de şaisprezece ani Nabeel Masih a ajuns în plasa controversatei legi a blasfemiei, implicat şi denunţat de unii de vârsta lui care-l acuză că a împărtăşit o fotografie considerată dispreţuitoare a lui „Khana-e-Kaaba”, edificiul din centrul moscheii din Mecca, loc sacru pentru islam.

Incidentul a avut loc într-un sat de lângă Bhai Pheru, în districtul Kasur, în provincia Punjab. Acuzatorii au invocat art. 295a din Codul de Procedură Penală, care pedepseşte dispreţul faţă de islam. Nabeel a fost arestat.

Aşa cum s-a afirmat la Vatican Insider de avocata creştină Aneeqa Maria Anthony, conducătoarea ONG „The Voice”, care a mers imediat la faţa locului, creştinii din district se tem acum de una dintre acele represalii în masă care au caracterizat cazuri de presupusă blasfemie în trecut. În sat trăiesc circa 30 de familii creştine care ar putea să fie uşor ţinta unei „pedepse colective”.

Conform poliţiei locale, explica avocata Anthony, „a fost necesar să se înregistreze o denunţare împotriva lui Nabeel tocmai pentru a evita explozii de justiţie sumară şi pentru a ocroti viaţa tânărului”. Atenţia poliţiei rămâne ridicată în zonă.

Nabeel este orfan şi mamă şi tatăl său, muncitor umil, duce înainte o familie cu şase copii. „Sunt persoane care nu au mijloacele pentru a obţine vreun ajutor legal”, afirmă Anthony. Conform rudelor şi cunoscuţilor, Nabeel „este un tânăr inteligent şi raţional, care n-ar vrea niciodată să rănească sentimentele altuia. E vorba desigur de o lovitură urâtă pe care i-au jucat-o cei de vârsta lui”.

În Pakistan este un alt caz de „blasfemie digitală”: de fapt este în creştere numărul denunţurilor de blasfemie care înregistrează presupusul dispreţ faţă de islam comis pe web sau pe social network. Printre cazurile recente, creştinul James Nadeem a fost arestat datorită unui mesaj blasfem trimis pe WhatsApp în districtul Gujrat, tot în provincia pakistaneză Punjab. Într-un alt caz, creştinul Usman Masih a fost acuzat de blasfemie cu acuza că a trimis un mesaj ofensator pe messenger-ul de la social network Facebook.

Episcopul catolic Samson Shukardin, conducător al diecezei Hyderabad, este şi un avocat stimat şi în trecut a apărat cazuri în tribunal, angajându-se în Comisia „Dreptate şi pace”: „Sunt cazuri foarte delicate şi este într-adevăr dificil de obţinut dreptate”, confirmă la Vatican Insider.

„Scenariul este acelaşi: un credincios acuzat, iar acuza este mereu de demonstrat, dar apoi întreaga comunitate riscă o pedeapsă colectivă”, a explicat la agenţia vaticană Fides părintele Emmanuel Parvez care, în dieceza de Faisalabad, în Punjab, încearcă să prevină aceste incidente.

Ceea ce preocupă este mai ales abuzul legii blasfemiei, invocată ca pretext adesea pentru a rezolva controverse private care n-au nimic de-a face cu religia.

După presiunile Bisericilor şi a numeroase organizaţii ale societăţii civile, instituţiile pakistaneze au decis acum să examineze nodul folosirii improprii a legii blasfemiei. De fapt, în săptămânile trecute Comisia pentru drepturile umane a Senatului din Pakistan a anunţat că vrea să demareze o serie de întâlniri pentru a discuta chestiunea cu experţi legali, studioşi din religie şi alte organe competente, cum ar fi Consiliul ideologiei islamice.

Comisia a specificat că nu vrea să ceară modificări la lege, ci să garanteze egala punere în practică a legii, dat fiind faptul că prea multe persoane nevinovate, cetăţeni pakistanezi din toate religiile, au suferit din cauza folosirii sale improprii.

Printre cazurile cele mai cunoscute, cel al lui Asia Bibi, femeie creştină condamnată la moarte care în luna octombrie va avea cazul său examinat şi discutat în faţa Curţii Supreme din Pakistan, al treilea şi ultimul grad de judecată.

Pakistanul – unde printre 200 de milioane de musulmani trăiesc circa 4 milioane de creştini şi tot atâţia hinduşi – are una dintre legile cele mai dure, printre ţările cu majoritate islamică, împotriva blasfemiei, care include o gamă vastă de acţiuni sau comentarii care pot să fie interpretate ca „defăimare a islamului”.

Legea, introdusă în 1986 de dictatorul Mohammad Zia-ul-Haq fără nicio trecere prin Parlament, prevede închisoarea pe viaţă sau pedeapsa cu moartea.

Conform datelor Comisiei „Dreptate şi pace” a episcopilor din Pakistan, 200 de creştini, 633 de musulmani, 494 de Ahmadi şi 21 de hinduşi (peste 1300 de cazuri în total) au fost denunţaţi pentru blasfemie din 1987 până în 2013. În 2014 denunţările înregistrate au fost 1400, în timp ce în ultimii 30 de ani 70 de acuzaţi de blasfemie au fost victime ale executărilor extrajudecătoreşti.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 21 septembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.