Categorii

Pakistan, preotul: suferinţa lui Asia Bibi va aduce rod pentru creştini

„Suntem cu inima alături de Asia Bibi şi de familia sa. Nu încetăm să ne rugăm pentru ea, pentru salvarea şi eliberarea sa şi pentru toate celelalte victime nevinovate ale legii blasfemiei. Trăim un timp delicat şi mulţi dintre credincioşii noştri se tem pentru posibile răzbunări împotriva creştinilor. Dar trebuie să mulţumim guvernului că în aceste zile a postat poliţia pentru a proteja biserici şi instituţii creştine. Ne-am simţit tutelaţi de instituţii, într-un moment de pericol”: cu aceste cuvinte, Mario Rodrigues, preot catolic din Karachi şi director al pastoraţiei tineretului din dieceză, relatează la Vatican Insider cum trăieşte acest timp comunitatea creştină din Pakistan, în timp ce naţiunea aşteaptă soluţia definitivă a cazului Asia Bibi.

Femeia creştină condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 a fost achitată de Curtea Supremă, al treilea grad de judecată, la 31 octombrie. Împotriva verdictului au coborât în stradă militanţii grupului radical islamic Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) care au indus guvernul să semneze un acord pentru a potoli tensiunile, luând act de instanţa de revizuire a sentinţei, prezentate la Curtea Supremă.

Acordul, a argumentat avocatul lui Asia Bibi, fugit în străinătate pentru motive de siguranţă, poate folosi pentru a lua timp şi a face în aşa fel încât instituţiile să organizeze expatrierea lui Asia, dat fiind că diferite state europene se declară pregătite să ofere azil politic.

O clarificare a apărut utilă: „Shehryar Afriar, vice-ministru de interne, a specificat că guvernul pakistanez nu va putea pune numele Asia Bibi în speciala „Listă de ieşire controlată” (lista persoanelor care nu pot să părăsească ţara), dacă nu va fi declarată „vinovată” de un tribunal.

Asta dă valoare tezei unei ieşiri din ţară în scurt timp.

„Cazul său dureros – aminteşte Rodrigues – ne-a lovit încă de la început şi a devenit simbol al modului în care poate fi abuzată, în dauna unor nevinovaţi, legea blasfemiei, care a ruinat viaţa la peste 1.500 de cetăţeni, victime ale unor acuze false, între musulmani, creştini şi hinduşi. Pe de altă parte trebuie admirat curajul magistraţilor musulmani şi al avocatului lui Asia Bibi, şi el musulman, care au apărat-o pe ea şi statul de drept din Pakistan”.

„Astăzi le revine cetăţenilor de bunăvoinţă să dea o contribuţie şi să apere legalitatea, justiţia, libertatea. Noi, creştinii, credem şi iubim ţara noastră”, adaugă el, amintind eroii care şi-au jertfit viaţa pentru naţiune. Între ei, „persoane precum Shahabaz Bhatti şi Salman Taseer, oameni din instituţii care n-au avut reţinere să se expună pentru Asia Bibi, punând în pericol existenţa lor şi ajungând să fie ucişi de terorişti”.

În acest sens, afirmă Rodrigues, „perspectiva care se deschide astăzi pentru comunitatea creştină din Pakistan, în pofida temerilor din prezent, este încurajatoare”. De fapt, „dacă statul opreşte grupurile extremiste, dacă se respectă statul de drept şi egalitatea tuturor în faţa legii, dacă se administrează justiţia fără discriminări, creştinii, 1,6% în Pakistan, au totul de câştigat”, afirmă el.

În sfârşit, preotul oferă o perspectivă de credinţă cu privire la caz şi spune: „Asia Bibi, în experienţa sa tragică, ne-a dăruit nouă tuturor o luminoasă mărturie de credinţă în Cristos. Nevinovată fiind, ca Mielul, n-a blestemat pe nimeni, i-a iertat pe persecutorii săi, s-a încrezut total în Dumnezeu. A trăit calvarul său şi izolarea sa în rugăciune constantă. Toate acestea sunt un dar pentru creştinii din Pakistan. Suferinţa sa, în înţelepciunea lui Dumnezeu, va aduce rod pentru noi”.

În Pakistan continuă dezbaterea: comentatorii din mass-media reafirmă urgenţa de a elibera statul de şantajul grupurilor radicale, care se joacă cu emoţiile oamenilor, folosesc islamul şi încearcă să câştige consens pentru scopuri politice.

Între timp în Europa se înmulţesc, în lumea catolică şi în societatea civilă, apelurile în favoarea lui Asia Bibi şi cresc campaniile pentru a induce guvernele să-i dea azil politic. Episcopii din Franţa reuniţi în adunare plenară, declarându-se „preocupaţi pentru Asia Bibi încă în închisoare”, în numele drepturilor fundamentale ale persoanei, „cer protecţie pentru viaţa sa şi asigură rugăciunea lor ferventă”.

Şi Operele Misionare Pontificale (OMP), organisme prezente în o sută cincizeci de state, sunt angajate în rugăciune şi în sensibilizarea conştiinţelor cu privire la cazul lui Asia Bibi. În Germania, OMP au promovat iniţiativa unei „perne solidare”: în timpul celebrărilor şi întâlnirilor, este lăsat un scaun gol, cu o pernă care prezintă un slogan pro-Asia Bibi, pentru a simboliza prezenţa sa şi pentru a exprima dorinţa de apropiere a credincioşilor germani. În Italia lumea politică din tot arcul parlamentar s-a mobilizat şi guvernul, prin vice-premierul Matteo Salvini a confirmat că „lucrează cu discreţie” pentru a încerca s-o primească pe Asia Bibi în Italia.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 7 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.